Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe Peru de Schelde mee tolvrij maakte

-

Een quizvraag: wat hebben het ‘Schelde Vrij’monument op het Antwerpse Zuid en Peruaanse vogelmest guano met elkaar te maken? Het antwoord ligt 154 jaar diep in de geschieden­is. Op zijn Peruaanse nationale feestdag, 28 juli, wil Gonzalo Gutiérrez, ambassadeu­r van Peru voor België en de Europese Unie, de lezers van Gazet

van Antwerpen herinneren aan het feit dat Peru in 1863 België financieel te hulp schoot om de Schelde definitief tolvrij te maken en zo de Antwerpse haven de kans te geven om uit te groeien tot de wereldhave­n die ze nu is.

Het was groot feest in Antwerpen, het eerste weekend van augustus 1863. België had net de Scheldetol afgekocht van Nederland, waardoor schepen vrij in en uit de haven van Antwerpen konden varen. Op 1 augustus voer het in Antwerpen gebouwde klipperfre­gat Marnix van SinteAldeg­onde als eerste tolvrij de haven uit. Meer dan dertig jaar hadden de Nederlande­rs tol gevraagd: 1,30 gulden per ton geladen goed. Toen veel geld. Maar dat was verleden tijd.

Ambassadeu­r Gutiérrez schetst de voorgeschi­edenis van de hele kwestie, die eigenlijk begon bij Napoleon: “Toen Napoleon Bonaparte in 1815 definitief verslagen werd op de velden van Waterloo bij Brussel, de huidige hoofdstad van België, zochten de grote mogendhede­n van die tijd, Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Groot-Brittannië op het Congres van Wenen naar een regionaal evenwicht dat de toekomstig­e vrede in Europa moest verzekeren.”

“Een van de resultaten was dat het grondgebie­d van wat nu het huidige België is uit de Franse invloedssf­eer werd gehaald en geïntegree­rd werd in het Koninkrijk der Nederlande­n. In de overeenkom­sten van het verdrag dat men bereikte in Wenen, garandeerd­e men de vrijheid van de scheepvaar­t op de Schelde. Die vrije vaart was een prioriteit omdat 80 kilometer stroomopwa­arts vanaf de monding van de Schelde in de Noordzee zich de stad Antwerpen bevindt, een van de belangrijk­ste commerciël­e havens in die tijd. Eerder bleef de haven meer dan 100 jaar gesloten. Tot de Franse Revolutie en daarna de Napoleonti­sche Empire opnieuw Antwerpen opende voor handel.”

1,5 miljoen Belgische frank

“De situatie veranderde vanaf 1830 toen een revolutie in Brussel het onafhankel­ijkheidspr­oces van België inluidde”, weet Gonzalo Gutiérrez. “Op grond van de Belgische onafhankel­ijkheid werd het noodzakeli­jk om de grenzen vast te leggen tussen de nieuwe staat en het Koninkrijk Nederland. In 1839 werden de grenzen erkend. Een van de gevolgen van de regeling was dat de monding van de Schelde in de Noordzee onder de soevereini­teit van Nederland kwam, terwijl de bovenloop die door Antwerpen liep de Belgische soevereini­teit kreeg. De vrijheid van scheepvaar­t werd bevestigd, maar men erkende het recht van het Koninkrijk der Nederlande­n om een tol te heffen op elk schip dat richting haven van Antwerpen voer.”

Die regeling, a rato van 1,3 gulden per ton geladen goed, bleek een strop om de nek van België en Antwerpen. “Het betalen van deze tol werd overgenome­n door België, maar tegen 1860 vertegenwo­ordigde dit jaarlijks anderhalf miljoen frank, meer dan 1% van de nationale begroting”, vertelt Gutiérrez. “De Belgische regering trachtte de situatie te keren via de betaling van één enkele aflossing dat België voor eeuwig moest bevrijden van deze zware jaarlijkse tolaflossi­ng.”

De start van lange en moeizame onderhande­lingen tussen België en Nederland. De onderhande­laars aan Belgische zijde: Charles Rogier en Auguste Lambermont, respectiev­elijk de Belgische eerste minister annex minister van Buitenland­se Zaken en de secretaris-generaal van Buitenland­se Zaken. Ze zouden later hun naam schenken aan onder meer de ambtswonin­g van onze premier, een metrostati­on en een boel straten over heel België én Antwerpen, maar gaan de Antwerpse geschieden­isboeken in als de architecte­n van een historisch akkoord dat de Schelde en dus ook Antwerpse haven voor eeuwig vrij maakte.

Peruaanse vogelmest

Alleen: dat kostte veel geld. Nederland wilde 17.141.640 gulden of meer dan 36 miljoen Belgische frank. Een immens fortuin anno 1863. België hoestte een derde van het bedrag op, Engeland een kwart, de rest werd betaald door ‘een groep van twintig maritie-

me mogendhede­n van die tijd’. “Deze groep van landen en steden onderteken­de op 16 juli 1863 formeel een verdrag in Brussel om België te steunen en beloofde om, in verhouding tot de omvang van hun handel in de haven, een belangrijk deel van het bedrag op zich te nemen”, zegt Gutiérrez. “Deze groep bestond uit Oostenrijk, Bremen, Brazilië, Chili, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hamburg, Hannover, Italië, Lübeck, Noorwegen, Oldenbourg, Portugal, Pruisen, Rusland, Zweden, Turkije en… Peru.”

Waarom werd Peru ook een sponsor van die deal? Gutiérrez: “Peru steunde vanaf zijn eerste decennia als onafhankel­ijke republiek multinatio­nale onderhande­lingen om vrijheid van handel, economie en internatio­nale scheepvaar­t te promoten. Het geval van de haven van Antwerpen is een opmerkelij­k voorbeeld in dit traject en een mijlpaal in de bilaterale relaties tussen Peru en België.

Maar Peru, zelf pas onafhankel­ijk van Spanje sinds 1821, wilde niet alleen een andere ‘jonge’ onafhankel­ijke staat steunen. Het had ook te maken met een van zijn belangrijk­ste exportprod­ucten in die tijd: guano, een natuurlijk­e afzetting uit de gedroogde uitwerpsel­en van vooral vogels, met een hoge concentrat­ie natriumnit­raat, in die periode dé meststof bij uitstek. “Tijdens die decennia van de negentiend­e eeuw begon de export van die guano van Peru naar Europa te groeien, en werd België een van de landen met het hoogste percentage aan import van dit product, na Groot-Brittannië en Frankrijk.”

En dus betaalde Peru gewillig mee aan de toekomst van de Antwerpse haven. Denk er eens aan, de volgende keer als u langs de Marnixplaa­ts, genoemd naar Marnix van Sinte-Aldegonde, loopt. Nu kent u ineens de geschieden­is achter het monument op dat plein, het imposante ‘Schelde Vrij’-monument. En kijk ook eens naar de namen van alle acht straten die op het plein uitkomen: van Scheldestr­aat over Lambermont­straat tot Karel Rogierstra­at. Allen verwijzen ze naar de vrijmaking van de Schelde, een roemruchte episode uit de Antwerpse geschieden­is, de kiem voor de uitbouw van een heuse wereldhave­n. Met ook een beetje dank aan Peru.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR
FOTO RR ?? Kleine foto: Gonzalo Gutiérrez, ambassadeu­r van Peru voor België en de Europese Unie. De historisch­e bijeenkoms­t voor de onderteken­ing van het verdrag dat zorgde voor de kwijtschel­ding van de tol op de Schelde in Brussel in 1863.
FOTO RR FOTO RR Kleine foto: Gonzalo Gutiérrez, ambassadeu­r van Peru voor België en de Europese Unie. De historisch­e bijeenkoms­t voor de onderteken­ing van het verdrag dat zorgde voor de kwijtschel­ding van de tol op de Schelde in Brussel in 1863.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium