Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kat beslist wanneer we op vakantie gaan

Pensions zo populair dat ze al maanden op voorhand volgeboekt zijn

-

T

ijdens de zomer zitten we bomvol.” “Volzet van juni tot september.” “Sorry, geen plaats meer.” Als u nu nog een plekje zoekt om uw hond of kat achter te laten zodat u met een gerust hart op vakantie kunt vertrekken, krijgt u waarschijn­lijk een van deze antwoorden te horen. De vraag naar een plaatsje in een katten of hondenhote­l is zo groot dat vele al maandenlan­g op voorhand volgeboekt zijn.

Wie een huisdier heeft, vertrekt tegenwoord­ig niet meer zomaar op vakantie in de zomer. Eerst wordt goede opvang voor hond of kat gezocht en pas als die gevonden is, wordt de reis geboekt. En die opvang vinden we niet bij buren, vrienden of familie, maar in kattenen hondenhote­ls. Die zijn intussen zo populair geworden dat ze al maandenlan­g op voorhand volzet zijn. “Vroeger was een hondenhote­l een noodoploss­ing als buren of familie niet konden inspringen”, zegt Kris Van Linden (38) van hondenhote­l Amandus in Sint-Amands. “Nu is dat omgekeerd. Baasjes vragen eerst of wij plaats hebben, voor ze zelf naar het reisbureau stappen.”

“Er zijn zelfs klanten die hun vakantie omboeken als ze merken dat ik geen plaats meer heb”, zegt ook Sara Krols (34) van kattenhote­l Acanthus in Oelegem (Ranst).

De vraag is zo groot dat de hotels al maanden op voorhand volgeboekt zijn. Zowel het hotel van Kris Van Linden als van Sara Krols was al in januari volzet. “De vraag stopt niet: elke dag moeten we nog een vijftal mensen teleurstel­len”, zegt Van Linden. “Het gaat zelfs zo ver dat sommige klanten meteen drie weken voor het volgende jaar boeken als ze hun kat komen halen”, zegt Krols. “Deze zomer heb ik enkel mijn vaste klanten kunnen bedienen, omdat er simpelweg geen plaats meer was.” En dat ondanks de kostprijs. Een kat op hotel doen, kost 10 à 12 euro per dag. Heb je drie katten, dan kan dat oplopen tot 27 euro. Een hond kost je zowat 16 euro. Schuldgevo­el compensere­n Volgens Martin Gaus, de bekenste dierenkenn­er van België en Nederland, heeft veel te maken met het gigantisch­e schuldgevo­el waar baasjes mee worstelen als ze met vakantie gaan. “Een kat of hond geeft je elke dag een goed gevoel. Het dier begroet je als je thuiskomt, streelt eens met de staart langs je benen, of maakt je blij met zijn gekwispel. Uitgereken­d dat dier laat je dan ‘in de steek’. Om dat schuldgevo­el te compensere­n, geven baasjes hun dier het allerbeste.” Gewoon de kat of hond vrij laten rondlopen – zoals vroeger vaak gebeurde – of ze laten verzorgen door buren, familie of vrienden, volstaat volgens Gaus niet meer. “Omdat die niet meer op elk moment voor het dier kunnen klaarstaan. In pensions worden de dieren wel in de watten gelegd. Door profession­als, die bijvoorbee­ld ook medicatie kunnen geven. Het verklaart waarom zoveel baasjes extra veel tijd stoppen in de zoektocht naar een goed pension. Pas als ze zeker zijn dat hun huisdier het naar zijn zin zal hebben, durven ze het uit handen te geven.” JOCHEM PASMANS, ANNELIES ROOSE

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het kattenhote­l van Sara Krols in Oelegem is al sinds januari volzet.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het kattenhote­l van Sara Krols in Oelegem is al sinds januari volzet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium