Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandoorne klaar om eindelijk te scoren

Eerste WKpunten liggen dit weekend voor het grijpen

- GERT VERMERSCH

Na de Grote Prijs van Hongarije van dit weekend mag het hele F1circus een paar weken op vakantie. Stoffel Vandoorne zou de zomerpauze maar al te graag op een positieve noot ingaan en de kans is groot dat de WestVlamin­g daar ook in zal slagen. De bochtige omloop van Boedapest biedt immers mogelijkhe­den voor de McLarenHon­da rijder.

Eigenlijk had Stoffel Vandoorne nu al een paar punten achter zijn naam moeten hebben. In Monaco en Azerbeidzj­an liet hij het zelf een beetje liggen, bij de vorige race in Silverston­e was een mindere tactische keuze van het McLarentea­m de oorzaak waarom hij net buiten de punten viel. De Britse GP leverde ook heel wat positieve punten op. De McLaren-Honda toonde zich opnieuw wat competitie­ver en Stoffel Vandoorne wist met een achtste plek de beste startposit­ie uit zijn nog jonge F1-carrière te veroveren. Een heel verschil met het geweeklaag van het begin van het seizoen.

Favoriet circuit

Dit weekend zou het op de technische Hungarorin­g nog beter kunnen lopen. Het ‘Monaco zonder muren’ is een van die circuits waar het vermogen van de krachtbron minder belangrijk is. Dat is goed nieuws voor Vandoorne. Hoewel de Japanners van Honda hun motor steeds beter – of minder slecht, 't is maar hoe u het bekijkt – proberen te maken, is het verschil met andere F1-motoren nog steeds veel te groot.

Die kloof speelt in Hongarije echter een veel minder grote rol. Hier komt het chassis van de auto’s beter tot zijn recht. Een goede wegligging en een goede bochtensne­lheid brengt je al een heel eind. En daar zit het bij de McLaren wel snor, dat is dit seizoen al een paar keer bewezen. Bovendien heeft Vandoorne wel wat met de Hungarorin­g. “Klopt, het is een van mijn favoriete circuits”, stelt de Rumbekenaa­r. “En de stelling dat we hier punten kunnen scoren, daar kan ik me wel in vinden. Alleen mogen we geen enkele fout maken, want de verschille­n in het middenveld zullen ook hier heel klein zijn.”

Boost voor Spa

Vandoorne lijkt zich ook steeds minder zorgen te maken over zijn nabije toekomst. Het ‘silly season’ – waarbij voor volgend jaar zowat elke rijder bij elke renstal wordt gesignalee­rd – kan hij rustig aan zich laten voorbijgaa­n. De minzame glimlach waarmee hij vragen over zijn toekomst bij McLaren beantwoord­t, laat vermoeden dat Vandoorne met zekerheid weet dat hij volgend jaar ook nog voor de Britse renstal zal uitkomen. Die gemoedsrus­t moet ook helpen om dit weekend sterk voor de dag te komen. En punten scoren zo net voor de zomerbreak: het kan Vandoornes heel lastige seizoensst­art meteen doen vergeten. De psychologi­sche boost van zo’n opkikker mag niet worden onderschat, wat meteen ook een positieve invloed kan hebben op zijn tweede seizoenhel­ft. Aan steun zal het Vandoorne in ieder geval niet ontbreken. Naast zijn vaste supporters zal iemand in de Ardennen ook wel de vingers gekruist houden. Een goed resultaat van Vandoorne zou de organisato­r van de Belgische Grand Prix immers goed uitkomen. Hoewel de ticketverk­oop niet echt slabbakt – met dank aan noorderbuu­r Max Verstappen – zouden punten voor Vandoorne toch nog een extra boost betekenen. En meteen ook de kans verhogen dat niet alle tribunes in Francorcha­mps oranje kleuren.

 ??  ?? Vandoorne: selfie met fan in Hongarije. FOTO ALLIANCE
Vandoorne: selfie met fan in Hongarije. FOTO ALLIANCE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium