Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanaf 2019 met een visum naar Londen?

Britse premier dreigt met gesloten grenzen voor EU-burgers

- ARNOUT GYSSELS

Vanaf maart 2019 zal er géén vrij verkeer van personen meer zijn naar het Verenigd Koninkrijk.” De Britse premier Theresa May kon het onmogelijk duidelijke­r stellen. Maar kan ze dat wel voor elkaar krijgen?

Theresa May wil koste wat het kost af van het ‘vrij verkeer van personen’. Wat is dat?

Een inwoner van een lidstaat van de Europese Unie kan zonder beperkinge­n reizen, wonen en werken in een andere lidstaat. Dat is een basisvoorw­aarde voor toegang tot de EU en de vrije Europese markt. Je kunt niet je grenzen dichthoude­n voor Europese burgers en terzelfder­tijd de vruchten plukken van de vrije markt.

Waarom willen de Britten ervan af?

Het hele Brexit-referendum draaide uit op een strijd over dat vrij verkeer van personen. De Brexit-kant bleef hameren op de vele Oost-Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk kwamen wonen en werken. Het Verenigd Koninkrijk moest en zou opnieuw totale controle hebben over zijn grenzen. En dat kan alleen als het land ook de Europese Unie zou verlaten. Sterker zelfs, ook de toegang tot de vrije markt moet wijken voor die behoefte om zelf te beslissen wie het land binnen mag of niet. Want zonder open grenzen, geen toegang tot de vrije markt.

Wat betekent dat voor u?

Dat zal pas duidelijk zijn in maart 2019, dan moeten de Brexit-onderhande­lingen erop zitten. In principe zou het kunnen dat een shoppingwe­ekend in Londen een pak meer voorbereid­ing zal vergen. In het slechtste scenario zal u daar zelfs een visum voor nodig hebben. Alleen al op toeristisc­h vlak zou de impact enorm zijn. Jaarlijks zijn de Belgen goed voor 1,04 miljoen overnachti­ngen per jaar in het Verenigd Koninkrijk. Op hun beurt waren de Britten in 2016 goed voor 1,77 miljoen overnachti­ngen in ons land.

Is het al helemaal zeker dat het zo zal eindigen?

Absoluut niet, de Britten weten zelf niet eens waar ze heen willen. “Je hebt de harde lijn, die Theresa May verdedigt”, zegt Paul De Grauwe, docent bij de London School of Economics. “Maar je hebt ook veel pragmatici onder haar ministers. Die kijken vooral naar de economisch­e schade die de Brexit zou berokkenen.” Wie aan het langste eind zal trekken, is nog lang niet duidelijk. En geen rekening houden met de EU is ook gevaarlijk: elke beperking die de Britten de Europeanen opleggen, krijgen ze als een boemerang terug in hun gezicht

 ?? FOTO AP ?? De Britse premier Theresa May.
FOTO AP De Britse premier Theresa May.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium