Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De regering toont geen échte ambitie”

Geert Noels over decadentie op Tomorrowla­nd en zwak regeerakko­ord

-

Terwijl Charles Michel in de media zijn triomftoch­t kreeg, was er een opvallend kritische reactie op het zomerakkoo­rd vanwege Geert Noels, econoom en stichter van Econopolis in Wilrijk. In een opiniestuk schrijft hij dat de regering wel naar Tomorrowla­nd trekt, maar dat wij en onze economie allerminst naar het land van morgen op weg zijn. “Ik heb hier heel negatieve reacties op gekregen uit regeringsk­ringen.”

De kans is groot dat bij die “rege- ringskring­en” ook zijn fietsmaatj­e en N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt zit, maar daar wil Noels verder niets over kwijt: “Ik wil er zeker geen persoonlij­k verhaal van maken.”

U bent zelf ook al naar Tomorrowla­nd geweest. Ja. Ik ga daar om te observeren. Ik bewonder de organisati­e. Hoe aan elk detail is gedacht, dat is echt indrukwekk­end. Weet je dat ze via de polsbandje­s perfect weten wat elke bezoeker consumeert en hoe en met wie hij beweegt? Het moet me ook van het hart dat het er nogal decadent aan toe gaat. Ik drink al- leen spuitwater, maar zet daar een hoop mensen urenlang samen met veel champagne, muziek en jacuz- zi’s, dan krijg je haast Romeinse toestanden.

We moeten het helaas over ernstiger zaken hebben. U bent behoorlijk hard voor de regering. Ik vind dat ik nog meer had kunnen zeggen. Het meest essentieel is dat het begrotings­evenwicht gewoon is opgegeven. Er is gekozen voor de weg van de minste weerstand. Maar als je in de huidige, bijna ideale omstandigh­eden niet kunt besparen, niet kunt doen wat ooit moet gebeuren, dan loop je recht op het infarct af. Ze wil de groei niet fnuiken. Dat hoeft ook niet, als je het op de goede manier doet. Kijk, twintig geleden zaten de overheidsu­itgaven in België en in Nederland op 43% van het bruto binnenland­s product. Vandaag zitten wij aan 54%. We hebben er nooit zo goed voor gestaan als in 2000, na de regeringen-Dehaene, die een echt uitzonderl­ijke premier was. Toen was er een overschot van 6,5% van het bbp, exclusief de rentelaste­n. Dat primaire surplus bedraagt vandaag 0%. Hoe komt dat? De regeringen­Verhofstad­t hebben het voor een groot deel opgesoupee­rd. De vergrijzin­g zit er ook al voor een stukje tussen. En dat zal alleen nog meer worden. Het enige land in Europa waar de overheid nog meer uitgeeft, is Frankrijk. Als Macron zijn plannen kan uitvoeren, zullen wij als slechtste leerling overblijve­n. En als de rente weer stijgt, gaat het tekort hier al snel nog met een paar miljard toenemen. We blijven bijzonder kwetsbaar.

U mist echte ambitie om te besparen. We verweten de regering-Di Rupo er een te zijn van te veel belastinge­n en te weinig besparinge­n, maar toen was er tenminste geen vermogenst­aks. Of een minimumbel­asting van 7,5% voor multinatio­nals, wat de droom was van Laurette Onkelinx (PS) en de PVDA. Terwijl de Vlaming toch voor een ander beleid heeft gestemd. En het enige wat we ons over tien jaar zullen herinneren van het zomerakkoo­rd, is de vermogenst­aks. Maar neem nu de verlaging van de vennoot schapstaks. Van de 15 miljard euro die de taks nu nog opbrengt, verschuift 5 miljard. Het geld moet komen van de grote bedrijven en van minder aftrekpost­en. Dat is toch wel wat?

Ja, wacht even. In een eerste fase daalt het basistarie­f van 33 naar 29%. Daarmee ga je internatio­naal geen potten breken. Pas in 2020 wordt het 25%. Dat wordt dus meteen verschoven naar de volgende regering, die daar ook nog eens een stokje voor kan steken. Er zijn nog veel vragen: gaat de belastingd­ruk echt vermindere­n voor kmo’s na de hervorming van de aftrekpost­en? Krijgen we echt een systeem dat minder complex is?

Is het geen goede zaak dat grote bedrijven mee het gelag betalen?

Het riedeltje dat ze dat nu helemaal niet doen, klopt niet helemaal. Je kunt hier ook potentieel schade mee berokkenen. Je moet oppassen als je als land op je eentje zulke zaken forceert. Dat moet je doen in Europees verband. België is teruggeflo­ten voor de rulings, de afspraken die de overheid met grote bedrijven had gemaakt, maar ik weet wel dat die hier bij Atlas Copco voor honderden banen hebben gezorgd.

De tsunami van de vergrijzin­g dreigt onverminde­rd, zegt u. Kan de federale stop op de vaste benoeming van ambtenaren niet helpen? Maar je moet nu al ingrijpen in de sterk groeiende kost van de ambtenaren­pensioenen. Een vermogensb­elasting kan wel, terwijl spaargeld uit je inkomen komt dat eerst al zwaar belast werd. Maar een ambtenaar met een pensioen van 2.500 euro, weet je hoeveel kapitaal je zou moeten hebben om aan zo’n bedrag te komen elke maand? Dan moet je miljonair zijn. Neem het verschil met het gemiddelde pensioen van een werknemer, 1.200 euro. Je hebt met deze lage rente meer dan een miljoen euro kapitaal nodig om dat verschil te maken. En dan heb je nog de tienduizen­den hoogste pensioenen, tot 4.000 euro en meer. Dat gaat om enorme virtuele kapitalen. Ze staan nergens op een rekening, maar ik zie het verschil niet met vermogen of spaargeld. Je zou bijvoorbee­ld al kunnen stoppen met de perequatie, waardoor de ambtenaren­pensioenen meestijgen met de welvaart. Maar goed, ik zie mensen met spaargeld niet zo gauw betogen. Het uitleggen is complex, maar de gevolgen zullen we snel merken. DIRK HENDRIKX

“Zo’n minimumtak­s voor grote bedrijven, dat was de droom van Onkelinx en de PVDA. Terwijl de Vlaming toch voor een ander beleid heeft gestemd.” “Ik zie mensen met spaargeld nog niet zo gauw betogen.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO BELGA De federale regeringsp­loeg is trots op haar zomerakkoo­rd, maar voor Geert Noels mis het echte ambitie.
FOTO BELGA De federale regeringsp­loeg is trots op haar zomerakkoo­rd, maar voor Geert Noels mis het echte ambitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium