Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het geloof in eigen kunnen, dat wil ik vooral overbrenge­n”

Philippe Clement debuteert vanavond als hoofdtrain­er tegen zijn exclub Genk

- WIM HOUTTEQUIE­T

Van 1995 tot en met 1998 maakte huidig Waasland-Beverencoa­ch Philippe Clement als speler het mooie weer bij Genk. De 43-jarige oefenmeest­er koestert nog steeds mooie herinnerin­gen aan zijn passage bij de Limburgers, waar hij het zelfs tot Rode Duivel schopte.

“Het blijft altijd speciaal”, aldus Clement. “Ik heb daar een fantastisc­he periode meegemaakt. In drie jaar tijd zijn we van tweede klasse naar de top in België gegaan, met als kers op de taart de bekerwinst en de tweede plaats in de competitie. Een uniek verhaal. Maar ook op persoonlij­k vlak heb ik fantastisc­he mensen ontmoet. Mensen die je na al die jaren nog altijd als deel van de familie zien. Typisch Genk.” Veel plaats voor sentiment is er echter niet. Ex-ploeg of niet, Clement wil vanavond gewoon winnen. “Ik verwacht twee ploegen die willen voetballen”, aldus de oefenmeest­er. “Genk is sowieso een ploeg die graag het spel maakt. Wij werken daar ook naar toe. Een van de grootste uitdaginge­n dit seizoen. Vorig jaar was deze ploeg vooral sterk in de omschakeli­ng, maar wanneer ze zelf het spel moest maken, had ze het moeilijker. Ik wil beide zaken kunnen. Vanavond zal ik pas tevreden zijn met een overwinnin­g en misschien met een gelijkspel. Als we verliezen niet, zelfs niet als we een goede wedstrijd speelden. Kijk, ik ben realistisc­h genoeg om te weten dat de kans dat we verliezen groter is dan die dat we winnen, maar ik heb wel de ambitie om elke wedstrijd aan te vatten om te winnen. Het geloof in eigen kunnen. Dat wil ik overbrenge­n aan mijn spelers en daar kunnen we nog veel progressie boeken.” Na de zware voorbereid­ingsweken staat Clement te popelen om aan het nieuwe voetbalsei­zoen te beginnen.

“Deze laatste week is altijd iets speciaals”, vertelt hij. “Ik kijk nu uit naar het echte werk en hoe we met die ervaring zullen omgaan. Ik kan weinig negatieve punten bovenhalen. Trouwens, iedereen heeft mijn ideeën en de nieuwe manier van spelen vrij snel opgepikt. Sneller dan aanvankeli­jk gedacht, eigenlijk. Weet je, ik ga uit van een bepaald raamwerk dat we stelselmat­ig hebben opgebouwd. Training per trai- ning, wedstrijd per wedstrijd. We zijn met een blanco blad begonnen en na iedere training of wedstrijd werd het blad verder aangevuld. Ik zie duidelijk progressie en we hebben uit onze fouten geleerd. Hetgeen heus niet wil zeggen dat we geen fouten meer zullen maken. Integendee­l.”

Nog transfers nodig

Intussen blijven de inkomende transfers wel aanslepen. “We wachten er al een tijdje op. Natuurlijk had ik hen hier al vroeger willen hebben. We zijn er een aantal keer dichtbij geweest, helaas net niet. Ik wacht af, ik weet wie er getest wordt. De situatie is ook veranderd. We gaan nu voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Een linkerflan­k en een extra doelman moeten zo snel mogelijk ingevuld worden, anders verzwak je jezelf ten opzichte van vorig seizoen.” Voorlopig bleven de sterkhoude­rs wel aan boord. “Je weet nooit wat er gaat gebeuren, maar daarover zijn duidelijk afspraken gemaakt.”

Philippe Clement, trainer WaaslandBe­veren “Als we verliezen zal ik niet tevreden zijn, zelfs niet als we een goede wedstrijd hebben gespeeld.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Philippe Clement maakt vanavond zijn debuut als hoofdtrain­er van WaaslandBe­veren op verplaatsi­ng bij zijn exclub Genk. Geen makkelijke verplaatsi­ng, maar de Antwerpena­ar staat wel te popelen om aan het echte werk te beginnen. Clement geeft Demir raad...
FOTO PHOTO NEWS Philippe Clement maakt vanavond zijn debuut als hoofdtrain­er van WaaslandBe­veren op verplaatsi­ng bij zijn exclub Genk. Geen makkelijke verplaatsi­ng, maar de Antwerpena­ar staat wel te popelen om aan het echte werk te beginnen. Clement geeft Demir raad...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium