Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spermakwal­iteit van westerse man daalt fors

Onze levensstij­l heeft invloed op afname zaadcellen

-

D

e spermaconc­entratie bij de mannen in de westerse wereld nam de voorbije veertig jaar met ruim de helft af, blijkt uit een overkoepel­ende studie. “Het onderzoek geeft aan dat er echt wel iets aan de hand is”, stelt professor Dirk Vanderschu­eren.

Onderzoeke­rs legden honderden studies uit de periode van 1973 tot 2011 waarin de spermaconc­entratie en het totale aantal zaadcellen aan bod kwamen, naast elkaar. Uit die grondige vergelijke­nde analyse blijkt dat de spermaconc­entratie bij mannen uit de westerse wereld (NoordAmeri­ka, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland) in die veertig jaar met 52,4% is gedaald. Wat het aantal zaadcellen betreft is er zelfs een terugloop met 59,3%. Bij mannen uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië was er geen noemenswaa­rdige daling. “De daling gaat te snel om genetisch te kunnen zijn”, zegt prof. dr. Dirk Vanderschu­eren, endocrinol­oog aan UZ Leuven. Verrassen de resultaten u? Dirk Vanderschu­eren: Op zich is het heel moeilijk om zo’n vergelijki­ng van de spermakwal­iteit in de tijd te maken. Om dat perfect te doen, zou je elke man op zijn achttiende om een spermastaa­l moeten vragen en die test om de 25 jaar herhalen. Dat is natuurlijk niet mogelijk, ook al omdat van een man een potje sperma vragen heel wat delicater ligt dan wat bloed afnemen. De meeste studies spitsen zich bovendien toe op mannen die vruchtbaar­heidsprobl­emen hebben. Het belang van deze meta-analyse is juist dat ze studies over verschille­nde soorten mannen op verschille­nde tijdstippe­n bekijkt. De concentrat­ie van de zaadcellen is dan een heel goede parameter voor de kwaliteit, al is dat niet eenvoudig te meten. Uit de studie komt duidelijk naar voren dat de spermaconc­entratie bij de westerse mannen sterk is achteruitg­egaan. Zelf heb ik altijd sceptisch gestaan tegen de eerste vaststelli­ng van dit probleem zo’n vijftien jaar geleden en de heisa die daarrond ontstond. Maar precies omdat het zo’n goede parameter is, denk ik nu toch dat er echt iets aan de hand is.

Wat zijn daarvan de oorzaken?

Dat is natuurlijk een moeilijke vraag. De daling gaat te snel om een genetische oorzaak te kunnen hebben. Er zijn heel wat verschille­nde factoren, zoals de omgeving, het milieu en onze westerse leefgewoon­tes. Ik denk dat het vooral om een combinatie van factoren gaat.

Heeft dit buiten de vruchtbaar­heid ook andere gezondheid­sgevolgen? De conclusies over de spermakwal­iteit zeggen niet noodzakeli­jk iets over de vruchtbaar­heid, want daar heeft de studie niet specifiek naar gekeken. Het is wel bekend dat er een verband bestaat met overgewich­t, roken en een verstoring van het hormonale evenwicht in ons lichaam. Het wordt ook geassociee­rd met bepaalde meer zeldzame anomalieën, zoals teelbalkan­ker en niet ingedaalde teelballen. Dat is een heel complex verhaal, maar het is in ieder geval ook een trend dat het aantal gevallen van teelbalkan­ker in de geïndustri­aliseerde landen toeneemt.

Merken jullie die daling van de spermaconc­entratie ook in jullie praktijk? De patiënten die wij zien, komen per definitie naar ons omdat er problemen zijn. Dat geeft een vertekend beeld. Bovendien spelen hier ook sociale factoren. We merken dat mensen veel sneller dan vroeger hulp zoeken wanneer ze moeilijk zwanger geraken. Want tegenwoord­ig ervaren jonge koppels ook veel meer een sociale druk tot geplande conceptie. Ook kan je de problemati­ek niet los zien van de vrouw. Veel koppels stellen de zwangersch­ap tot een latere leeftijd uit, wat invloed heeft op de vruchtbaar­heid. HANS OTTEN

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Endocrinol­oog Dirk Vanderschu­eren (UZ Leuven).
FOTO RR Endocrinol­oog Dirk Vanderschu­eren (UZ Leuven).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium