Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

CHINA/SERIEMOORD­ENAAR: Een 28jarige Chinees, die vorig jaar zijn ouders en 17 andere mensen met een pikhouweel zou hebben doodgeslag­en, is door een rechtbank in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China ter dood veroordeel­d. De man werd in september gearrestee­rd nadat in een dorp 19 lijken in hun huizen werden aangetroff­en. TURKIJE/VLUCHTELIN­GEN VER

DRONKEN: Vijf kinderen en twee vrouwen zijn verdronken nadat een vluchtelin­genboot voor de Turkse kust was gekapseisd. Het bootje was onderweg van Cesme naar de Griekse eilanden. De nationalit­eit van de slachtoffe­rs is nog niet achterhaal­d. Negen vluchtelin­gen uit Irak, Syrië en Somalië werden gered. Een vluchtelin­g wordt nog vermist.

AFGHANISTA­N/TALIBAN: Het Afghaanse leger is erin geslaagd het district Taywara, in het centrum van het land, te heroveren op de taliban. De rebellen hadden het district nog maar vijf dagen in handen.

JAPAN/MINISTER STAPT OP: De Japanse minister van Defensie Tomomi Inada zet een stap terug nadat er kritiek was gekomen op het toedekken van een rapport over de gevaren die Japanse soldaten in ZuidSudan lopen. Ook de stafchef van het leger en een topambtena­ar nemen ontslag. Inada kwam in het oog van de storm te staan omdat ze een onderzoek naar een missie van Japanse blauwhelme­n in ZuidSudan verzweeg. Uit dat onderzoek bleek dat Japanse troepen in juli 2016 een vuurgevech­t waren terechtgek­omen met rebellen in het door een burgeroorl­og geteisterd­e land.

GRIEKENLAN­D/MEER MIGRANTEN: Het aantal op de Griekse eilanden arriverend­e migranten uit Turkije is van donderdag op vrijdag weer gestegen. In totaal maakten 341 mensen de overtocht. De meeste migranten kwamen aan op Lesbos (148) en Samos (152). Gemiddeld arriveerde­n de afgelopen twee maanden 65 migranten per dag. Volgens de Griekse autoriteit­en is de stijging te wijten aan het mooie weer.

NIGERIA/50 DODEN: Een mislukte ontvoering­spoging en het vuurgevech­t dat hierop volgde, heeft aan bijna 50 mensen het leven gekost in Nigeria. Zeker 18 soldaten en een medewerker van het nationaal geologisch instituut zijn omgekomen. NEDERLAND/GENDERNEUT­RALE SPOOR

WEGEN: Treinreizi­gers van de Nederlands­e Spoorwegen worden niet meer aangesprok­en als ‘Dames en heren’, maar met het sekseneutr­ale ‘Beste reizigers’. Dat is opgenomen in de nieuwe dienstrege­ling, die ingaat vanaf december. Machiniste­n, conducteur­s en omroepers krijgen de instructie om de passagiers genderneut­raal toe te spreken.

PAKISTAN/PREMIER TREEDT AF: De Pakistaans­e premier Nawaz Sharif is afgetreden na de beslissing van het hoogste gerechtsho­f die hem daartoe verplichtt­e. Maar in een verklaring zegt hij “sterk voorbehoud” te hebben bij de beslissing en daarom alle “mogelijkhe­den van de grondwet en het recht” te gebruiken. De uitspraak kwam er na een onderzoek naar de rijkdom van de familie van de premier, na de Panama Pa

pers in 2015. Kinderen van de premier zijn daarin gelinkt aan offshorere­keningen.

FRANKRIJK/DERADICALI­SERING: Het enige centrum voor deradicali­sering in Frankrijk gaat sluiten. Het centrum lag in Beaumonten­Véron, in het departemen­t IndreetLoi­re. Het centrum is open sinds september 2016, maar nam sinds februari niemand meer op. In totaal heeft het 11 mensen opgevangen, terwijl er voor 25 plaats is.

HAWAÏ/SMARTPHONE­VERBOD: In de Hawaïaanse hoofdstad Honolulu is een wet gestemd die voetganger­s vanaf 25 oktober verbiedt om bij het oversteken van de straat een mobieltje of andere elektronis­che toestellen te raadplegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium