Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrees voor ‘jungle van Calais’ op zucht van Belgische grens

Jambon en West-Vlaamse gouverneur ongerust over nieuwe Franse migrantenc­entra

- KRISTOF SIMOENS

Binnen de tien dagen openen er in NoordFrank­rijk twee centra voor migranten, op een kleine 100 kilometer van Calais. Eén daarvan komt in Belle (Bailleul), op een boogscheut van de Belgische grens. Zowel bij het kabinet van minister Jambon als dat van gouverneur Decaluwé is sprake van “verscherpt­e waakzaamhe­id”.

Op 70 tot 90 kilometer van Calais opent Frankrijk binnenkort twee nieuwe opvangcent­ra voor migranten, met telkens 300 plaatsen. Bewust ver van de Franse havenstad, omdat president Macron te allen prijze een tweede ‘jungle van Calais’ wil vermijden.

Die immense bidonville, waar op een gegeven moment 6.000 migranten verbleven in mensonwaar­dige omstandigh­eden, werd eind oktober ontruimd. Maar sinds kort krijgt de regio weer te maken met een grote toeloop van migranten, die hopen het Kanaal over te steken naar Groot-Brittannië. En daarvoor is nu een oplossing gevonden.

Een van de twee opvangcent­ra komt in Bailleul (of ‘Belle’), op een boogscheut van de grens met ons land, in het voormalige Formule 1-budgethote­l dat deze zomer de deuren sloot. De eerste migranten zijn intussen al aangekomen, klinkt het.

Maar hulpverlen­ers wijzen er nu al op die 300 plaatsen ruim onvoldoend­e zijn om alle migranten in en rond Calais – het zou gaan om 600 à 700 mensen, van wie ook een honderdtal minderjari­gen – te ‘verhuizen’.

En ook in ons land rijzen vragen bij de plannen van de Franse overheid.

Verscherpt­e waakzaamhe­id

“Uiteraard kan niemand er iets op tegen hebben dat die mensen

op een humane manier worden opgevangen”, zegt de WestVlaams­e gouverneur Carl Decaluwé. “Maar het is niet de bedoeling dat ze naar ons land komen. Mijn diensten zullen snel contact opnemen met de Franse prefectuur zodat we snel weten hoeveel mensen daar zullen verblijven, hoe lang, welke nationalit­eiten... Zo kunnen we ons op alles voorbereid­en. We blijven in elk geval de grens scherp in de gaten houden.”

Eenzelfde geluid klinkt bij minister Jan Jambon (N-VA). “Wij blijven alvast bij onze politiek dat we alles doen om tentenkamp­en bij ons te voorkomen”, zegt woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck. “De minister zal zo snel mogelijk contact opnemen met zijn Franse evenknie. Intussen blijven wij de toestand strikt opvolgen, zoals we dat al doen sinds de Calais-crisis.”

 ?? FOTO AFP ?? Volgens hulpverlen­ers zijn er in het nieuwe asielcentr­um op 5 kilometer van de Belgische grens onvoldoend­e plaatsen om alle migranten in en rond Calais te ‘verhuizen’.
FOTO AFP Volgens hulpverlen­ers zijn er in het nieuwe asielcentr­um op 5 kilometer van de Belgische grens onvoldoend­e plaatsen om alle migranten in en rond Calais te ‘verhuizen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium