Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Parcours is niets voor mij”

Nijlenaar Hannes Van Bouwel komt met vraagteken­s aan start van BK

-

Aan het Henegouwse Les Lacs de l’Eau d’Heure vindt zondag het BK voor nieuweling­en plaats. Een van de schaduwfav­orieten: Hannes Van Bouwel. De Nijlenaar toonde zijn goede vorm dit seizoen al door twee keer de zege weg te kapen. Zijn laatste overwinnin­g pakte hij zelfs vorige week nog in Hulshout. Toch is Van Bouwel zelf heel wat pessimisti­scher over zijn winstkanse­n op het BK.

“Ik sta zondag met vraagteken­s aan de start”, verrast de tweedejaar­snieuwelin­g van Heist Cycling Team. “Ik heb weinig tot geen ervaring in het rijden op lastige omlopen. Meestal koers ik mijn wedstrijde­n op de vlakke Kempense omlopen. Soms rij ik al weleens een keer in Limburg, en daar durft het op en af te gaan. Maar dat is toch nog iets anders dan op het BK. Daar wacht ons echt een pittige omloop met een aantal hellingen en ik weet niet wat dat voor mij gaat geven. Dat kan meevallen, maar evengoed zwaar tegenvalle­n. Ik heb echt geen idee wat het gaat geven. Eerst en vooral moeten de benen goed zijn en dan zien we wel.” Dat de conditie van Van Bouwel goed zit, toonde hij vorige week nog. In Hulshout pakte de Nijlenaar zijn tweede zege van het seizoen. “We zaten in Hulshout met vijftien renners op kop, met daarbij alle kanshebber­s op de zege. In de laatste ronde waren er nog enkele aanvalspog­ingen, maar niemand geraakte weg. Net voor het ingaan van de voorlaatst­e bocht zat ik aan de leiding. Toen ik omkeek, zag ik recht in de ogen van ploegmaat Pieter Beelen. Ik versnelde en Pieter liet spontaan het gat vallen. Zo kwam ik met een kleine voorsprong uit die bocht en de rest was eraan voor de moeite. Ik kon standhoude­n tot op de streep. Goed voor mijn tweede zege van het seizoen.” Voor zondag ziet Van Bouwel dus niet meteen een hoofdrol weggelegd voor zichzelf, maar wie verwacht hij dan wel? “Ik denk aan Stef Scharre en Tijs Verstappen. Ze hebben al bewezen dat ze goed uit de voeten kunnen op een moeilijke omloop. En als het toch op een massaspurt zou uitdraaien, is Yevgeni Van Olmen de grootste kanshebber. In dat geval zal hij moeilijk te kloppen zijn.”

Tessa Zwaenepoel op zoek naar tweede titel op één week tijd

Bij de meisjes-nieuweling­en, die ‘s morgens hun kampioensc­hap rijden, start Tessa Zwaenepoel met veel zelfvertro­uwen. Het meisje uit Brasschaat werd vorig weekend in haar leeftijdsc­ategorie nog nationaal kampioene mountainbi­ke in het Waalse Erezée. “Op een zware omloop eindigde ik met vier minuten voorsprong op nummer twee. Met mijn eerder frêle lichaamsbo­uw voel ik me het best in mijn sas als er geklommen moet worden. Omdat ook het parcours van zondag veeleisend is, geloof ik opnieuw een kans te maken. Mijn conditie is alleszins top. Twee titels in één week zou echt wel super zijn. Ik weet wel, dat is luidop dromen. Maar mag dat voor een keertje eens?” KAREL LEMMENS

 ?? FOTO ROLAND PIPELEERS ?? Hannes Van Bouwel in actie.
FOTO ROLAND PIPELEERS Hannes Van Bouwel in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium