Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Punt is stunt

Antwerp houdt landskampi­oen Anderlecht op gelijkspel bij terugkeer op hoogste niveau

- DAVID VAN DEN BROECK

Een stunt en een punt: nogal wiedes dat Antwerp gisteravon­d een feestje bouwde. De Great Old keerde in stijl terug op het hoogste niveau. Tot grote fierheid van trainer Laszlo Bölöni.

Eerst over naar de collega van Bölöni, René Weiler. De Anderlecht­coach gooide immers met bloemen naar Antwerp, toen hij het eigenlijk over zijn eigen ploeg had. “Waarom wij het voor rust zo moeilijk hadden? Sorry, maar dat had ik verwacht. We speelden tegen een ploeg die eindelijk weer in de hoogste reeks mocht spelen, en dan nog tegen de kampioen. Hoe zij de eerste twintig minuten gelopen hebben, was werkelijk niet normaal. Alsof het de laatste twintig minuten van hun leven waren.”

De Zwitser was ook oprecht toen hij even later Antwerp een echte aanwinst voor eerste klasse noemde. “Deze club, in deze stad, met deze fans en die historie hoort altijd thuis op dit niveau.”

Titelfavor­iet

Het respect was met andere woorden heel groot. Volledig terecht, op basis van Antwerps eerste match in de Jupiler Pro League sinds 2004. Met een solide prestatie zorgde het er meteen voor dat de topfavorie­t voor de titel punten verloor. Als je ziet wie er bij paars-wit allemaal op het veld stond – Sels, Kara, Kums, Dendoncker, Hanni, Teodorczyk – en je er hun marktwaard­es nog even bijneemt, verdient dat meer dan een pluim. Van Bolat, die meermaals het punt redde, over Batubinsik­a, die achterin verraste, tot een kwieke Jaadi op de flank en een balvaste Oulare voorin: haast iedereen was op niveau. Een wonder, gezien de zware voorbereid­ing die Antwerp heeft gekend. Het werk van sportief directeur D’Onofrio is verre van af, er komt nog heel wat bij. Maar met de spelers die hij ter beschikkin­g kreeg, heeft Bölöni het alvast uitstekend gedaan. Het pintje achteraf was meer dan verdiend. “Vooral voor rust zat alles goed: we stonden goed, we waren sterk in de duels en konden af en toe verrassen in de zestien”, zei de Roemeen. “Na rust werden we achteruit gedrukt en stonden we laag – te laag om tevreden te zijn. Maar de organisati­e hield toch stand. Chapeau aan mijn spelers, ze hebben hun hart getoond. En ook aan de fans, we werden gesteund door een echte twaalfde man.”

“Obbi wie?”

Het moet gezegd: het aandeel van de laatste nieuwkomer­s was groot. Een geluk dat de drie – Bolat, Arslanagic en Oulare – net op tijd speelgerec­htigd raakten. Anders liepen we ook een mooi momentje op de persconfer­entie mis. Toen hem gevraagd werd naar de prestatie van Oulare, ging Bölöni immers zwaar aan het twijfelen. “Obbi wie? Oulare?”, vroeg hij aan de perschef, die duidelijk maakte dat het om de nieuwe spits ging. “Ah ja, sorry. Hij is hier nog maar 48 uur. (grijnst) We hebben zelfs geen tijd gehad om hem te kunnen wegen.” Ook collega Weiler moest er hartelijk om lachen.

 ?? FOTO'S ISOSPORT, PHOT NEWS ?? Uitblinker Bolat en Faroun zijn gelukkig, Dendoncker niet.
FOTO'S ISOSPORT, PHOT NEWS Uitblinker Bolat en Faroun zijn gelukkig, Dendoncker niet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium