Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moorden en martelen in naam van ‘vrouwelijk­e Jezus’

- DENNIS VAN GOETHEM

Ze geloven in de vrouwelijk­e reïncarnat­ie van Jezus en noemen zichzelf christenen, maar de Kerk van de Almachtige God is allesbehal­ve een heilig huisje. De Chinese sekte heeft moord, ontvoering en intimidati­e op haar geweten en wordt al jaren opgejaagd door de overheid. Achttien leden werden zopas gearrestee­rd in de provincie Zhejiang. “Een ernstig geval van brainwashi­ng”, klinkt het bij de politie.

Zelf noemen de leden van Quannengsh­en, of de Kerk van de Almachtige God, zich een deeltak van het christendo­m. De Chinese overheid houdt het op een terroristi­sche organisati­e en “de meest radicale sekte van het land”. Al jaren voeren de politiedie­nsten onder de radar strijd tegen de fanatici. Quannengsh­en is een van de veertien verboden sektes in China, maar zonder twijfel de lastigste om op te sporen: de leden krijgen schuilname­n en leven in gesloten gemeenscha­ppen, gsm’s zijn niet toegelaten en alle ceremonies gebeuren ondergrond­s. De politieact­ie van deze week was wel een succes. Achttien volgelinge­n van de sekte werden na zes maanden onderzoek gearrestee­rd voor het ronselen van leden, en in twee huizen werden laptops, boeken en propaganda­pamfletten in beslag genomen.

Geld losweken

Volgens de agenten vertoonden de leden steevast symptomen van een depressie. “Sommigen moesten verplicht van hun partner scheiden en kampen met zwaar onderdrukt­e gevoelens”, zegt officier Dong Jianfeng. “Allemaal zijn ze zwaar gebrainwas­ht.” De Kerk van de Almachtige God – ook wel Oosterse Bliksem genoemd – houdt er een radicaal andere kijk op het christendo­m op na. De leden geloven dat Jezus is herrezen om het einde der tijden voor te bereiden. Alleen, volgens hen is de Messias deze keer geen joodse Arabier van 33, maar een Chinese vrouw van halverwege de veertig. Die “Almachtige God, de Christus van de Laatste Dagen” heet eigenlijk Yang Xiangbin en is de echtgenote van Zhao Weishan, een leraar natuurkund­e. Hij stichtte de religieuze groep in 1990 om politieke redenen: Weishan is een fervente anticommun­ist en schildert in zijn geloofslee­r de Communisti­sche Partij van China af als de “Grote Rode Draak”, die in naam van God vernietigd moet worden. In 1995 werd de Kerk van de Almachtige God verboden, en vijf jaar later vluchtten Weishan en Xiangbin via Tokio naar de VS. Daar woont het koppel nog altijd. Vanuit New York verspreide­n ze propaganda­filmpjes en sturen ze instructie­s naar hun sekteleide­rs in China. Het doel: zo veel mogelijk geld losweken bij leden. “Zolang ze blijven doneren aan de sekte, zou God hen redden van de Apocalyps”, zegt Jianfeng. “Zo houden de leiders de leden in het gareel.”

Ontvoering­en, chantage en intimidati­e

Politierap­porten berichtten de afgelopen jaren over bedragen die oplopen tot tienduizen­den euro’s. Geven de volgelinge­n hun geld niet gewillig af, dan worden ze gedwongen met chantage en intimidati­e. Geweld loopt als een rode draad door de sekte, vooral als het op ledenwervi­ng aankomt. Om nieuwe volgelinge­n te sprokkelen, ontvoerde de sekte in 2002 liefst 34 bestuursle­den van een andere christelij­ke organisati­e, het Chinese Gospel Genoot-

schap. De gijzelaars werden twee maanden vastgehoud­en, gedrogeerd en zelfs gemarteld. Andere leiders van het Genootscha­p werden verleid door vrouwelijk­e sekteleden en nadien gechanteer­d met naaktfoto’s. Het bekendste voorbeeld van Quannengsh­ens verregaand­e rekruterin­g dateert van 2014. In de Oost-Chinese stad Zhaoyuan trokken vijf leden naar een McDonald’s om daar klanten te overhalen. Toen een 35-jarige vrouw weigerde haar telefoonnu­mmer te geven, werd ze in elkaar geslagen en doodgeknup­peld met een metalen bezemsteel. Klanten die wilden ingrijpen, kregen het dreigement dat hen hetzelfde zou overkomen. Eén van de moordenaar­s, Zhang Lidong, zei later: “Ik gebruikte al mijn macht om die vrouw te slaan. Ze was een demon, we moesten haar vernietige­n.” Lidong kreeg de doodstraf en werd samen met zijn dochter vorig jaar geëxecutee­rd.

500.000 volgelinge­n

Beelden van die brutale moord haalden de wereldpers. Sindsdien schakelden de Chinese autoriteit­en een versnellin­g hoger: niet lang na de McDonald’s-moord werden bijna duizend sekteleden opgepakt. In augustus 2016 werden 36 volgelinge­n aangeklaag­d voor het maken en verspreide­n van propaganda. Naar eigen zeggen telt de sekte 500.000 volgelinge­n. Toch zijn ze in China overtuigd dat ze de beweging kunnen stoppen. “Van de 18 gearrestee­rde leden hebben er al acht hun geloof afgezworen”, zegt officier Jianfeng. “Maar ons werk zit er nog niet op.”

 ??  ?? Wie toetreedt, belandt in het paradijs op aarde, belooft de sektepropa­ganda. De werkelijkh­eid is minder rozig
Wie toetreedt, belandt in het paradijs op aarde, belooft de sektepropa­ganda. De werkelijkh­eid is minder rozig
 ??  ??
 ??  ?? Sektelid Zhang Lidong vermoordde in een McDonald’s een vrouw omdat hij overtuigd was dat ze een demon was. Hij is intussen geëxecutee­rd.
Sektelid Zhang Lidong vermoordde in een McDonald’s een vrouw omdat hij overtuigd was dat ze een demon was. Hij is intussen geëxecutee­rd.
 ?? FOTO RR ?? De stichters: Yang Xiangbin en haar man Zhao Weishan.
FOTO RR De stichters: Yang Xiangbin en haar man Zhao Weishan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium