Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De onophoudel­ijke recyclage van het leven

Borgerhout­s gezelschap danst in Berchems containerp­ark

- JOERI NAANAI

Een dansvoorst­elling over de vergankeli­jkheid en vervangbaa­rheid van dingen en mensen, waar kan je die beter situeren dan in een containerp­ark? Het Borgerhout­se dansgezels­chap keski.e.space werkt dat idee voor Zomer van Antwerpen uit in

Assortimen­s, te zien in het containerp­ark van Berchem.

Assortimen­s is een tekstloze, muzikaal omkaderde dansvoorst­elling over de verborgen verhalen achter de spullen en mensen die in een containerp­ark passeren. Spullen die niemand meer wil, omdat ze in de loop der jaren versleten, kapot, smerig of uit de mode geraakt zijn.

En wat voor afgedankte spullen geldt, gaat tot op zekere hoogte ook op voor sommige mensen die een containerp­ark bezoeken. Arm of rijk, jong of oud, autochtoon of allochtoon: sommige mensen lijken, net als de wegwerpspu­llen in de afvalconta­iners, nergens meer bij te horen. Ze worden gestigmati­seerd als zonderling­en en belan- den als het ware in een maatschapp­elijke sorteerbak voor buitenbeen­tjes.

Maar wie zijn deze mensen écht? Hoe zien hun zorgen, dromen en verlangens er uit wanneer we het etiket verwijdere­n dat zij opgekleefd krijgen? En wat is de verborgen geschieden­is van de oude spullen die zij wegwerpen?

Vanuit die uitgangspu­nten geven de dansers van keski.e.space met een theatrale choreograf­ie uitdrukkin­g aan de bitterzoet­e, existentië­le poëzie die schuilgaat on- der het dagelijks oppervlak van een containerp­ark, waar vergankeli­jke dingen en sterfelijk­e mensen voorbijgaa­n in de onophoudel­ijke recyclage van het leven.

ARTISTIEKE DIALOOG

“Door alledaagse, herkenbare bewegingen af te wisselen met abstracte dansbewegi­ngen, is onze danstaal toegankeli­jk zonder oppervlakk­ig te worden”, verduideli­jkt choreograf­e Alexandra Meijer. “En door onze producties telkens uit te werken op basis van de realiteit op een dagdagelij­kse locatie ontstaat een vruchtbare dialoog tussen de dansers, de locatie en het publiek.” Als toeschouwe­r zit je tijdens

Assortimen­s trouwens niet op een tribune, maar wandel je van scène naar scène terwijl de dansers je op sleeptouw nemen door het hele containerp­ark. Daarom is deze voorstelli­ng minder geschikt voor toeschouwe­rs die slecht te been zijn.

 ?? FOTO STEFAN TAVERNIERL­AURENS ?? Het Borgerhout­se dansgezels­chap keski.e.space maakt tijdens Assorti
mens dankbaar gebruik van het hele containerp­ark.
FOTO STEFAN TAVERNIERL­AURENS Het Borgerhout­se dansgezels­chap keski.e.space maakt tijdens Assorti mens dankbaar gebruik van het hele containerp­ark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium