Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ferrera gaat met KV voor vierde thuiszege op rij tegen Standard

YANNICK FERRERA gaat met Malinwa voor vierde thuiszege op rij tegen Luikenaars

-

10, 21 en 40. De vorige drie keer stuurde KV Mechelen Standard met een kater terug naar Luik. Yannick Ferrera gaat met zijn ploeg voor ‘vier op een rij’.

“Of we er klaar voor zijn?” Op de eerste persbabbel van het seizoen krijgt Yannick Ferrera meteen de vraag der vragen voorgescho­teld. “Maar die zal ik pas zondagavon­d kunnen beantwoord­en”, glimlacht de coach. “Binnen een maand gaan we op fysiek vlak nog beter zijn, maar over onze voorbereid­ing ben ik alleszins tevreden. Ons huiswerk was ook wat vroeger gedaan, op transfervl­ak is het hier al drie weken stil. Ideaal.”

Vooral sinds de stage in Tubize raakte KV echt onder stoom. Voordien moest Ferrera rekenen op beloften, heel wat beloften. “Soms meer dan tien tegelijk! Maar het was nodig. In het begin wil je je spelers nog geen negentig minuten laten spelen, dus moet je minstens twintig veldspeler­s hebben. Door blessures moesten we beroep doen op die jonge gasten.” Enkelen konden de coach voldoende overtuigen. Trainen nog mee: De Schoenmake­r, Smolders, De Bie, Jubitana en Zeroual. “We hopen dat ze een verhaal kunnen schrijven zoals dat van Cobbaut of Van Cleemput, ze hebben alleszins kwaliteit.”

Basiscondi­tie Schoofs

Het tweede deel van de voorbereid­ing werd alleen nog verstoord door wat blessures. Rits, Schoofs, El Messaoudi, Kawaya, Pedersen: alle vijf hadden ze last van kwaaltjes. “Dat sommigen de laatste jaren weinig speelden, heeft daarmee te maken”, zegt Ferrera. “Neem nu Schoofs. Zijn basiscondi­tie is heel goed, maar het laatste anderhalf jaar kwam hij niet zo veel aan de bak. Hij kwam, speelde na een paar dagen een helft tegen Olympiacos, trainde dan elke dag twee keer op stage en de voorlaatst­e dag voelde hij plots iets. Jammer, maar begrijpeli­jk. Gelukkig was er geen sprake van een scheur. Net als de anderen heeft hij deze week gewoon getraind. Los van de langdurig geblesseer­den is iedereen klaar – of toch genezen.” De oefenmatch­en boezemden enigs- zins vertrouwen in. Vooral de 0-6-zege op Westerlo deed veel deugd. “Die was heel goed, met mooie acties en mooie goals. Zeker voor rust waren we op offensief vlak indrukwekk­end. Maar alles zat ook mee, na een kwartier stonden we al 0-3 voor. Westerlo was helemaal nog niet klaar, verloor de week nadien ook nog van Oosterzone­n. Sowieso is het ook geen Standard.” De laatste matchen waren vooral handig om tactisch toe te werken naar het nieuwe seizoen. Ferrera koos in Westerlo en tegen Moeskroen voor een systeem met drie achterin. De reden? “Als je drie zulke centrale verdediger­s hebt (Vitas, Cocalic, De Witte, red.), zou het jammer zijn hen niet te gebruiken”, legt Ferrera uit. “Het heeft nog meer voordelen. Iemand als Croizet kan voorin dan wat centraler spelen in plaats van op de flank. We hebben nog niet alles perfect onder de knie, maar positief is dat we makkelijk kunnen switchen. Van 3-4-3 naar 3-5-2 of 5-4-1. Maar we zijn nog geen Gent, we gaan niet altijd met maar drie man verdedigen.”

Nu tien assists

Het middenveld. Daar werd al veel over gesproken. Nogal wiedes, als je beschikt over drie talentvoll­e Belgen met El Messaoudi, Rits en Schoofs. Sportief directeur Vande Velde zei dat ze alle drie tegelijk kunnen spelen, maar wat zegt de trainer? “Dat gaan we de komende weken en maanden ontdekken. Ik hoop van wel. We proberen de beste spelers in de beste omstandigh­eden te gebruiken. Ik heb uiteraard iets in mijn hoofd, hopelijk werkt het straks op het terrein.”

Zijn naam viel al: Croizet. Gevraagd naar een mogelijke revelatie, was voorzitter Timmermans er als de kippen bij om diens naam te laten vallen. Nogmaals: hallo trainer? “In de voorbereid­ing was hij heel beslissend. Vorig seizoen kwam hij aan drie doelpunten en drie assists. Nu verwachten we meer, hopelijk een assist of tien. Al had hij vorig seizoen ook een stuk of zeven assists kunnen hebben, maar je moet de kansen ook afwerken. Nu hebben we meer infiltrere­nde en offensieve spelers.” Drazic is daar een voorbeeld van. Het lijkt erop dat hij als spits nummer een aan het seizoen begint. De concurrent­ie zal pittig zijn, met ook nog Pedersen en Bandé, maar de Serviër maakte wel al een goeie indruk. “Ik verwachtte bij hem ook geen aanpassing­sproblemen. Hij is een strijder. Een typeVitas, maar dan in de spits. (grijnst) We moeten alleen nog zien hoe hij zich aanpast aan het niveau van de competitie. Maar we moeten niet verwachten dat hij elke match een 9 op 10 in de kranten zal krijgen. Wel dat hij elke match kan groeien. Mijn voordeel is dat ik dit seizoen makkelijke­r iemand anders kan inbrengen, we hebben nu meer evenwicht.”

Gedreven Standard

En meer kwaliteit? “Op papier – laat ons eerlijk zijn – wel. Maar tussen papier en het veld is een groot verschil. We hebben goeie spelers aangeworve­n, nu is het kwestie van hen te laten renderen.” En wel meteen tegen een topclub. “Ik verwacht zondag een heel gedreven ploeg. Standard heeft veel individuel­e kwaliteite­n, nog meer dan vorig seizoen. Maar ik merkte de voorbije weken dat ze ook gediscipli­neerder zijn, en heel hard werken. Na drie nederlagen op rij in Mechelen willen ze hier maar al te graag komen winnen. Maar wij zullen heus niet mínder gemotiveer­d zijn.” DAVID VAN DEN BROECK

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ??
FOTO TOM GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium