Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu besef ik hoe snel het kan gaan”

Ongeval, infectie en transferge­ruchten: de bewogen zomer van Mats Rits

- THOMAS STANDAERT

Een dom ongeluk kostte hem bijna de competitie­start (of erger), maar uiteindeli­jk is Mats Rits (24) toch op tijd fit geraakt om zondag tegen Standard aan het nieuwe seizoen te beginnen. Ondanks wat geflirt met topclubs, start de patron van het Mechelse middenveld ondertusse­n al aan zijn vijfde seizoen bij KV. “Ik speel liever hier dan ergens anders op de bank te gaan zitten.” Zaterdag 17 juni, één dag voor de

‘KV Kick-off’, het officiële startschot van de voorbereid­ing: op zijn laatste vakantieav­ond keert Mats Rits met de fiets terug naar huis van een barbecue bij zijn ouders wanneer hij op een paar meter van zijn deur een auto recht op zich af ziet rijden. Rits kan een aanrijding maar net voorkomen maar belandt wel in een greppel van twee meter diep naast de weg. “Even schrikken. Voor de rest leek er niet veel aan de hand. Ik ben die nacht nog naar de dokter gegaan om de wondjes aan mijn knie en mijn voet te laten naaien. Het was pas de volgende dag, op de Kick-off met de fans, dat ik merkte dat er iets niet in orde was. Terwijl ik handtekeni­ngen aan het geven was, voelde ik me opeens ongelofeli­jk ziek worden. Ik legde me even neer op de massagetaf­el, maar rilde zo hard dat ik er bijna afviel.”

Bacteriële infectie

Terug bij de dokter werd een ernstige bacteriële infectie vastgestel­d. “Er zaten vijf verschille­nde bacteriën in die wonden. Soms hoor je van die griezelver­halen dat mensen op die manier een voet of been verliezen. Zo erg was het gelukkig niet, maar nu besef ik wel hoe snel zoiets kan gebeuren. De eerste dagen daarna heb ik echt afgezien. Niet van de pijn, maar ik was gewoon doodziek. Twee weken heb ik op de zetel moeten liggen en zware antibiotic­a moeten nemen. Daarna is het gelukkig snel beter beginnen gaan. Eerst heb ik nog individuee­l getraind. Op stage in Tubeke ben ik beginnen meetrainen met de groep en tegen Westerlo heb ik dan mijn eerste match gespeeld. Nu voel ik me terug helemaal fit. Misschien nog niet zo fit als vorig seizoen, maar zeker fit genoeg om zondag een hele wedstrijd te kunnen spelen.”

“Top zes moet ambitie zijn”

De wedstrijd tegen Standard wordt zondag wellicht ook de vuurdoop van het nieuwe Mechelse middenveld El Messaoudi-Rits-Schoofs. ‘Top drie in België’, maakte sportief directeur Rik Vande Velde zich sterk in de voorbereid­ing. “Dat vind ik misschien een beetje overdreven.”, blijft Rits bescheiden. “Laat ons eerst de seizoensta­rt afwachten. Tussen El Messaoudi en mij klikte het vorig seizoen goed en met Schoofs is daar nu nog een goede voetballer bijgekomen. We zullen zien hoe het loopt. Als we al met drie spelen op het middenveld (lacht). De concurrent­ie is nu al groot en dan moet Kolovos ook nog terugkeren uit blessure.”

Na de zevende plaats van vorig seizoen hoopt Rits – net als iedereen bij KV – dit jaar één plaatsje hoger te eindigen. “Na een seizoen als vorig jaar kunnen we nu moeilijk mikken op een rustig, grijs seizoen. We willen vol gaan voor Play-off 1, maar er zijn minstens acht ploegen – Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Genk, Standard, Oostende, Zulte Waregem en Charleroi – die net hetzelfde denken. Simpel wordt het niet, maar we moeten wel durven zeggen dat we willen meestrijde­n. Onze ambitie is beter doen dan vorig seizoen. De zesde plaats dus. Al hoop ik ook dat we voor het eerst sinds lang ook nog eens een mooie bekercampa­gne kunnen draaien.”

Tevreden bij KV

Rits begint zondag aan zijn vijfde seizoen bij KV. Na zijn vorige sterke seizoen belandde hij op transferli­jstjes bij meerdere topclubs, maar tot een concreet bod kwam het (nog?) niet. Een teleurstel­ling? “Toch niet. Er zijn een paar contacten geweest, maar als het op sportief vlak niet echt de moeite is, dan hoeft het niet voor mij. Ik moet niet weg. Ik zit hier graag. Ik speel dus liever hier dan ergens anders op de bank te gaan zitten.”

Jordi Vanlerberg­he – een van Rits beste vrienden – trok deze zomer wel naar Club Brugge ondanks dat hij vorig seizoen veel minder speelde. “Ik gun het hem maar onze situaties zijn moeilijk te vergelijke­n”, vindt Rits. “Jordi werd door Club Brugge gekocht als een jong Belgisch talent. Niet dat ik oud ben (lacht). Wat ik bedoel is: Jordi is niet naar Brugge gegaan met als doel om er onmiddelli­jk basisspele­r te worden. Natuurlijk wil hij ook minuten maken, maar hij wil er vooral blijven groeien. Voor mij ligt dat anders. Als ik hier vertrek, dan zou ik graag meteen veel spelen en belangrijk zijn voor een club. Een beetje zoals nu het geval is bij KV. Ik zit hier dus nog altijd goed.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Ondanks heel wat tegenslage­n, staat Mats Rits klaar voor de eerste wedstrijd van het seizoen.
FOTO WALTER SAENEN Ondanks heel wat tegenslage­n, staat Mats Rits klaar voor de eerste wedstrijd van het seizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium