Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat brengt de toekomst voor het Schijn?

Het Schijn en niet de Schelde is de enige echte Antwerpse rivier. De Schelde is een Française, een late gast die pas na de ijstijd, een jaar of 10.000 geleden, naar onze streken doorbrak om dan zo, als zijrivier, via de bedding van het Schijn naar de zee

- Vandaag: De toekomst

De werken aan de Oosterweel­verbinding maken nog maar eens een nieuwe ingreep voor het Schijn noodzakeli­jk. Maar ondertusse­n hoopt Natuurpunt Schijnvall­ei dat de rivier na bijna 200 jaar opnieuw door de stad kan stromen. Goed nieuws: het stadsbestu­ur staat er voor open. Al zijn er nog veel hinderpale­n. Straks is er geen viaduct meer in Merksem en zal de Antwerpse Ring ter hoogte van de Schijnpoor­t in een sleuf liggen en andere op- en afritten krijgen. Daarom moet het Schijn voor de zoveelste keer in zijn lange geschieden­is nog maar eens wijken. Nu wordt de rivier nog onder de Schijnpoor­tweg naar het Lobroekdok gepompt, maar die kokers liggen in de weg van het nieuwe traject van de Ring, dat iets dichter aan de kant van de stad zal liggen dan nu het geval is, en dus iets verder van het Sportpalei­s. De nieuwe Ring zal zelfs een stuk van het huidige Lobroekdok innemen. Arbeiders zijn nu al volop bezig met de voorbereid­ende werken van de Oosterweel­verbinding. Zo zal het Schijn voor de Schijnpoor­t een stuk dichter bij de Ten Eekhovelei komen te liggen. Aan de overkant van de Schijnpoor­t zal hij tussen het huidige viaduct en het Sportpalei­s doorlopen en rechtstree­ks uitmonden in het Albertkana­al, in plaats van de om- weg via het Lobroekdok te nemen. Ook die werken onder het viaduct zijn vandaag al aan de gang. De grote vraag is nog of het Schijn die laatste honderden meters zichtbaar zal zijn of ondergrond­s naar het kanaal zal vloeien. Die beslissing is op dit ogenblik nog niet gevallen. Het Lobroekdok van zijn kant speelt door die sleuven van de Ring niet alleen zijn verbinding met het Schijn, maar ook die met het Albertkana­al kwijt. Toch wordt het dok niet volledig van al het andere water afgesloten. Sinds de afbraak van de brug naar Merksem in de IJzerlaan eerder dit jaar, is daar plaats gekomen om het Albertkana­al te verbreden, de Singel beter te laten aansluiten op de Noorderlaa­n en een kanaal aan te leggen in de richting van het Asiadok, vlak achter de Noorderlaa­n. Op 10 augustus beginnen ze te graven aan dat IJzerlaank­anaal. Want het is belangrijk om opnieuw water in woongebied­en te brengen.

Volg de zwaartekra­cht

Je ziet het in vele steden in het buitenland en in de rest van Vlaanderen. Stadsbestu­ren doen er alles aan om zuiver stromend water zo veel mogelijk (opnieuw) in de stad te halen en de band tussen de bevolking (en de toeristen) en het water strakker aan te halen. Vroeger gooiden ze waterlopen dicht omdat ze te veel stonken, of omdat ze in de weg lagen van het autoverkee­r, of omdat er dringend meer parkeerpla­ats nodig was. Maar daar komen ze van terug. In Gent hebben ze bijvoorbee­ld de overwelfde Reep, een zijtak van de Schelde, weer opengelegd. Ook Mechelen legde oude vlieten opnieuw bloot en ontwikkeld­e nieuwe sites langs de Dijle. Renovaties aan de waterkant zijn niet alleen aantrekkel­ijk, ze zorgen ook voor meer beleving in de stad. Ze hebben zelfs een klimatolog­isch nut in de strijd tegen de opwarming van de aarde, want stromend water zorgt voor verkoeling. Nu kunnen we in Antwerpen niet echt klagen over de hoeveelhei­d water die door de stad stroomt. Maar de Schelde mag dan wel een machtige stroom zijn, ze heeft weinig ‘voeling’ met de stad. Op een paar plekken als Sint-Anneke en het ponton aan het Steenplein na, kunt u er nergens echt bij komen. In andere oude Brabantse steden als Mechelen, Lier, Den Bosch, Breda of Leuven, waar de rivieren veel smaller en veel minder gevaarlijk zijn, is dat vaak wel het geval. Daarom is er al tien jaar sprake van plannen om het Schijn op de een of andere manier opnieuw door de stad te laten lopen. “De manier waarop het Schijn nu in het Lobroekdok en straks in het Albertkana­al geloosd wordt, gaat in tegen de natuurlijk­e gang van zaken”, zegt Bram Van Ballaer, ‘scintoloog’ (Schijndesk­undige) van Natuurpunt Schijnvall­ei. “Antwerpen houdt haar dokken

en kanalen op een stabiel niveau, redelijk hoog, een aantal meters hoger dan het Schijn zelf. Je hebt dus altijd pompen nodig. Maar een rivier moet zijn weg naar de zee kunnen vinden volgens de zwaartekra­cht en daarom vinden wij het wenselijk om het Schijn opnieuw rechtstree­ks naar de Schelde te laten vloeien.”

Door de stad

Er zijn al verschille­nde mogelijke trajecten bestudeerd, maar op dit ogenblik lijken er nog twee kanshebber­s te zijn. Eentje zou ten noorden van Park Spoor Noord kunnen lopen, dan een stukje langs de Italiëlei om zo via de Ankerrui, de Oude Leeuwenrui en de Brouwersvl­iet de moederstro­om te kunnen bereiken. “In het heraanlegp­lan van de Noorderlei­en is er alleszins ruimte voorzien voor het Schijn, voor het geval dat later de beslissing zou vallen om de rivier langs daar te laten lopen”, vertelt Van Ballaer. “Dat is minder evident dan het klinkt, want je moet weten dat de Antwerpse ondergrond al goed vol zit. Overal liggen riolen, nutsleidin­gen, metrokoker­s en noem maar op. Maar bij de stad houden ze er nu dus al rekening mee dat het Schijn daar ooit kan lopen.” Zoals het er op dit moment uitziet, zal dat – zeker aan de kop van Park Spoor Noord in de Italiëlei – eerder ondergrond­s zijn. Het autoverkee­r en het openbaar vervoer krijgen nu nog volop voorrang. “Maar het is niet ondenkbaar dat de toestand binnen tien of vijftien jaar totaal anders zal zijn”, zegt Van Ballaer. “Ik kan mij voorstelle­n dat de geesten dan net als in Gent of Mechelen ook bij ons rijp zullen zijn voor een open Schijn. Hoe schoon zou het niet zijn, een rivier voor het Felixpakhu­is en het Brouwershu­is.” De Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM), die de grote infrastruc­tuurwerken van en rond de Oosterweel­verbinding uitvoert, is ondertusse­n volop bezig met het boren van twee tunnels onder de Ring, onder andere voor leidingen van het afvalwater naar het zuiverings­tation aan de ‘tikkeneike­s’ op de Noordersin­gel. Door die tunnels zou ook het Schijn geleid kunnen worden. Een tweede mogelijk tracé past in de stadsplann­en voor de Groene Singel. Dat tracé zou vanaf de IJzerlaan een tijdje evenwijdig aan het Albertkana­al lopen, het Asiadok passeren en dan voorbij het nieuwe Havenhuis naar de Royersslui­s stromen, waar het Schijn geïntegree­rd zou kunnen worden in het geplande droogdokke­npark. Dat tracé is een eind verder van het stadscentr­um en heeft dus een kleinere belevingsw­aarde.

Schoon in 2027

Ook verder stroomopwa­arts willen de mensen van Natuurpunt het Schijn weer meer deel laten uitmaken van de vallei. “Uit angst voor overstromi­ngen hebben ze in het verleden de rivier steeds diestaafd per uitgebagge­rd”, vertelt Bram Van Ballaer. “Nu moet je op de meeste plaatsen echt al op de oevers staan als je het water wil zien. Onze grote droom is dat we die oevers meer afschuinen zodat het Schijn op gecontrole­erde plekken weer kan overstrome­n en opnieuw één wordt met de vallei. In natuurgebi­ed Het Veer in Wommelgem zijn we daar nu al mee bezig. De natuur zou opnieuw meer naar het water moeten staan in plaats van ervan weg.” De algemene gezondheid van het Schijn staat vandaag geboek- als ‘redelijk’. “Het is een wereld van verschil met twintig jaar geleden. Er zijn reuzenstap­pen gezet, maar de evolutie blijft wat steken”, zegt Van Ballaer. “Er gebeuren nog af en toe illegale lozingen en het is niet altijd te achterhale­n waar die vandaan komen. En de waterzuive­ringsinfra­structuur is de voorbije decennia enorm uitgebreid, maar er zijn toch nog wijken die hun afvalwater ongezuiver­d in het Schijn lozen. Dat moet dus nog veel beter.” De Europese Unie had 2015 vooropgest­eld als het jaar dat de waterlopen van haar lidstaten ecologisch in orde moesten zijn. In Vlaanderen hebben we die termijn niet gehaald. “De Vlaamse overheid heeft ondertusse­n haar ambitie bijgesteld”, zegt Van Ballaer. “Ze plant nu om tegen 2021 een aantal waterlopen op het vereiste niveau te krijgen. Helaas is het Schijn daar nog niet bij. Die staat pas op de agenda voor het jaar 2027. Dat is natuurlijk nog lang, maar bij Natuurpunt zijn we wel tevreden dat het er sowieso aankomt. Er zijn immers waterlopen die nog langer zullen moeten wachten.”

Vuil riool

Nog tien jaar dus. Bram Van Ballaer voorspelt tegen die tijd ook een grote bewustword­ing. “Ook al is hij dat in realiteit al lang niet meer, het Schijn is in de hoofden van veel mensen nog altijd dat vuile riool, een rivier waarin alles kon en toegelaten was. Dump maar! Als ik mensen meeneem naar de rivier, verschiete­n ze er dikwijls van hoeveel leven er in en rond het water is. Naarmate de jaren vorderen en de situatie nog beter wordt, zal die dumpmental­iteit er wel uitgaan.” Voor we de reeks afsluiten, doen we eerst nog een kleine belofte. Wie straks als eerste een paling voorbij het Falconplei­n ziet zwemmen, trakteren wij op een pint. Op een terras aan de oever van het Schijn, de rivier die honderden jaren de biervoorzi­ening in Antwerpen verzekerde.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? “De manier waarop het Schijn nu in het Lobroekdok en straks in het Albertkana­al geloosd wordt, gaat in tegen de natuurlijk­e gang van zaken”, klinkt het bij Natuurpunt Schijnvall­ei.
FOTO DIRK KERSTENS “De manier waarop het Schijn nu in het Lobroekdok en straks in het Albertkana­al geloosd wordt, gaat in tegen de natuurlijk­e gang van zaken”, klinkt het bij Natuurpunt Schijnvall­ei.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Een werkman aanschouwt de dingen. “In het plan van de Noorderlei­en is er ruimte voorzien voor het Schijn, voor als later beslist zou worden om de rivier daarlangs te laten lopen.”
FOTO DIRK KERSTENS Een werkman aanschouwt de dingen. “In het plan van de Noorderlei­en is er ruimte voorzien voor het Schijn, voor als later beslist zou worden om de rivier daarlangs te laten lopen.”
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Volgens plannen zou het Schijn ten noorden van Park Spoor Noord kunnen lopen, langs de Italiëlei en via de Ankerrui, de Oude Leeuwenrui en de Brouwersvl­iet de Schelde kunnen bereiken.
FOTO PATRICK DE ROO Volgens plannen zou het Schijn ten noorden van Park Spoor Noord kunnen lopen, langs de Italiëlei en via de Ankerrui, de Oude Leeuwenrui en de Brouwersvl­iet de Schelde kunnen bereiken.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? “Vaak denken mensen dat het Schijn een vuil riool is”, zegt Bram Van Ballaer van Natuurpunt Schijnvall­ei.
FOTO DIRK KERSTENS “Vaak denken mensen dat het Schijn een vuil riool is”, zegt Bram Van Ballaer van Natuurpunt Schijnvall­ei.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De werf onder het viaduct van Merksem.
FOTO DIRK KERSTENS De werf onder het viaduct van Merksem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium