Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kijken met tong en oren

Blinden kunnen zich zelfstandi­g verplaatse­n met nieuwe techniek uit VS

- Info: www.iccbelgium.org

Een blinde kan probleemlo­os door een winkelstra­at lopen, alleen door voortduren­d klikgeluid­jes te maken met de tong. Meer dan zestig blinde en slechtzien­de jongeren maakten gisteren in Leuven kennis met de nieuwe techniek.

Leren kijken met je oren: het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch deden wij gisteren, samen met een groep jongeren uit heel Europa en zelfs Japan, de test. In theorie klinkt het eenvoudig. Je maakt een scherp klikkend geluid met de tong en luistert naar de weerkaatsi­ng. Uit die echo kun je informatie afleiden over je omgeving. Zoals vleermuize­n doen, maar ook walvissen en sommige vogelsoort­en. Wie de proef op de som neemt, merkt snel dat het kan. Met de ogen dicht leer je al klikkend snel twee voorwerpen onderschei­den, links en rechts van je hoofd. De test gisteren gebeurde met een bord en een bankkaart. De weerkaatsi­ng van het porseleine­n bord klinkt scherper, die van de plastic kaart doffer. Na een paar minuten maakt het niet meer uit hoe vaak ze van plaats wisselen. Keer op keer haal je ze er perfect uit. Al vergt het een enorme concentrat­ie, zeker in een drukke straat.

Opvallend veel details

Anthony Reyers is blind van bij de geboorte en lid van ICC Belgium, de organisato­r van het zomerkamp, waar de echolokali­satie voor blinden werd gedemonstr­eerd. Hij gebruikt de techniek, die komt overgewaai­d uit de VS, elke dag. Oefenen is een noodzaak. “Ik beheers het nog altijd niet perfect, maar echolokali­satie helpt me nu wel al om geparkeerd­e auto’s te omzeilen of zelfstandi­g een gebouw binnen te gaan.” Op papier zijn de mogelijkhe­den enorm. De methode is ontwikkeld door de blinde Amerikaan Daniel Kish. Op YouTube-filmpjes is te zien hoe hij probleemlo­os door een straat fietst, door de opvallend

ANTHONY REYERS Blind sinds de geboorte “Elke blinde jongere in Vlaanderen verdient de kans te leren kijken zonder ogen.”

gedetaille­erde informatie uit de weerkaatsi­ngen. De echo klinkt luider als hij afkomstig is van een object dat dichtbij staat. Het is ook mogelijk een onderschei­d te maken tussen kleine en grote, of harde en zachte voorwerpen. Blinde mensen kunnen zo het verschil horen tussen bomen, gebouwen en auto’s, en inschatten hoe ver die verwijderd zijn. Al vraagt dat dus behoorlijk wat training.

Zelfvertro­uwen

“Mijn eerste maanden waren een hel”, zegt Thomas Tayo. Hij werkt voor de Amerikaans­e organisati­e World Access for The Blind en leidde gisteren de workshop. “Je wil niet weten hoe vaak ik ergens tegenaan geknald ben. Maar met de juiste training verloopt het leerproces vlotter en minder pijnlijk. We geven nu zelfs lessen aan peuters. Hoe jonger je ermee begint, hoe beter.” Tayo kan zich ondertusse­n zonder begeleidin­g een weg banen doorheen een drukke luchthaven. Een stok heeft hij wel nog, maar die langer en lichter dan gewoonlijk. “Blinde mensen krijgen nog te vaak te horen dat hun handicap het einde betekent van hun actieve leven. Dat is niet zo. We onderschat­ten de mogelijkhe­den van onze andere zintuigen.” Of zoals Anthony het zegt: “De mogelijkhe­den zijn enorm. Elke blinde jongere, ook in Vlaanderen, zou de kans moeten krijgen te leren kijken zonder ogen. Dit geeft ons meer kansen in het leven. Als je tijdens een sollicitat­ie meteen indruk maakt, word je misschien sneller aanvaard.”

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Uw reporter probeert de nieuwe methode uit, en leert al snel een bord van een bankkaart te onderschei­den.
FOTO GUY PUTTEMANS Uw reporter probeert de nieuwe methode uit, en leert al snel een bord van een bankkaart te onderschei­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium