Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toen de hippies nog hip waren...

Zaki doet halve eeuw oude Summer of Love elke zaterdag herleven

- RAYMOND DE CONDÉ The Summer of Love, van zaterdag 29 juli tot zaterdag 26 augustus, elke zaterdag van 15 tot 18u.

In Boom mogen 200.000 ‘people of tomorrow’ dan wel verbroeder­en en verzustere­n, de échte Summer of Love ligt deze zomer al een halve eeuw achter ons. Vanaf vandaag presenteer­t Zaki (72) op Radio 1 muziek en verhalen uit die bewogen maar hoopgevend­e periode.

1967 is het jaar waarin de hippiebewe­ging doorbrak vanuit de wijk HaightAshb­ury in San Francisco. Waar was jij tijdens die gedenkwaar­dige zomer?

Ik was het jaar daarvoor bij BRT2 begonnen. Ik heb levendige herinnerin­gen aan die periode. Die zomer was een culminatie­punt, maar de veranderin­gen die zich toen voltrokken onder invloed van de flower power-beweging waren al eerder aan het broeden en hebben zich daarna ook nog een tijd gemanifest­eerd. Achteraf werd er smalend over gedaan – jonge gasten die rare dingen deden – maar de hippies zijn niet alleen belangrijk geweest voor de muziek maar voor de hele maatschapp­ij: feminisme, baas in eigen buik, massale protesten tegen de oorlog in Viëtnam, vrije meningsuit­ing, jeugdcultu­ur. De Amerikanen doen graag alsof zij dat allemaal hebben uitgevonde­n, maar in Europa gebeurde er ook heel veel. In Parijs had je een jaar later mei ‘68.

Het gebeurde dus niet alleen in San Francisco.

Bijlange niet. The Beatles, vier jongens uit Liverpool, domineerde­n de hele zomer met Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Dat album stond twee maanden aan de top in de hele wereld. Een piratensch­ip draaide die plaat 24 uur op 24, zo belangrijk was dat. Muzikaal gebeurde er in Engeland meer dan in de VS, want er waren niet alleen The Beatles maar ook The Rolling Stones, The Kinks, Small Faces... En in Frankrijk had je Gainsbourg, die platen maakte met Brigitte Bardot en Jane Birkin, Jacques Dutronc en Michel Polnareff. En bij ons The Pebbles, The New Inspiratio­n, Ferre Grignard, de nog piepjonge Wannes Van de Velde...

Monterey, in juni 1967, geldt als het eerste grote rockfestiv­al in openlucht, met namen als Jimi Hendrix, The Who, Janis Joplin en Otis Redding. De organisato­r was John Phillips van The Mamas and the Papas, ook de auteur trouwens van San Francisco van Scott McKenzie. Hij heeft Monterey verkocht als een evenement voor een goed doel om al die grote namen bijeen te krijgen. Bij ons had je al sinds 1965 Jazz Bilzen, dat inderdaad begonnen is als een jazzfestiv­al, waar dan later popmuziek is bijgekomen. Het was een festival waar iedereen jaloers op was, een model voor allerlei festivals die later kwamen. Ik heb er in 1967 onder meer Procol Harum zien optreden. Na afloop begonnen die artiesten spontaan te jammen, een feest van collegiali­teit. Ik was daar toen voor de televisie; doodjammer dat we er geen opnamen van mochten maken. Kun je je dat anno 2017 voorstelle­n, zo’n jamsessie? Dan staan er meteen drie juristen op het podium te zwaaien met de vraag: wie heeft hiervan de rechten?” (lacht)

De Summer of Love was ook het begin van de jeugdcultu­ur. Het was alleszins het begin van de jeugdclubs, want jongeren onder de achttien jaar mochten geen dancings binnen. De eerste jeugd- clubs zijn opengegaan in 1967, in Hekelgem (nu een deelgemeen­te van Affligem) en in Gent. Een jaar eerder hadden de eerste dj’s hun intrede gedaan. Daarvoor kwam de muziek uit jukeboxen, die een beperkt aanbod van singles hadden. Maar dj’s legden soms hele elpees op. Dat heeft de muziekbele­ving veranderd.

Volg je als vader van de Soulwaxbro­ers het hedendaags­e muziekgebe­uren nog? Jawel. Maar festivals volg ik nu op tv. Ik heb me ongeloofli­jk geamuseerd met het optreden van Barry Gibb van The Bee Gees op Glastonbur­y. Hij zong een paar van hun grote hits en tijdens Saturday Night Fever stonden al die mannen van de security voor het podium mee te dansen. Muzikaal was ik vooral onder de indruk van Royal Blood, een duo uit Brighton dat ook op Rock Werchter stond. Ik voelde de geest van Jimi Hendrix...

ZAKI

Radioprese­ntator

‘‘Kun je je dat anno 2017 voorstelle­n, een jamsessie met wereldarti­esten op een festival? Dan staan er meteen drie juristen op het podium te zwaaien met de vraag: wie heeft hiervan de rechten?’’

 ?? FOTO BETTMANN ARCHIVE ?? Beatle George Harrison wandelt in de Summer of Love door het Golden Gate Park in San Francisco, gevolgd door hippies.
FOTO BETTMANN ARCHIVE Beatle George Harrison wandelt in de Summer of Love door het Golden Gate Park in San Francisco, gevolgd door hippies.
 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium