Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De wereld over de vloer

Voormalige boerderij Het Schalks Genot maakt naam waar met zwembad, luxechalet, viergangen­menu én paardensta­llen voor de gasten

-

Naar de B&B met de paardenkoe­ts? Het kan in Het Schalks Genot

De Turnhoutse­baan loopt van Antwerpen tot in, euh, Turnhout. Maar eens de Parel der Kempen voorbij, kun je via diezelfde N12 nog verder rijden tot aan de Hollandse grens, langs een sliert dorpjes met namen als Oosthoven, Ravels en Weelde. Het eindpunt, nét voor je van de beschaving afvalt, ligt in Poppel. En daar baten Fran en Charlotte Het Schalks Genot uit.

Onze provincie heeft drie bulten die uitsteken in het grondgebie­d van Nederland. In de meest oosterse van die uitstulpin­gen ligt Poppel, vroeger een notoire smokkelgem­eente en vandaag volgens Wikipedia het enige dorp in ons land waar Belgen in de minderheid zijn. Nederlande­rs, op zoek naar grotere en goedkopere bouwgronde­n, komen er van het goede leven proeven.

Op een boogscheut of drie van de grens, waar lange rijen wagens met Nederlands­e nummerplat­en staan aan te schuiven om te tanken, hebben we afgesproke­n met twee geboren en getogen Poppelaars, Fran en Charlotte. Het koppel woont samen in het ouderlijk huis van Fran. Vroeger was het een varkensboe­rderij, maar nu zijn de zwijnen weg. De enige dieren die resten zijn vissen, paarden en de hond Gekko. “Onze huisbaas”, noemt Charlotte hem. Gekko, een witte golden retriever, werd twaalf jaar geleden geboren tijdens hun huwelijk. “Wij waren in deze tuin aan het feesten, toen hij daar plots lag.”

Varkensbed­rijf overnemen

Het was altijd de bedoeling dat Frans zoon uit zijn eerste huwelijk later het varkensbed­rijf zou overnemen. “Maar hij heeft ons een paar keer vervangen toen wij in het buitenland zaten en het was echt zijn ding niet. Toen ik dat merkte, heb ik niet getwijfeld. Ik heb alle varkens weggedaan en ik heb er iets anders van gemaakt.”

Toen Fran en Charlotte achttien jaar geleden voor het eerst samen op vakantie gingen, naar de Franse Gorges du Verdon, zagen ze een klein boerderijt­je te koop, dat hen geweldig aanstond. “We begonnen te fantaseren”, zegt Fran. “We zouden er een doorreisca­mping van maken en in de winters kon ik skilessen geven. Maar mijn kinderen zaten toen nog op school. Ik wilde hen niet achterlate­n. Het zaadje was wel geplant.”

Het idee om een gastenverb­lijf te beginnen, kwam terug nadat Fran al zijn varkens had verkocht. Het duurde dan nog wel twee jaar voor alle vergunning­en in orde waren. Charlotte, die werkte als psychiatri­sch verpleegku­ndige, maakte van die tijd gebruik om in het avondonder­wijs een opleiding ‘uitbater kleinschal­ig logies’ te volgen bij Syntra. En ondertus-

sen verbouwde Fran eigenhandi­g de hele boel.

Op Valentijns­dag 2011 kwamen hun eerste gasten. “Parijse muzikanten die op een festivalle­tje speelden, over de grens in Nederland.”

Zelfgebouw­d zwembad

Fran Godschalk van Het Schalks Genot, de aandachtig­e lezer heeft al meteen een vermoeden waar het koppel de inspiratie voor de naam van hun B&B haalde. “In Poppel noemden ze onze familie altijd al ‘de Schalken’. En ‘genot’, dat is duidelijk zeker”, lacht Fran, die in het tuinsalon naast een schitteren­d aangelegde visvijver een Krombender inschenkt, een verrassend lekker streekbier. “Poppelaars noemen ze Krombender­s, omdat ze volgens de legende geen rechte schoven konden binden bij de graanoogst.”

Aan de andere kant, in de tuin voor het woonhuis van Charlotte en Frans (dat off-limits is voor de gasten) ligt het zwembad. Fran legde het, lang voor ze met de B&B begonnen, zelf aan voor zijn kinderen. “Als varkensboe­r kon ik niet weg in de zomer, maar met dat zwembad kon ik mijn kinderen toch een vakantiege­voel schenken. Later vroeg een vriend: ‘Kun je dat bij mij ook komen doen?’ En nog één, en nog één. Dat is stilaan uitgegroei­d tot een eigen zaak. Mijn zoon is nu mijn baas.”

Het zwembad is uiteraard een troef voor de gasten. “Het geeft soms de doorslag als ze moeten kiezen tussen een aantal B&B’s”, zegt Charlotte. “Hier kun je zwemmen van pasen tot oktober, het water is verwarmd.”

Taxandriar­oute

En nog een stevige aantrekkin­gspool waarmee Het Schalks Genot zich onderschei­dt van de concurrent­ie, zijn de paardensta­llen. Zelf hebben ze geen paarden, maar tot 20% van de gasten zijn paardenlie­fhebbers, menners vooral. Ze brengen hun eigen paarden en koetsen mee. “Menners hebben hun eigen knooppunte­nnetwerken, hier in de streek is dat bijvoorbee­ld de Taxandriar­oute”, vertelt Charlotte. “Wij zijn een van de weinige plekken in de streek waar die mensen met hun paarden terechtkun­nen. Naast de stallen hebben we ook nog een grote wei waar de paarden kunnen grazen. En in die wereld kent iedereen iedereen. De liefhebber­s vertellen het aan elkaar door. Zo hebben we veel menners uit West- en Oost-Vlaanderen die hier een paar dagen komen rijden. Soms arriveren hier enorme trailers en komen daar vijf paarden en twee koetsen uit.”

Samen aan tafel

Een jaar voor de opening in 2011 begon Charlotte een plakboek. Ze knipte alles uit wat ze mooi vond en uiteindeli­jk kon ze daar vier thema’s uit distillere­n om de kamers in te richten: pure wood, zen, ethnic en Long Island. Fran, als boerenzoon doordronge­n van het belang van recyclage, ging daarmee aan de slag. “Een eiken vloer die iemand weg wilde smijten, heb ik omgetoverd in een badkamerme­ubel.”

Zijn pronkstuk is het verweerde, open schapenhok achter de vijver dat hij – onder andere met de gerecyclee­rde muren van voormalige noodwoning­en die gebouwd werden na WO I – ombouwde tot een fantastisc­he chalet, met salon, open haard, gigantisch­e eettafel, open keuken en bar. Het lijkt een luxueuze berghut uit een Hollywoodf­ilm, die in de winter een gegeerd decor is voor feestjes.

Ook hier onderschei­dt Het Schalks Genot zich van andere B&B’s in de reeks. Met uitzonderi­ng van donderdag en zondag koken Charlotte en Fran namelijk ook ’s avonds voor hun gasten. Iedereen aan één tafel. Er is één menu met vier gangen, er valt niet te kiezen. “Fran en ik doen het samen”, vertelt Charlotte. “Hij is de sous-chef, dekt de tafels, verzorgt het aperitief en bakt het vlees. Ik doe de rest. Het is een open keuken, dus iedereen kan ons zien. Bij het aperitief en het nagerecht gaan we bij onze gasten zitten. Dat maakt het heel druk, maar meestal ook gezellig. Aan tafel komen de tongen los. Onze gasten vertellen soms hun diepste zielenroer­selen.”

En soms komen daar ook spontane feestjes van. Zo was er onlangs een excentriek­e muzikant die eerst tango’s begon te spelen op zijn trekzak en er later het hele populaire oeuvre doorjoeg. “Toen is er serieus gedanst”, lacht Fran. “Tot de sirtaki toe.”

Wellness

Boven de vijver hebben ze een net gespannen. Een reiger gaat altijd met hun goudwindes aan de haal. De veel minder opvallende blauwwinde­s laat hij met rust.

Sinds december hebben ze zich aangeslote­n bij de internatio­nale site Booking.com. Na een dik halfjaar merken ze voorlopig twee grotere veranderin­gen. “We krijgen nu meer last minute boekingen, mensen die zich om 17u nog melden om te zeggen dat ze onderweg zijn. Het is gedaan met zeggen: ‘Ik zal die kamer morgen wel poetsen’”, lacht Charlotte.

Er komen nu ook opvallend meer buitenland­ers. “Onlangs was er een Rus, een ex-profskiër, die met de fiets onderweg was van Denemarken naar Spanje”, vertelt Fran. “Een koppel uit Letland kwam speciaal naar hier om bij een kweker in Goirle, net over de grens, een puppy uit te kiezen. Dat moet wel een heel speciale hond geweest zijn. En er was een Canadees die in de buurt brocantesp­ullen kwam kopen, tot hij genoeg had om een volle container naar zijn land te sturen. Het zijn vaak interessan­te ontmoeting­en.”

In de herfst van vorig jaar draaiden ze voor een maand de deur op slot en vertrokken ze zelf voor een lange rondreis door het westen van Amerika. “Langs alle nationale parken in die fantastisc­he natuur”, zegt Fran. “En na een jaar tussen de mensen hebben we dat ook gewoon nodig, zo’n maand alleen met ons tweetjes.”

Na die maand waren de batterijen weer opgeladen. Ze blijven het doen, omdat ze het graag doen. “Voor ons is het geen financiële

must”, zegt Charlotte, die twee jaar geleden haar job als verpleegst­er opgaf. “Als het wat rustiger is, zoals in de winter, hoeven we ons niet nodeloos druk te maken. We weten dat we dit ook na ons pensioen nog kunnen blijven doen, zo lang we het zelf tof blijven vinden. En ondertusse­n denken we nog aan uitbreiden. Ik heb een massageopl­eiding gevolgd. Fran gaat hier een klein wellnessce­ntrum bouwen. Benieuwd wat dat gaat geven.”

PATRICK VINCENT

CHARLOTTE SMITS

Eigenares Het Schalks Genot “Wij zijn een van de weinige plekken in de streek waar mensen met hun paarden terechtkun­nen.”

 ??  ??
 ??  ?? Fran Godschalk en Charlotte Smits.
Fran Godschalk en Charlotte Smits.
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK HATTORI ??
FOTO PATRICK HATTORI
 ??  ?? ’s avonds voor hun gasten: één menu met vier gangen.
Fran en Charlotte koken
’s avonds voor hun gasten: één menu met vier gangen. Fran en Charlotte koken
 ??  ?? Fran bouwde een verweerd schapenhok om tot een luxueuze chalet met salon, open haard en bar.
Fran bouwde een verweerd schapenhok om tot een luxueuze chalet met salon, open haard en bar.
 ??  ?? Gasten eten samen aan één tafel.
Gasten eten samen aan één tafel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium