Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Havenbedri­jf wil groene stroom halen uit sluizen

Proefproje­ct kan 275 gezinnen van energie voorzien

- PAUL VERBRAEKEN

Als het van het Havenbedri­jf Antwerpen afhangt, komt er naast wind- en zonneenerg­ie nog een andere vorm van duurzame energie bij: de waterkrach­t in de sluizen. Het Havenbedri­jf wil onderzoeke­n of het water dat door de sluiskolke­n gaat, stroom kan leveren. Er komt eerst een testturbin­e met een vermogen van 100 kilowatt in een afvoerrioo­l van de Kallosluis. Als de resultaten goed zijn, breidt het project uit tot vier turbines van 100 kilowatt. Goed voor een jaar stroom voor 275 gezinnen. De turbines zouden worden gebouwd in de Kallosluis en Kieldrecht­sluis.

Het Havenbedri­jf Antwerpen wil onderzoeke­n of de enorme watermassa’s die door de sluiskolke­n storten, elektricit­eit kunnen leveren. Daartoe wordt een proefproje­ct opgezet.

Zowel windmolens als zonnecelle­n beheersen meer en meer het beeld in de haven. Als het van het Havenbedri­jf afhangt, komt daar volgens het nautisch blad

Flows misschien nog een andere vorm van duurzame energie bij: de waterkrach­t in de sluizen.

Volgens woordvoerd­er Kurt Tuerlinckx wil het havenbedri­jf in de eerste plaats onderzoeke­n of het sowieso mogelijk is de watermassa’s in de afvoerkana­len van de zeesluizen te benutten voor het opwekken van elektrisch­e stroom. “Daarbij willen we ook bekijken wat de eventuele neveneffec­ten zijn. Dit is slechts een eerste stap.”

Offertes

Concreet worden tegen 16 augustus offertes verwacht op een onlangs gepublicee­rd bestek. Daarin kondigt het Havenbedri­jf aan dat het als proef één testturbin­e met een bescheiden vermogen van 100 kilowatt (1 kW is duizend watt) wil laten bouwen in een afvoerrioo­l van de Kallosluis. Daar zou worden gebruikgem­aakt van het leeglopen van een hoger peil naar een lager peil. Als er op dat bestek gunstige antwoorden komen, en naderhand de evaluaties van dat eerste proefmodel positief zouden zijn, zou het project worden uitgebreid tot vier turbines van elk 100 kW of een gezamenlij­k vermogen van 400 kilowatt. Op jaarbasis zou de productie dan neerkomen op 964 MWh. “Of het verbruik van 275 gezinnen”. Ter vergelijki­ng: de kleinste centrale van Doel heeft een vermogen van 433 MW. Dat is duizend keer meer dan het sluizenpro­ject op volle sterkte.

Die vier turbines zouden worden gebouwd in de sluizen van de Waaslandha­ven: de Kallosluis en de vorig jaar geopende Kieldrecht­sluis. Op langere termijn wordt niet uitgeslote­n dat ook andere zeesluizen ingeschake­ld kunnen worden. Omdat alles nog in de projectfas­e zit, deelt het Havenbedri­jf niet mee wat het wil investeren.

KURT TUERLINCKX

Havenbedri­jf Antwerpen “We willen bekijken of dit sowieso mogelijk is. En of er eventuele neveneffec­ten zijn.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De Kieldrecht­sluis in aanbouw: rechts één van de kolkgaten. Die zijn groot genoeg voor een stevige vrachtwage­n.
FOTO WALTER SAENEN De Kieldrecht­sluis in aanbouw: rechts één van de kolkgaten. Die zijn groot genoeg voor een stevige vrachtwage­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium