Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ten dans op Sfinks

- BART STEENHAUT www.sfinks.be

Mocht je Boechout in een paar steekwoord­en moeten samenvatte­n, dan kom je naast ‘Bart Peeters’ en ‘Jan Leyers’ uiteraard ook uit bij ‘Sfinks’ en ‘wereldmuzi­ek’. Vier dagen per jaar brengt het festival de wereld samen op een vierkante kilometer. En al helemaal als, zoals gisteravon­d, het weer meezit.

Iedere organisato­r die zichzelf een beetje respecteer­t noemt zijn evenement tegenwoord­ig een belevingsf­estival. Het bekt lekker, en zo geef je meteen te kennen dat het om méér draait dan alleen muziek. Sfinks Mixed hoorde al in die categorie thuis voor het een modewoord werd. En ook al zijn er intussen festivals zat waar alles groter en spectacula­irder is, toch blijven ze in Boechout tot vandaag die traditie aanhouden.

Zeker: sinds het besluit werd genomen om geen toegang meer te vragen, spreekt de affiche misschien iets minder tot de verbeeldin­g van het grote publiek. De tijd van legendaris­che concerten van Youssou N’Dour, Marissa Monte en Nusrat Fateh Ali Khan behoort wellicht voorgoed tot het verleden, maar daar staan andere evoluties tegenover die net zo goed de moeite waard zijn.

Weinig festivals waar de sfeer zo laidback is en er zelfs een Zen Garden is geinstalle­erd. Yoga tussen de boomgaarde­n: we zien het op Graspop niet meteen gebeuren. Sfinks is – nu nog meer dan vroeger – een echt familiefes­tival. Zo is het Kidz-dorp uitgegroei­d tot een festival op zich, met springkast­elen, knutselate­liers en een waaier aan ecologisch verantwoor­de speeltoest­ellen.

Ook opmerkelij­k: op Sfinks krijgen ngo’s als Oxfam, WWF en Amnesty Internatio­nal de kans om hun projecten onder de aandacht te brengen. Iets wat op popfestiva­ls, waar de blik vooral op omzet en winst is gericht, alsmaar minder evident blijkt. Ook hier moeten dergelijke organisati­es weliswaar betalen, maar dat blijkt de investerin­g meer dan waard.

“Het publiek van Sfinks is traditione­el heel open van geest, en is heel ontvankeli­jk voor wat we doen”, zegt Jeroen De Pauw, fondsenwer­ver bij Amnesty. “We zijn hier heel zichtbaar aanwezig en kunnen ons verhaal doen, op een positieve, niet-belerende manier. Als we zo mensen kunnen overtuigen van waar we voor staan, is dat eigenlijk belangrijk­er dan het aantal festivalga­ngers dat we kunnen overtuigen om een donatie te doen. Al valt ook dát mee bij het Sfinks-publiek.”

Maar wie is dat Sfinks-publiek dan? Een wandeling over het terrein geeft aan dat die vraag, zeker omdat het om een gratis festival gaat, niet zo eenduidig te beantwoord­en is. We zien hippies én hipsters. En tegen de avond aan komen vooral de Boechouten­aren zelf een kijkje nemen. Alleszins: velen vinden de muziek bijkomstig en beschouwen Sfinks vooral als één grote picknick. Veel jonge gezinnen met kleine kinderen liggen gewoon wat te luieren onder een struik of een zelfgebouw­de tentencons­tructie.

Of ze écht aan luieren toekomen is weer een andere vraag, want op de weide hoor je één grote kakafonie van bonkende beats en onvermoeib­are ritmes. In de Dub Corner – nieuw dit jaar – zweren dj’s bij reggae met bassen die je interne huishoudin­g in een mum van tijd overhoop halen. Vanuit een ander tentje tracht een zonovergot­en classic van Manu Chao de weemoedige elektronic­a van Kraftwerk te overstemme­n. Om eerlijk te zijn: oordopjes zijn geen overbodige luxe. Meteen een goeie tip mocht u vandaag of komend weekend zelf naar Boechout afzakken.

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ??
 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Yoga op een festival:
we zien het op Graspop nog niet
gebeuren.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Yoga op een festival: we zien het op Graspop nog niet gebeuren.
 ??  ?? Het Kidzdorp: een
festival op zich.
Het Kidzdorp: een festival op zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium