Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kastanjebo­men zijn wél gezond”

- (asry)

De kastanjebo­men in de Charlottal­ei zijn dan toch gezond volgens een nieuwe studie. Buurtbewon­ers blijven zich verzetten tegen de geplande kap. Ze dienden gisteren een petitie in.

Gisteren is een groepje van het bewonersco­mité van de Charlottal­ei naar het districtsh­uis van Antwerpen en het stadshuis getrokken met een petitie. Ze verzamelde­n 2.700 digitale en ongeveer 750 fysieke handtekeni­ngen. De eis was duidelijk: de kastanjebo­men in de Charlottal­ei zijn wél gezond en ze moeten blijven staan. Eind augustus vindt de kap plaats. De bomen zouden een gevaar vormen omdat ze niet langer gezond zijn. Tijdens de geplande heraanleg van de Charlottal­ei zullen de wortels beschadigd worden. Waardoor ze ongezonder worden en mogelijk omvallen. “De nieuwe studie toont aan dat de bomen wel gered kunnen worden”, zegt Kristien Dirckx, contactper­soon van het buurtcomit­é. “Bovendien zijn ze gezond voor de buurt en dat zou moeten voorgaan op al de rest. ” “Die kastanjes kunnen nog honderd jaar mee”, valt Jorn Copijn haar bij. Hij is adviseur boomverzor­ging en stedenbouw, en voerde het onderzoek uit. “Ze regelen waterhuish­ouding, temperatuu­rverlaging en nemen fijn stof op.” De stad zal kleinere boompjes in de plaats zetten. “Je hebt vijfhonder­d boompjes van 8 tot 10 jaar nodig om een kastanje te vervangen. Door die te kappen, neem je een stap van 50 jaar terug in de tijd. Onbegrijpe­lijk. Bomen zijn levende wezens, geen lantaarnpa­len. Je kan ze de juiste voeding geven onder het wegdek”, weet hij. “We hebben al een boomstudie gedaan”, zegt districtsv­oorzitter Paul Cordy (N-VA). “En die wees uit dat de bomen te hard onder de werken zouden lijden en instabiel zouden worden. De plannen hertekenen zou het financieel plaatje enorm moeilijk maken.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Kristien Dirckx van het buurtcomit­é met zoontje Joseph, collega MarieAnne en enkele medestande­rs.
FOTO PATRICK DE ROO Kristien Dirckx van het buurtcomit­é met zoontje Joseph, collega MarieAnne en enkele medestande­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium