Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat rauwe randje gaat deze jeugdfilm nog beter maken”

Woontoren in Kielpark decor voor ‘Rosie & Moussa’

- (tove) Rosie & Moussa.”

Regisseur Dorothée van den Berghe filmt haar nieuwste project Rosie & Moussa in het Antwerpse Kielpark. Of hoe de ultrakorte verhaaltje­s van auteur Michael De Cock over een blank meisje en een allochtone jongen het volgend voorjaar tot op het witte doek schoppen.

Alle buitenscèn­es worden in Brussel en Molenbeek gedraaid, maar voor de interieurs­cènes van

Rosie & Moussa is regisseur Dorothée van den Berghe neergestre­ken in een leegstaand­e wolkenkrab­ber in het Kielpark op Antwerpen-Zuid. De bewoners van het blok moesten onlangs verhuizen omdat het hele complex in september gerenoveer­d wordt. Maar speciaal voor de film werden enkele flats op de 16ste verdieping opnieuw ingericht.

Rosie & Moussa gaat over twee Brusselse buurtkinde­ren met een verschille­nde etnische achtergron­d. Samen beleven ze een verhaal vol naïeve humor en kinderlijk­e nieuwsgier­igheid. “Zeven jaar geleden ontstond Rosie &

Moussa als verhalenre­eks voor een lokale Brusselse krant”, vertelt auteur Michael De Cock. “Elke week verzon ik ultrakorte verhaaltje­s van een half A4’tje. Ik wou iets als Jip & Janneke maken, maar dan een hedendaags­e versie over een blank meisje en een allochtone jongen en hoe zij leven in een grootstad.”

De verhalen werden gebundeld in een boek, dat bij Dorothée van den Berghe (Meisje, My Queen Ka-

ro) belandde. “Ik dacht dat het verhaal vooral volwassene­n aansprak, maar tot mijn verbazing raakte mijn zoon gefascinee­rd door Rosie & Moussa”, zegt ze. “Via Judith Van Istendael, die inmiddels was ingeschake­ld om tekeningen voor Rosie & Moussa te maken, vernam ik dat er een filmscript in de maak was. Zo ging de bal aan het rollen.”

“Gefascinee­rd door mijn kop”

Voor de cast tekenen onder meer Damiaan De Schrijver, Titus De Voogdt, Mourade Zuegendi, Katelijne Damen en Ruth Beeckmans. “Heel raar hoe ik in deze film ben beland”, lacht Beeckmans. “Dorothée kende mij niet. Safety First en dergelijke had ze nooit gezien. Maar ze zag ooit een foto van mij op het internet, waarop ik een grote groene muts droeg. Ze was gefascinee­rd door mijn kop

(lacht).”

“Dorothée pakt de dingen heel intuïtief aan. Ze beslist vaak pas op de set hoe ze een scène gaat opnemen. Ik ben blij dat ze van

Rosie & Moussa geen gepolijste Vlaamse jeugdfilm maakt. We moeten dus ook niet geaffectee­rd praten. Dat rauwere randje gaat net een meerwaarde zijn.”

De film volgt de grote verhaallij­n van de boeken, maar is toch ook anders. “Er zit een fantasieli­jn in, waarin het meisje haar papa ziet in een sneeuwbol. Dat levert prachtige beelden op”, zegt Van den Berghe. “Op beeld is het veel makkelijke­r om de kinderlijk­e fantasie te tonen.”

Cruciaal was de casting van de kinderen. Rosie en Moussa worden gespeeld door de Antwerpse Savannah Vandendrie­ssche en Molenbeken­aar Imad Bojri. “Het verhaal gaat over twee kinderen uit compleet tegengeste­lde werelden. Zoiets kan je een kind niet laten spelen, die moeten echt zo zijn”, zegt Van den Berghe. “Een jaar lang heb ik in Molenbeeks­e scholen lopen zoeken naar de juiste acteurs. Via workshops heb ik de kinderen, die geen enkele acteererva­ring hadden, vertrouwd gemaakt met het acteren.”

De film verschijnt voorjaar 2018. Komt er ook een nieuw boek? “Dat is niet de bedoeling”, zegt De Cock. “Het verhaal werd bewust na vier delen afgerond, anders ga je het idee uitmelken. Ondertusse­n is het verhaal verschenen in vele talen waaronder het Japans, Italiaans en Sloveens. Er blijven dus almaar nieuwe mensen kennismake­n met

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Damiaan De Schrijver, Ruth Beeckmans en Savannah Vandendrie­ssche tijdens de opnames: alle interieurs­cènes worden opgenomen in een leegstaand­e woontoren in het Kielpark.
FOTO'S DIRK KERSTENS Damiaan De Schrijver, Ruth Beeckmans en Savannah Vandendrie­ssche tijdens de opnames: alle interieurs­cènes worden opgenomen in een leegstaand­e woontoren in het Kielpark.
 ??  ?? De Antwerpse Savannah Vandendrie­ssche en Molenbeken­aar Imad Bojri: ook in het echt kinderen uit tegengeste­lde werelden.
De Antwerpse Savannah Vandendrie­ssche en Molenbeken­aar Imad Bojri: ook in het echt kinderen uit tegengeste­lde werelden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium