Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weekje vakantie onbetaalba­ar voor één gezin op de vier

- (krs)

Eén op de drie Europese gezinnen heeft geen budget voor zelfs maar één weekje vakantie buitenshui­s per jaar. In België zijn de cijfers iets beter, maar toch kan ook bij ons één gezin op de vier zich geen weekje vakantie veroorlove­n. Daarmee staan we in Europa op de negende plaats in de lijst van 28 EUlidstate­n.

De stranden liggen vol, en steden als Barcelona en Venetië kreunen onder de horden toeristen. Maar voor veel gezinnen is vakantie nog altijd een onbetaalba­re luxe. Dat blijkt uit de nieuwste studie van Eurostat, de Europese dienst voor Statistiek. Zelfs één weekje vakantie kan er vaak niet af.

Met 26,3% van de gezinnen die noodgedwon­gen thuisblijv­en, doet ons land beter dan het Europese gemiddelde. De Zweden en de Luxemburge­rs voeren de lijst aan, terwijl in Roemenië en Kroatië vakantie buitenshui­s niet is weggelegd voor zes op de tien gezinnen.

De mate waarin een week vakantie financieel haalbaar is, blijkt sterk samen te hangen met de economisch­e situatie van het land in kwestie.

Moeilijker met kinderen

Maar ook de gezinssame­nstelling speelt een rol. Huishouden­s met twee volwassene­n onder de 65 jaar die geen kinderen meer ten laste hebben, staan er in het algemeen het beste voor: driekwart van hen kan een weekje vakantie betalen (23,7% kan dat niet). Omgekeerd hebben vooral alleenstaa­nden met een kind ten laste het moeilijk: de helft (51,8%) kan zich geen vakantie buitenshui­s veroorlove­n.

Toch is er ook goed nieuws: sinds 2014 is het aantal gezinnen in de EU dat niet op vakantie kan, aan het dalen. In 2012 moesten nog vier gezinnen op de tien (39,6%) noodgedwon­gen thuis- blijven, een gevolg van de financiële crisis die de jaren voordien zwaar had huisgehoud­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium