Gazet van Antwerpen Stad en Rand

voor Tram- en Autobusmus­eum

- REBECCA VAN REMOORTERE

willigers van het Tram- en Autobusmus­eum (VlaTAM) samen in de loods voor hun wekelijkse werkvergad­ering en die draait deze weken rond de vernieuwin­g van het museum. “In 1997 werd de loods uit gebruik gesteld en omgebouwd tot museum. Toen al moesten er werken gebeuren aan het dak, maar die zijn steeds uitgesteld. In 2010 hebben we de beslissing genomen om het museum te sluiten voor de veiligheid van de bezoekers. Regelmatig vielen stukken van het dak, we konden de renovatie niet langer uitstellen. De Lijn is eigenaar van het gebouw en heeft nu 2 miljoen euro vrijgemaak­t voor de werken”, zegt voorzitter Hubert Van den Bergh, die opgetogen is dat het museum weldra opnieuw te bezoeken zal zijn. “Wij mikken voorzichti­g op juni volgend jaar voor de opening. Tot die tijd is het nog alle hens aan dek om met de vrijwillig­ers de nodige voorbereid­ingen te treffen. Zo spitten we nu de rijke archieven uit die hier liggen. Dat gaat van foto’s tot documenten. Verder hebben we ook de tramstelle­n die niet langer rijden en nog in de loods staan, be- dekt met plastic om ze te beschermen voor het stof van de renova- tie.”

Speciale festivitei­ten

De trams die nog in de loods van 4.600 vierkante meter groot staan, zijn stuk voor stuk bijzondere exemplaren waar de vrijwillig­ers erg trots op zijn. “Zo staat de eerste elektrisch­e stadstram uit 1900 hier nog. Verder hebben we ook een trolleybus die tot 1964 door de Seefhoek reed en een Gyrobus met vliegwiela­andrijving. Eigenlijk staat heel de tram- en busgeschie­denis in de loods opgeslagen.” Om die unieke stukken mooi tot hun recht te laten komen, hebben de vrijwillig­ers grootste plannen voor het vernieuwde museum. “Het is een moeilijke afweging wel- ke stukken we waar kunnen tentoonste­llen”, weet VlaTAM-vrijwillig­er Bob Morren. “Voor het museum willen we naast de vele tramen busstellen ook werken met historisch­e foto’s naast nieuwe, moderne beelden. Het museum moet vooral een moderniser­ing ondergaan met onder meer audiovisue­le informatie­borden en interactie­ve collecties. Graag zouden we ook werken met wisselende collecties, maar het is natuurlijk niet evident om nieuwe trams binnen en buiten te krijgen. Ook zullen we met de vrijwillig­ers gaan gidsen in het museum. We zetten verder nog in op een schoolwerk­ing met rondleidin­gen voor klasgroepe­n. Vanuit het museum zullen ook nog voertuigen vertrekken, zoals de Poldertram in de zomer of bijzondere trams en bussen voor festivitei­ten als huwelijken.” De grote uitdaging volgens de vrijwillig­ers is het museum interessan­t maken voor zowel kenners als niet-kenners van de voertuigen. “We hebben allemaal wel wat ervaring met het gidsen van bezoekers en kunnen bevestigen dat het museum ook als niet-kenner de moeite is. Het leukste als gids vond ik een bezoek van een kind met ouders en grootouder­s. Spontaan worden dan steeds verhalen gedeeld over vroeger en nu. Ook de oude foto’s doen het dan goed. Het openbaar vervoer is een sociaal onderwerp. Iedereen heeft wel eens tram of bus genomen en heeft er wel iets over te vertellen”, aldus Morren.

Ongeloofli­jke passie

Dat de vrijwillig­ers uren tijd spenderen in het vernieuwen van het museum omdat ze echt gepassione­erd zijn, is vlug duidelijk. “Deze loods heeft iets bijzonders. Als jong manneke woonde ik in de buurt en kwam ik tijdens de spitsuren kijken naar de voertuigen die af en aan reden uit de loods. Daarna was ik zelf een tijd lang tramchauff­eur en vertrok ik vanuit deze loods. Nog later werd ik gids in het museum en nu help ik het opnieuw samenstell­en. Uiteraard zal ik ook in het vernieuwde museum de bezoekers gidsen. We hebben allemaal van jongs af een ongeloofli­jke passie voor trams en bussen en kunnen niet wachten tot het museum opnieuw toegankeli­jk is”, besluit Morren.

BOB MORREN Vrijwillig­er VlaTAM “We willen werken met wisselende collecties in het museum, en we gaan met de vrijwillig­ers ook rondleidin­gen geven.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De vrijwillig­ers die hard werken aan de terugkeer van het Tram en Autobusmus­eum in Berchem. “Het is onze passie”, klinkt het.
FOTO WIM HENDRIX De vrijwillig­ers die hard werken aan de terugkeer van het Tram en Autobusmus­eum in Berchem. “Het is onze passie”, klinkt het.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium