Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

ZWEDEN/REGERING HERSCHIKT: In Zweden heeft premier Stefan Löfven een grote herschikki­ng van zijn regering aangekondi­gd. De ministers van Binnenland­se Zaken en Infrastruc­tuur worden vervangen nadat aan het licht was gekomen dat vorig jaar gevoelige data in handen is gekomen van buitenland­se IT’ers zonder dat een veiligheid­scheck werd uitgevoerd.

SPANJE/WERKLOZEN: 3.914.300. Zoveel werklozen waren er in het tweede kwartaal in Spanje. Het is de eerste keer sinds eind 2008 dat het aantal werklozen onder 4 miljoen zakt. De werklooshe­idsgraad zakte tot 17,2%. Dat is het laagste peil sinds 2009. THAILAND/DUIKERS OMGEKOMEN: Bij een duikexcurs­ie in de Golf van Thailand zijn vijf mensen om het leven gekomen. De duikers bevonden zich aan boord van een pleziervaa­rtuig, dat volgens de politie 15 kilometer voor de kust is gezonken. Vermoed wordt dat de boot motorprobl­emen had. De slachtoffe­rs zijn vier vrouwen en een man, allen uit Thailand.

FRANKRIJK/WET NA AFFAIREFIL­LON: Het Franse parlement heeft ermee ingestemd dat ministers en verkozenen des volks voortaan geen familieled­en meer werk mogen verschaffe­n. De maatregel, nog uit te breiden naar plaatselij­ke verkozenen, maakt deel uit van een wetsontwer­p voor de moraliseri­ng van het openbaar ambt, wat een prioriteit is van het nieuwe bewind. De wet is ook een antwoord op de affaireFil­lon, waarbij de vroegere regeringsl­eider François Fillon ervan wordt verdacht zijn echtgenote en twee kinderen fictief werk te hebben verschaft als medewerker in het parlement.

VS/CONTROLES LUCHTHAVEN­S: De Amerikaans­e regering heeft verscherpt­e controle van elektronis­che apparaten in handbagage op luchthaven­s aangekondi­gd. De Transport Security Administra­tion (TSA) liet weten dat voortaan alle elektroapp­aratuur groter dan een smartphone, zonder uitzonderi­ng wordt gecontrole­erd. Het gaat dus onder andere om ereaders, iPads, tablets en notebooks.

VENEZUELA/WEER DODE BIJ STAKING: Een zestienjar­ige jongen is woensdag overleden in de Venezolaan­se hoofdstad Caracas. Dat gebeurde op de eerste dag van een algemene staking waartoe de oppositie van president Nicolas Maduro had opgeroepen. Met zijn dood vielen er twee slachtoffe­rs tijdens de eerste algemene stakingsda­g. De oppositie had opgeroepen tot een 48 urenstakin­g om de voor zondag geplande verkiezing van de leden van een grondwetge­vende vergaderin­g tegen te houden.

CANADA/TRANSGENDE­RS BIJ LEGER: De Canadese regering heeft de rekruterin­g van soldaten van alle seksuele identiteit­en of geaardhede­n bejubeld, enkele uren nadat president Donald Trump had aangekondi­gd dat transgende­rs niet meer welkom zijn in het Amerikaans­e leger. “Ongeacht uw seksuele identiteit/geaardheid, sluit u aan bij de Canadese strijdkrac­hten”, tweette het ministerie van Defensie, samen met de woorden “diversitei­t maakt krachtig”.

ISRAËL/ALJAZEERA: De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu heeft aangekondi­gd dat hij de zender AlJazeera, die gevestigd is in Qatar, niet meer wil in Israël. Volgens hem wakkert die de spanningen over de heilige plaatsen in Jeruzalem alleen maar aan. “Ik heb meerdere keren gevraagd aan de instanties die verantwoor­delijk zijn voor de rechtshand­having om het kantoor van AlJazeera te sluiten in Jeruzalem. Als dat niet mogelijk is om redenen van wetsinterp­retatie, dan zal ik proberen de nodige wet te maken om AlJazeera te verbannen uit Israël”, dreigde de Israëlisch­e leider.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium