Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen spijt van moord op Mailys en haar grootouder­s

Bodybuilde­r bekent, maar geeft geen uitleg over doden fotograaf

- MARC KLIFMAN, DOMINIQUE JAUQUET

Ik wou dat alles anders was gelopen”, zegt bodybuilde­r Alexander Dean (24) na de moord op zijn exvriendin Mailys Descamps (18) en haar grootouder­s. In zijn bekentenis­sen beweert hij spijt te hebben. Maar over zijn vierde moord, die op fotograaf Jeroen Verstraete (39), heeft hij geen berouw.

Alexander Dean besefte afgelopen weekend maar al te goed dat hij door de zware bewijslast voor de viervoudig­e moord met zijn rug tegen te muur stond. Wellicht daarom had hij bij de speurders zondag zelf aangedrong­en op een nieuw verhoor.

“Hij heeft toen bevestigd dat hij de dader is van de feiten in Gistel”, vertelde zijn advocate Amélie Van Belleghem gisterocht­end in een korte verklaring. “Daarnaast heeft hij spontane verklaring­en afgelegd over de feiten in SintAmands­berg. Hij heeft bevestigd de dader te zijn. Die feiten zijn inderdaad aan elkaar gelinkt, omdat het motief voor de feiten in Sint-Amandsberg bij Mailys te vinden is.”

Wat dat motief is, blijft voorlopig gissen. De advocate wilde daarover niets kwijt.

“Knettergek”

In 2015 ging Mailys Descamps in op het voorstel van amateurfot­ograaf Jeroen Verstraete om enkele fotoshoots te doen. Mailys en de veel oudere fotograaf konden het goed met elkaar vinden. “Ik denk dat Mailys in Jeroen een soort vaderfiguu­r zag, omdat hij haar beschermde”, zegt een goede vriend van de vermoorde fotograaf. “Ik herinner me dat hij zei dat hij dat meisje geholpen had tegen haar vriendje. Die was volgens hem knettergek.”

De fotoshoot dateert al van twee jaar geleden. Waarom Dean plots besliste om Verstraete op een sadistisch­e manier om het leven te brengen, blijft onduidelij­k. Mogelijk had Mailys de laatste tijd weer contact opgenomen met de fotograaf. Of Dean wilde wraak nemen omdat hij ervan overtuigd was dat Verstraete zijn ex-vriendin slecht behandeld had. Speurders vonden aanwijzing­en op Deans computer die dat laatste zouden bevestigen.

Opmerkelij­k is dat de bodybuilde­r volgens de verklaring van zijn advocate geen berouw toont over de moord op de fotograaf. Hij spreekt zich alleen uit over de drievoudig­e moord op Mailys en haar grootouder­s. “Hij wou dat alles anders was verlopen”, zegt zijn advocate. “Hij spreekt daarover zijn oprechte spijt uit.” De advocate wilde gistermidd­ag niet toe- lichten waarom haar cliënt zich niet over de fotograaf uitspreekt.

Stille mars

Alexander Dean verschijnt vanmorgen voor de raadkamer, die hem minstens een maand langer in de cel zal houden. In Moere bij Gistel, waar Mailys en haar grootouder­s woonden, organisere­n buren, vrienden en familieled­en vanavond een stille mars.

 ?? FOTO RR ?? Alexander Dean beweert oprecht spijt te hebben van de drievoudig­e moord.
FOTO RR Alexander Dean beweert oprecht spijt te hebben van de drievoudig­e moord.
 ?? FOTO DJI ?? MarieJosé Vanleene en Gery Cappon, de grootouder­s van Mailys.
FOTO DJI MarieJosé Vanleene en Gery Cappon, de grootouder­s van Mailys.
 ?? FOTO RR ?? Amateurfot­ograaf Jeroen Verstraete.
FOTO RR Amateurfot­ograaf Jeroen Verstraete.
 ?? FOTO RR ?? Mailys Descamps.
FOTO RR Mailys Descamps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium