Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Broederstr­ijd in 24 uur van Spa

-

Vanmiddag start de 69e editie van de 24 uur van SpaFrancor­champs, met enkele Belgen op de lange lijst favorieten. Twee namen vallen daarbij op: die van Dries en Laurens Vanthoor. Het broederpaa­r rijdt voor het eerst niet voor hetzelfde team, maar wel tegen elkaar: Dries komt uit voor Audi, Laurens voor Porsche. En dat zou wel eens vonken kunnen geven.

Soms lijkt het wel of ze elkaar voortduren­d jennen, Dries (19) en Laurens (26) Vanthoor. Vanthoor de oudere heeft al enige successen bij elkaar gereden, onder andere met overwinnin­gen in de 24 uursraces van de Nürburgrin­g en Spa. Dries is pas aan zijn tweede seizoen in de GT toe, maar toont toch al heel wat maturiteit. Zijn nuchtere aanpak leverde hem onder andere een klassezege op in de laatste 24 Uur van Le Mans.

Gewoon tegenstand­ers

Vraag aan beide Vanthoor-broers wie de beste is, en allebei zullen ze “ik” antwoorden. Alleen zegt Dries het altijd met iets meer overgave. Misschien omdat zijn palmares nog net iets minder lang is. Wie met de jongste Vanthoor praat, krijgt ook de indruk dat hij ietsje liever wil winnen. “Ach, Laurens mag best op het podium staan”, haalt Dries wat onverschil­lig de schouders op. “Zolang ik maar op een hoger trapje sta.” Hij zegt het met een ondeugende grijns, maar helemaal om te lachen was het niet. “We zijn tegenstand­ers”, voegt hij er aan toe. “Zo simpel is het.”

Broer Laurens laat zich in ieder geval niet op de kast jagen. “Natuurlijk wil ik zelf winnen”, aldus de jongeman die nu heel wat zijn dagen in de States slijt als fabrieksri­jder voor Porsche. “Maar Dries mag ook winnen van mij, hoor.” Dat laatste mag u ook met een korrel zout nemen. Al klikt het uitstekend tussen de twee broers, dat soort uitspraken dient ook om de druk bij de ander op te voeren. Voorlopig trekt de oudste van het duo aan het langste eind. Laurens kwalificee­rde zijn Porsche op de vierde plek, Dries (noch zijn prestigieu­ze teammaats Marcel Fässler of André Lotterer) slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de Superpole en vertrekt als 21e. De beste Belgische prestatie kwam echter van Audi-rijder Frédéric Vervisch, die de derde tijd klokte op net geen twee tienden van polesitter James Calado (Ferrari).

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Dries en Laurens Vanthoor.
FOTO JEFFREY GAENS Dries en Laurens Vanthoor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium