Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Biologisch­e landbouwer boert goed

Bioboeren Ole en Maaike uit Koningshoo­ikt leveren ook steeds meer aan stedelinge­n

- PATRICK VAN DE PERRE www.onslogisch­voedsel.be

De vraag naar biologisch­e producten neemt enorm toe. Niet in het minst in de stad, waar mensen almaar bewuster leven. Landbouwer­s zoals Ole en Maaike, die een biologisch­e boerderij in Koningshoo­ikt hebben, spelen daar op in. Een groot deel van hun oogst wordt verkocht aan Antwerpse restaurant­s en particulie­ren. “Verwar ons niet met een stadsboerd­erij. Wij zijn echte boeren. Met dat verschil dat wij onze groenten en fruit milieuvrie­ndelijk telen”, zegt Maaike Mussche.

Maaike Mussche begon in 2014 Maaike’s Ecologisch­e Buurtwinke­l, aan de Morckhoven­lei in Borgerhout. Ondertusse­n is dat een kraam geworden, waarmee ze op verschille­nde plaatsen in de stad staat. Alle groenten en fruit komen rechtstree­ks van de boerderij van Maaike en haar partner Ole Deschout. Voorverpak­te producten liggen er niet in het kraam. Alles wordt los verkocht. Dat is goedkoper en zorgt voor minder afval. “Wij zijn geen stadsboere­n zoals we wel eens ten onrechte worden genoemd. Boeren moet je in de volle grond doen en dat kan alleen op het platteland. Stadsboerd­erijen zijn daar een interessan­te aanvulling op. Maar dat is toch vooral voor kruiden en kleinere gewassen. Dat komt omdat er in de stad niet voldoende ruimte is voor een boerderij, en stadsboerd­erijen daardoor vaak op daken en in tuinen gevestigd zijn. Zulke initiatiev­en zijn wel een meerwaarde”, zegt Maaike Mussche.

“Respect voor de natuur”

Voor de boerin begon het boerenleve­n een aantal jaren geleden, toen ze Ole Deschout leerde kennen. Onder de naam van zijn project, Ons Logisch Voedsel, wordt nog altijd gewerkt. “De essentie van ons werk is duurzame landbouw. Dat betekent geen kunstmest en pesticiden gebruiken en zo veel mogelijk respect tonen voor de aarde. Ik ben opgegroeid in een ecologisch­e omgeving. Dat respect voor de natuur heb ik van jongs af aan meegekrege­n.” Maaike Mussche wil nog een stap verder gaan dan louter biologisch boeren. “In de landbouw is er een gebrek aan visie op de lange termijn. Door de manier waarop er op veel boerderije­n wordt gewerkt, wordt de grond nodeloos uitgeput. Mensen vergeten wel eens dat je grond niet eeuwig kunt gebruiken om te oogsten. Op zeker moment is het op en is een landbouwgr­ond voor jaren niet meer bruikbaar. Om dat vermijden, moeten we duurzaam gaan verbouwen”, zegt Maaike Mussche.

Stappen vooruit

Toch is de boerin optimistis­ch. “In vergelijki­ng met 10 jaar geleden zijn er al enorme stappen vooruitgez­et. Biologisch boeren zit in de lift en steeds meer men- sen schakelen over op duurzaam telen”, zegt Maaike Mussche. “Ook in sommige delen van de veeteelt wordt er steeds meer re- kening gehouden met duur- zaamheid. Al is er, zeker in de veeteelt, nog een bijzonder lange weg af te leggen.” Dat veeteelt een bijzonder zware impact heeft op het milieu is ondertusse­n bekend. ”De beste manier om dat aan te pakken is geen of minder vlees eten. Ook dat is een evolutie die nu langzaam bezig is.”

Zelf oogsten

Bij Ons Logisch Voedsel wordt al een tijdje gewerkt met een systeem waarbij stedelinge­n de garantie hebben op regelmatig­e porties verse groenten en fruit. “Steeds vaker kunnen klanten zelf mee oogsten. Maar dat is voor mensen die in de stad wonen niet altijd even evident”, zegt Maaike Mussche. Daarom brengen zij hun oogst zelf naar drie verdeelpun­ten in Antwerpen, waar hun klanten vervolgens hun bestelling kunnen ophalen. “We hebben een aantal horecabedr­ijven die tot ons vast cliënteel behoren. Die passen hun menu vaak aan op basis van wat wij hen leveren. Dat is voor ons een prettige manier om onze filosofie – zo veel mogelijk lokale en seizoensge­bonden producten gebruiken – onder de aandacht te brengen”, aldus nog Maaike Mussche.

MAAIKE MUSSCHE Boerin “Mensen vergeten wel eens dat je grond niet eeuwig kunt gebruiken om te oogsten. Op zeker moment is het op.”

 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE Ole Deschout en Maaike Mussche in hun boerderij in Koningshoo­ikt.
FOTO JAN VAN DER PERRE Ole Deschout en Maaike Mussche in hun boerderij in Koningshoo­ikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium