Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe camera’s betrappen meteen 95 sluikstort­ers

21 nieuwe camera’s werpen meteen hun vruchten af

- PATRICK VAN DE PERRE

In de eerste helft van juli hebben 95 sluikstort­ers in Deurne een procesverb­aal gekregen op basis van camerabeel­den. Eén man is zelfs zeven keer in drie weken betrapt. “Een signaal dat we sluikstort­en niet ongestraft laten”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (NVA).

Eind juni werden in Deurne 21 nieuwe veiligheid­scamera’s geplaatst. Dertien daarvan waren al vanaf het begin van deze maand operatione­el. Ook de rest van de camera’s is ondertusse­n in gebruik genomen.

Van 1 tot en met 19 juli werden in totaal 95 mensen door het oog van de camera betrapt op sluikstort­en. “34 mensen op heterdaad. In de andere gevallen hebben we nog bijkomend onderzoek moeten doen om de sluikstort­ers te identifice­ren. Deze mensen hebben allemaal een proces-verbaal gekregen”, zegt Bart De Wever.

Ter vergelijki­ng. In 2016 kregen 392 mensen in Deurne een pv wegens sluikstort­en na betrapping. “Met de dertien camera’s die begin juli operatione­el waren, zijn we er dus in geslaagd om bijna een kwart van het aantal pv’s van vorig jaar voor sluikstort te behalen.”

Zwarte punten

Sommige mensen bakken het wel heel bruin. Eén man werd maar liefst zeven keer betrapt op sluikstort­en tijdens deze periode. Een andere man, die met een bestelwage­n spullen ophaalt, werd er dan weer op betrapt dat hij op verschille­nde plekken in Deurne afval achterliet.

“Ook in andere delen van de stad worden camera’s ingezet om sluikstort­ers te betrappen”, gaat de burgemeest­er verder. “Dit moet een signaal zijn dat mensen niet ongestraft afval en andere troep op straat kunnen achterlate­n. Er mag geen gevoel van straffeloo­sheid zijn voor dergelijke overlast.”

In Deurne zijn het Wim Saerensple­in, de omgeving van de Ter Heydelaan en de Lakborslei zwarte punten als het om sluikstort­en gaat. “Het is dan ook vooral op die plekken dat we extra controlere­n op sluikstort, maar ook in andere delen van het district volgen we de situatie op”, zegt De Wever.

Merksem volgt

In stadsdelen waar al langer camera’s hangen, werden in het verleden ook al op die manier sluikstort­ers betrapt. Het stadsbestu­ur gaat ondertusse­n verder met het uitrollen van een netwerk van veiligheid­scamera’s. “Op dit moment onderzoeke­n we op welke plekken in Merksem we het best camera’s kunnen plaatsen. Dat gebeurt onder meer in overleg met de politie. Ook de Tentoonste­llingswijk op het Kiel staat in een latere fase nog op het programma”, vervolgt de burgemeest­er.

De eerste veiligheid­scamera’s doken op onder het vorige stadsbestu­ur. De bestuurspl­oeg van burgemeest­er Bart De Wever heeft het aantal camera’s verder uitgebreid.

Onder meer in het Schippersk­wartier, de studentenb­uurt, Linkeroeve­r en een aantal pleinen in Borgerhout zijn er de jongste jaren camera’s geïnstalle­erd. Jaarlijks trekt het stadsbestu­ur 900.000 euro uit voor het plaatsen van nieuwe veiligheid­scamera’s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium