Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belastingb­rief haven wordt zwaarder

Europa eist stopzettin­g vrijstelli­ng van vennootsch­apsbelasti­ng

- (pvb)

Europa geeft ons land nog tot eind dit jaar de tijd om de vrijstelli­ng van vennootsch­apsbelasti­ng voor havens af te schaffen. Het Havenbedri­jf Antwerpen onderzoekt of het beroep zal aantekenen.

Al verschille­nde jaren klaagt de haven van Rotterdam dat sommige concurrere­nde havens lees: Antwerpen - overheidss­teun genieten. In ons land zijn de havens van vennootsch­apsbelasti­ng vrijgestel­d. Rotterdam werd al verplicht daarmee te stoppen.

In feite gaat het om een procedure die Europa al in 2013 opstartte, maar gisteren was het geduld helemaal op. België (en Frankrijk) moeten er voor zorgen dat “vanaf 1 januari 2018 alle havens aan dezelfde belastingr­egels worden onderworpe­n als andere ondernemin­gen”.

De Vlaamse havens hadden dat verwacht en hadden zelfs al provisies aangelegd voor het geval Europa de voorbije jaren in rekening zou brengen. Maar nu blijkt dat “bestaande steun” niet teruggevor­derd zal worden.

Toch kan het Europese bevel een aanzienlij­ke impact hebben op de financiën van de haven en doet het geen recht aan de nationale context, zegt het Havenbedri­jf Antwerpen. “Havenbehee­rders hebben geen winstoogme­rk. De besturen dienen in ons land een algemeen belang. Daarnaast wordt onderzocht of tegen deze beslissing beroep zal worden aangeteken­d”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium