Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze wilden me verdoven en mijn huis leegroven”

Antwerpse broers en minderjari­g meisje proberen blinde West-Vlaming te bedriegen

- SAM REYNTJENS, PETER MALAISE

Na de dood van zijn vrouw hoopte Hans Vandercruy­ssen, een blinde winkeleige­naar, via een zoekertje nog een beetje liefde te vinden. Hij werd bijna beroofd door een Antwerpse bende die hem probeerde te verdoven.

Een zoekertje in De Streekkran­t waarin zijn terminaal zieke vrouw Frida een nieuwe vriendin voor haar blinde echtgenoot zocht, leverde veel reactie op. West-Vlaming Hans Vandercruy­ssen, toen 52, kreeg tientallen vrouwen op bezoek.

“Helaas waren het vooral vrouwen die op zoek waren naar geld”, vertelt hij. De goed draaiende zaak van het koppel uit Anzegem lokte blijkbaar heel wat mensen met minder liefdevoll­e bedoelinge­n. “Na Frida’s dood begon ik ook zelf advertenti­es te plaatsen”, zegt Hans. “De zaak kan ik perfect zelfstandi­g runnen, maar ik kan geen ei bakken of met de auto rijden.”

Lening van 15.000 euro

Het zoekertje belandde onder meer in de Antwerpse Streekkran­t en kwam zo bij de familie B. terecht. Eerst ging zus Nassira langs. Zij slaagde erin een lening van 15.000 euro af te troggelen bij de siervissen­verkoper.

Begin 2015 belde een andere vrouw hem op. “Ik kreeg telefoon van een meisje dat mij wilde ontmoeten”, legt hij uit. “Ze zei dat ze 28 was. Dat vond ik eigenlijk te jong, maar ze bleef aandringen. Uiteindeli­jk zou ze me een dag voor Valentijn komen bezoeken.”

Hans’ zoon pikte haar op aan het station in Oudenaarde. Hoewel hij een en ander wel vreemd vond, zette hij haar bij zijn vader af.

“Laura heette ze. Zodra mijn zoon weg was, wilde ze cava drinken”, vertelt Hans. “Ik wilde enkele liedjes op mijn keyboard spelen en we lieten de glazen beneden staan. Na een liedje van Céline Dion ging zij de glazen halen.”

Duizelig

Een ad fundum later – “dat moest van haar” – voelde Vandercruy­ssen zich duizelig worden. “Ik kon mijn zoon nog waarschuwe­n.” De zoon zag het meisje nog in een auto stappen en wegvluchte­n. “Alles loopt op rolletjes, de zoon is weg, kom me halen, er ligt hier niks”, had ze vanuit het huis naar haar kompanen ge-sms’t.

Die auto werd uiteindeli­jk onderschep­t. In de wagen zaten de broers Karim en Younes B. uit Antwerpen. Op de achterbank de amper 17-jarige Laura K., die in haar beha vijf slaappille­n had verstopt.

“Ze wilden mij verdoven en vervolgens mijn huis leegroven”, aldus het slachtoffe­r.

Dat acht de rechtbank ook bewezen. Gisteren werd Younes B. (28) tot drie jaar cel veroordeel­d. Zijn broer kreeg eerder al een straf. Het minderjari­ge meisje kreeg een maatregel opgelegd door de jeugdrecht­er.

Slachtoffe­r Hans vond uiteindeli­jk toch een nieuwe liefde. “We zijn bijna twee jaar samen en baten de zaak samen uit.” Hij werd recent wel met een nieuwe opdoffer geconfront­eerd. “In oktober moet ik een operatie ondergaan. Er moet een hersentumo­r worden verwijderd. Die zit op mijn gehoor. Ik weet nu al dat ik doof zal worden aan dat oor.”

Over de 15.000 euro die hij aan Nassira B. leende, loopt volgens Vandercruy­ssen nog een juridische procedure.

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Slachtoffe­r Hans Vandercruy­ssen in zijn zaak. Hij verkoopt koi, Japanse vissen.
FOTO PETER MALAISE Slachtoffe­r Hans Vandercruy­ssen in zijn zaak. Hij verkoopt koi, Japanse vissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium