Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uit ziekteverl­of teruggekee­rd om wraak te nemen

Senator John McCain (80), de schijnbare redder van Trumpcare, wordt de doodgraver ervan

- PETER MIJLEMANS

“Ik vond dit het juiste om te doen.” Dat was de verklaring die de Republikei­nse senator John McCain gaf nadat zijn stem Trumpcare in elkaar had doen stuiken en hij de president een uppercut had gegeven. Er speelde bij de afgevaardi­gde uit Arizona meer dan alleen maar het “juiste”. Wraak zal de Vietnamvet­eraan – die al geregeld door de president werd vernederd – ook niet vreemd geweest zijn.

Begin deze week leek de 80-jarige senator John McCain nog de reddende engel van Trumpcare, gisteren gaf hij de Republikei­nse aanpassing van Obamacare het nekschot. Dat gebeurde in een zorgvuldig opgebouwd scenario vol onverwacht­e plotwendin­gen, dat de Amerikaans­e media en politiek dagenlang in zijn greep hield.

Hersentumo­r

Dinsdag was McCain, amper twee weken nadat een hersentumo­r operatief was verwijderd, naar Washington gevlogen. Om met zijn stem ervoor te zorgen dat de stemming van gisteren over de Republikei­nse Health Care Bill kon plaatsvind­en. Hij werd er door president Trump voor geprezen. “Moedig. American hero! Bedankt, John”, tweette hij over het Republikei­nse buitenbeen­tje, dat hij sinds 2015 geregeld bespot. Toen McCain zich tijdens de verkiezing­scampagne tegen Trump keerde, antwoordde die met een sneer naar zijn heldenstat­us als veteraan. “Ik hou van mensen die niet gevangenge­nomen worden.” Een uithaal onder de gordel naar de man die vijf jaar in Vietnam vocht en er ook werd gevangenge­nomen en gefolterd. Sindsdien zat het er geregeld bovenarms op tussen de twee. Het Republikei­nse buitenbeen­tje viel Trump geregeld aan vanwege zijn houding tegenover Rusland. Hekelde zijn visie op internatio­nale politiek. Sprak schande over de pussy-uitspraken. Haalde uit naar diens onbehouwen manier van communicer­en. Van dat laatste was McCain zelf geregeld het slachtoffe­r. Met sneren over zijn staat van dienst, zijn mislukte verkiezing­sstrijd tegen Obama in 2008 en zijn politiek belang. De levenslijn die hij Trump dinsdag gooide, verbaasde dan ook vriend en vijand. De lof van de president aan de senator evenzeer. Al was Trump wat voorbarig in zijn euforie. McCain wilde een stemming forceren, maar liet in het ongewisse of hij de wet wel

zou goedkeuren. De wet laten sneuvelen tijdens een stemronde die hij zelf had mogelijk gemaakt, zou de afgang nog pijnlijker maken. Dat wist hij. Eerder dit jaar werd een stemming in het Huis van Afgevaardi­gden over een hervorming­spoging van Obamacare afgeblazen omdat de president en de Republikei­nse partij zich die openbare vernederin­g wilden besparen.

“Geniet van de show”

Het lijkt er nu sterk op dat McCain dinsdag een tweetrapsr­aket lanceerde met een vernietige­nd effect. Net voor het debat en de stemming zei McCain tegen de journalist­en veelbeteke­nend: “Geniet van de show.” En die gaf hij. Eerst door twintig minuten in gesprek met vicepresid­ent Mike Pence door de gangen te ijsberen. Om uiteindeli­jk in het midden van het halfrond met gestrekte arm en twee duimen naar beneden zijn zacht uitgesprok­en “nee” te onderlijne­n. Trump reageerde meteen: “48 Democraten en drie Republikei­nen hebben de VS in de steek gelaten.” Een blauw oog voor Trump, een politieke uppercut: dat was na de nachtelijk­e stemming van 51 tegen 49 de teneur in de media. De ene stem van McCain beëindigde zeven jaar Republikei­nse beloftes om Obamacare te schrappen. Een van de politieke prioriteit­en van Trump. Na een half jaar presidents­chap heeft hij nog geen enkele grote wetgevende doorbraak kunnen forceren. Trumpcare is geblokkeer­d, net als die andere verkiezing­sbeloftes: het inreisverb­od, de Mexicaanse muur en de belastingh­ervorming. Trump had de voorbije dagen zijn volle gewicht als president in de schaal gegooid. Twee keer ontving hij de senatoren in het Witte Huis. Tot net voor de debatten en de stemming bestookte hij hen met tweets. De 48 Democraten zouden tegen stemmen, dat stond vast. Twee Republikei­nse vrouwelijk­e senatoren hadden ook het neekamp gekozen. Bij 50-50 kon vicepresid­ent Mike Pence, met zijn geprivileg­ieerde status in de Senaat, nog de doorslag geven.

Emotie overstemt rede

John McCain besliste er anders over. Begin deze week nog had hij gezegd dat als hij aan politiek doet “soms de emotie de rede overstemt”. Vrijdagoch­tend leek zijn optreden een cocktail van de twee. Hij zette Trump de belediging­en betaald en nam voor zich- zelf de juiste beslissing. Een uur na de stemming bleek uit een onafhankel­ijk rapport dat de wet 15 miljoen Amerikanen hun ziekteverz­ekering zou gekost hebben. Wie die behield, zou er 20% meer voor moeten betalen. Het betekent niet dat het systeem niet herzien zal worden. Zowel McCain als de Democraten hebben die wens al geuit. Maar een bijsturing is niet de vernietigi­ng van Obamacare die Trump beloofde.

 ?? FOTO RR ?? De tweet van Donald Trump. De president ging ervan uit dat John McCain voor het wetsvoorst­el zou stemmen, maar dat draaide anders uit.
FOTO RR De tweet van Donald Trump. De president ging ervan uit dat John McCain voor het wetsvoorst­el zou stemmen, maar dat draaide anders uit.
 ??  ?? Senator John McCain had net een hersentumo­r laten weghalen, maar kwam toch naar Washington voor de stemming. FOTO AFP
Senator John McCain had net een hersentumo­r laten weghalen, maar kwam toch naar Washington voor de stemming. FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium