Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kafka rond het Summerfest­ival

Aanpassing RUP zou tot negatief advies overheid leiden

- PATRICK VAN DE PERRE

Summerfest­ival op de Middenvijv­er op Linkeroeve­r dreigt in het gedrang te komen door de nabijheid van een bedrijf dat met gevaarlijk­e stoffen werkt. In theorie althans. Want de stad Antwerpen zal het Ruimtelijk Uitvoering­splan gewoon niet wijzigen.

Wat is er aan de hand? “Antwerpen wil het Ruimtelijk Uitvoering­splan (RUP) voor de Middenvijv­er aanpassen van woonuitbre­idingsnaar recreatieg­ebied. Dan kan er niet meer gebouwd worden op deze zone. Het Summerfest­ival kan dan nog wel”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Rob Van de Velde (N-VA). Maar dat is buiten de Vlaamse administra­tie gerekend. Tot op heden vroeg de stad Antwerpen voor het Summerfest­ival een tijdelijke exploitati­evergunnin­g aan. “Als het RUP wordt aangepast, zou dat niet meer nodig zijn, maar is er wel een advies van de Vlaamse administra­tie nodig”, zegt Van de Velde. De Vlaamse administra­tie liet weten dat het een negatief advies zal geven voor het Summerfest­ival indien het RUP gewijzigd wordt. De Middenvijv­er ligt in een straal van twee kilometer van een bedrijf dat met gevaarlijk­e stoffen werkt, een zogenaamd Sevesobedr­ijf. En dan zijn evenemente­n vanaf 30.000 mensen verboden.

Merkwaardi­g

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) vindt dat een merkwaardi­ge redenering. “Als we een tijdelijke exploitati­evergunnin­g aanvragen is er niets aan de hand. Als we het RUP willen wijzigen zal dat tot een negatief advies leiden. Wat is het verschil? In beide gevallen komen er toch evenveel mensen naar het festival.” Dergelijk negatief advies kan ook gevolgen hebben voor andere evenemente­n zoals de 10 Miles en Linkerwoof­er. “We gaan voorlopig een tijdelijke exploitati­evergunnin­g voor het Summerfest­ival blijven aanvragen, maar hopen wel dat er een meer structurel­e oplossing uit de bus komt”, vervolgt De Wever. De richtlijne­n omtrent evenemente­n en bewoning rond Seveso-bedrijven zijn Europees geregeld. Maar het lijkt erop dat de Vlaamse administra­tie die regels een stuk strikter toepast dan onder meer Wallonië en landen zoals Nederland. De stad Antwerpen gaat daarom aan bevoegd Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) vragen of zij met haar administra­tie tot een oplossing kan komen.

BART DE WEVER Burgemeest­er Antwerpen “We hopen op een structurel­e oplossing vanuit de Vlaamse overheid.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium