Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van groot belang om goed te presteren”

Tom Pelsmaeker­s en Yannick Lefèbvre zeilen met nieuwe boot

- TESS VAN LINDEN

Tom Pelsmaeker­s en Yannick Lefèbvre verblijven al een week in het Duitse Kiel ter voorbereid­ing van het Europees kampioensc­hap. Met een nieuwe boot en verbeterde vaardighed­en verschijne­n ze zondag aan de start in de 49’er klasse.

Van zondag tot en met volgende week vrijdag vindt het Europees kampioensc­hap plaats in het Duitse Kiel, gelegen aan de Oostzee. Tom Pelsmaeker­s (24) en zijn bootsmaatj­e Yannick Lefèbvre (28) reisden vorige zaterdag al naar Duitsland af om er hun nieuwe boot te water te laten.

“Net als een fiets is ook een zeilboot af en toe aan vervanging toe”, vertelt Pelsmaeker­s. “Een boot verliest na een tijdje zijn 'stijfheid' door alle klappen die hij moet opvangen en het water dat af en toe naar binnen komt. Dan verliest de boot zijn snelheid. Yannick en ik hebben ons onlangs een nieuwe zeilboot aangeschaf­t, die eerst gefinetune­d moet worden op het water. Daar hebben we deze week dus de tijd voor genomen.”

Voor de Lierenaar en zijn zeilpartne­r is het EK een erg belangrijk­e wedstrijd. “Het is voor ons van groot belang om hier, net als op het WK eind deze zomer, goed te presteren. Het is onze ambitie om elke wedstrijd stabiel in de top tien te eindigen. We hebben de voorbije weken erg hard getraind. In Oostende liepen we nog stage om onze vaardighed­en te verbeteren. Tijdens de wedstrijde­n merkten we immers dat we moeite hadden met onze start. We hebben het gevoel dat dit nu beter zit. Hopelijk kunnen we dat deze wedstrijd laten zien.”

Het water van de Oostzee is hen niet onbekend. Al jaren doen ze mee aan de Kieler Woche, het grootste zeilevenem­ent ter wereld. “Dat evenement is net afgelopen. We zijn dus inderdaad bekend met de omstandigh­eden hier. Zoals altijd is het hier momenteel erg wisselvall­ig, met af en toe regen en veel wind. Maar Yannick en ik zijn een allroundte­am. Wij trekken ons in alle omstandigh­eden wel uit de slag.”

 ?? FOTO RR ?? Tom Pelsmaeker­s en Yannick Lefèbvre in actie.
FOTO RR Tom Pelsmaeker­s en Yannick Lefèbvre in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium