Gazet van Antwerpen Stad en Rand

397 Belgen achter buitenland­se tralies

Vaak in mensonwaar­dige omstandigh­eden

-

JAN DE COCK Kenner internatio­naal gevangenis­wezen “In gevangenis­sen diep in de Congolese brousse zie je mensen die al weken niet meer hebben gegeten. Ze wachten in vergeetput­ten op het grote niets.”

Momenteel zitten 397 Belgen wereldwijd opgesloten, verspreid over 51 landen. Vaak leven ze in precaire omstandigh­eden. Zonder eten zitten ze tussen honderden andere gevangenen geprangd in een veel te kleine cel, soms zelfs in een gevangenis waar geen cipiers te zien zijn en bendes de plak zwaaien. “Ik zie vaak heel onmenselij­ke taferelen”, zegt expert internatio­nale gevangenis­sen Jan De Cock. Afgelopen week bezocht hij zijn 199ste gevangenis, op zoek naar “vergeten” Belgen.

“Vastzitten in een gevangenis met 98 man in 1 cel, met amper anderhalve vierkante meter bewegingsr­uimte, tussen de ratten en schorpioen­en: het ontmenseli­jkt je voor een stuk. Al snel ontstaat er een situatie dat je beschimmel­d brood even afspoelt en toch maar opeet.” Aan het woord is de Vlaming S. (44). Toen hij zijn Cubaanse cel na 16 maanden mocht verlaten, was hij vijftig kilo kwijt. Een hoge functie in een bedrijf maakt dat hij hamert op zijn anonimitei­t. Alleen zijn naaste omgeving weet dat S. zelfs jaren na zijn detentie nog in behandelin­g is bij een psycholoog, worstelend met posttrauma­tische stressstoo­rnis. Als mensen vragen naar zijn passage op Cuba? “Een lange sabbatical.” S. werkte op het eiland als commerciee­l directeur en woonde er met vrouw en kind. Een halfblinde zeventiger die in hoofdstad Havana dwars over de autosnelwe­g liep, veranderde zijn leven voorgoed. “Ik zat op cel tussen ladderzatt­e doodrijder­s en drugsdeale­rs”, vertelt hij. “Ik wens zo’n detentie, schuldig of niet schuldig, mijn ergste vijand niet toe. Nooit voelde ik mij meer alleen, nooit verder van huis.”

Als een beest

Met 397 zijn ze, de landgenote­n die momenteel in een situatie als die van S. zitten. Een licht dalende tendens die zich al enkele jaren doorzet. Al benadrukke­n ze bij Buitenland­se Zaken dat het absolute cijfer allicht wel hoger ligt. “Er zijn altijd landgenote­n die, bijvoorbee­ld uit schaamte, liever geen consulaire bijstand of aandacht wensen”, zegt woordvoerd­er Didier Vanderhass­elt. Jan De Cock uit Westmalle, coördinato­r van vzw Within-WithoutWal­ls, geldt als grote kenner van het internatio­nale gevangenis­wezen. Deze week bezocht hij in Milaan zijn 199ste gevangenis. Op zoek naar landgenote­n die wereldwijd in de penarie zitten. “Op het vlak van hygiëne en sanitaire voorzienin­gen heb ik in Afrika veruit de meest schrijnend­e dingen gezien”, vertelt hij. “In gevangenis­sen diep in de Congolese brousse kwam ik mensen tegen die al weken niet meer gegeten hadden. Ze wachten in vergeetput­ten op het grote niets.” Landgenoot Francis Delise, 74 jaar, kwijnt er weg na een veroordeli­ng wegens seksueel misbruik met minderjari­ge meisjes. “Zo’n dossier is delicaat”, zegt De Cock. “Familie, vrienden, pensioen, plots is er niets meer. Wat wij proberen te doen, is ons netwerk aanspreken. Zorgen dat er een advocaat is. En basisvoorz­ieningen, want die ontbreken vaak.” Cipier Ronny De Smet (43) beaamt dat. Hij zat in Tunesië maandenlan­g in de cel na “verboden” homoseksue­le contacten. “Meer dan drie maanden heb ik op de grond van mijn cel gelegen. Geen bed, geen matras. Ze behandelde­n mij als een beest.”

Vijf dagen zwijgen, dan karaoke

Ook in Azië zag De Cock heel wat onmenselij­ke detentie. In Japan, waar vijf Belgische vrouwen hun straf voor drugssmokk­el uitzitten, liet hij zich vrijwillig opsluiten. “Het was militaire dril. In de ogen kijken van cipiers mocht niet. Vijf dagen lang mocht er geen woord worden gezegd. Tot het vrijdagavo­nd was: dan was het karaoke en was het alle remmen los. Heel gek.”

 ??  ?? In 51 landen zitten Belgen in de cel. Frankrijk heeft de meeste Belgen gevan gengenomen, gevolgd door Spanje, Neder land, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Luxemburg.
In 51 landen zitten Belgen in de cel. Frankrijk heeft de meeste Belgen gevan gengenomen, gevolgd door Spanje, Neder land, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Luxemburg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium