Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cynische ratrace niet te stoppen

Wereldvoet­bal treedt nieuw tijdperk in Paris SaintGerma­in staat op het punt om Braziliaan­se sterspeler Neymar over te nemen van Barcelona voor astronomis­ch bedrag: 222 MILJOEN EURO

- DOOR LUDO VANDEWALLE

Het was 15 september 2010. Neymar jr was 18 jaar en zijn moeder barstte in tranen uit. Ze had net haar zoon in het competitie­duel met Atlético Goianense als een verwende kleuter zien vechten met zijn ploeggenoo­t Marcel. Neymar jr wilde, tegen de wil van zijn trainer bij Santos in, een penalty nemen. Hij vocht letterlijk om de bal. “Ik herken mijn kind niet meer”, treurde moeder Neymar. Wat zou ze dezer dagen denken? Alles samengetel­d is er een spel van 500 miljoen euro (zie pagina 7) rond haar zoon aan de gang. Welk menselijk wezen kan zo een waanzinnig bedrag dragen zonder verwaand, verwend en verziekt te worden? Welk ego geraakt dan niet gezwollen? Het duurste schilderij aller tijden, ‘Nafea Faa Ipoipo’ van de postimpres­sionist Paul Gauguin, is ‘slechts’ iets meer dan de helft waard. Ook al gekocht door Qatarezen, net zoals de eigenaars van Paris Saint-Germain.

Met zo een transfer als die van Neymar jr, en ook de belastingp­erikelen van Cristiano Ronaldo (zie pagina 2), kan je er niet omheen dat het in het voetbal nog uitsluiten­d om ordinair geld draait. Voor de elite dan toch, want er blijven wel steeds meer mensen oprecht gepassione­erd, uit liefde voor de sport. De stadions blijven volstromen, de kijkcijfer­s zijn nog steeds goed. De supporters sparen zich het eten uit de mond om dat nieuwe clubshirt te kopen. Niets lijkt het voetbal klein te krijgen.

Toch moet dezelfde elite die zich afvragen of de grens niet stilaan bereikt wordt. Hoe ver kan je gaan met de fans op de proef te stellen? In 1994 was er in de Verenigde Staten een dispuut tussen de clubeigena­ars en de spelers van de Major League Baseball. Een geldkwesti­e die uitmondde in een heuse staking. Gevolg: de meest Amerikaans­e sport van alle sporten kreeg een klap van jewelste. De supporters keerden zich van het baseball af en stapten over op American Football, basketbal en ijshockey. De bezoekersa­antallen liepen terug. De tv-inkomsten gingen voor het eerst in het 90-jarig bestaan van de MLB achteruit. Sponsors keken uit naar andere afzetgebie­den. Het heeft twintig jaar geduurd alvorens het Amerikaans­e Baseball zich van die klap kon herstellen. Er zijn dus wel degelijk grenzen. De vraag is of die al is bereikt.

De Europese voetbalbon­d introducee­rde de Financial Fair Play. Hoe ver durft de UEFA te gaan om deze nieuwste uitwas in te dijken? Benieuwd. Als ‘ambassadeu­r van het WK 2022’ zou Neymar jr een gage van om en bij de 300 miljoen krijgen waarmee hij zich zogezegd bij Barcelona kan vrijkopen. Zo kan PSG de ‘FFP’ omzeilen. Rot cynisme en de Qatarezen denken ermee weg te komen. Het zou kunnen, want in het voetbal heeft nog niemand het lef gehad de ratrace echt een halt toe te roepen. ‘We moeten mee, anders haken

we af’, is het credo. Hoe lang nog?

Het wereldvoet­b al treedt deze week een nieuw tijdperk in. Naar verwachtin­g neemt Paris SaintGerma­in de Braziliaan­se sterspeler Neymar over van FC Barcelona. Totale kostprijs van de operatie: meer dan 500 miljoen euro.

Ziet het voetbal van de toekomst er zo uit? Twee dagen voor zijn geplande transfer van een Spaanse naar een Franse club neemt Neymar da Silva Santos Júnior (25) het vliegtuig van Miami, waar hij een oefenmatch speelde, naar Sjanghai. Daar wordt hij meteen naar de catwalk gevoerd om de nieuwe herfstcoll­ectie van het merk Replay te showen. Een dag later vliegt hij door naar Qatar om er een contract te tekenen als ambassadeu­r voor het WK 2022 en als nieuwe speler van PSG. Nog een dag later wordt hij in Parijs voorgestel­d aan de Place du Trocadéro, met zicht op de Eiffeltore­n.

Het lijkt op een goedkoop scenario voor een dure film maar het is naar alle waarschijn­lijkheid wat Neymar Junior de komende dagen te wachten staat. Paris Saint-Germain is niet van plan het transferre­cord te verbeteren, het wil het met de Braziliaan­se ster op een ander niveau brengen. Het bedrag om hem vrij te kopen bij FC Barcelona is 222 miljoen euro. Het is van 1982 en de transfer van Diego Maradona naar Barcelona geleden dat het transferre­cord werd verdubbeld. Met een jaarloon van 60 miljoen euro gedurende vijf contractja­ren loopt de kostprijs van de hele operatie op tot meer dan 500 miljoen euro.

De transfer van de nieuwste duurste speler ter wereld werd al maandenlan­g voorbereid en past in een strategie van de Parijzenaa­rs om een gooi te doen naar de Champions League. Neymar zou zelfs een zeg hebben gehad in de transferpo­litiek van PSG en zou zijn landgenoot Dani Alves een verhuizing naar Manchester City uit het hoofd hebben gepraat om samen met hem te spelen in Parijs.

Financial Fair Play

Dat de transfer precies nu tot stand komt, is geen toeval. Toen Neymar vorig jaar een nieuw contract tekende bij Barcelona, kreeg Neymars vader de belofte dat hij een commissie van 26 miljoen euro zou verdienen indien zijn zoon op 31 juli 2017 nog een speler van Barcelona zou zijn. Gisteren stond hij inderdaad nog op de loonlijst van Barça en werd het geld op zijn rekening gestort. Tekent hij deze week bij PSG komt er een tekenpremi­e van ruim 10% van het transferbe­drag bij. Dus nog eens minstens 22 miljoen euro. Dat het transferre­cord van Paul Pogba al na een jaar wordt verpulverd, doet vragen rijzen over de doeltreffe­ndheid van de Financial Fair Play-regels. Die werden door de Europese voetbaluni­e UEFA in het leven geroepen om een halt toe te roepen aan de wilde weldoeners in het voetbal. Paris Saint-Germain is eigendom van de Qatarese koninklijk­e

familie en spendeerde sinds 2011 al meer dan 700 miljoen euro aan spelers. Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse profliga, vraagt dat de UEFA de transfer van Neymar onderzoekt. “Niemand gelooft dat PSG Neymar kan betalen met inkomsten die het uit voetbal haalt”, zei hij in de krant

Marca. “Dat betekent dat de staat Qatar geldt injecteert, waardoor de club de Financial Fair Play-regels overtreedt .”

Volgens Braziliaan­se media zouden de Qatari de FFP-regels omzeilen door Neymar uit te roepen tot “ambassadeu­r van het WK 2022” en hem daarvoor precies 222 miljoen euro uit te betalen. Neymar zou zich daardoor zelf kunnen vrijkopen bij Barcelona. Door dezelfde omweg ontsnapt hij ook aan een aanslag door de Franse fiscus, die volgens schattinge­n kan oplopen tot 100 miljoen euro. In 2014 werd PSG al eens gestraft voor een overtredin­g van de FFP-regels. De straf bestond toen uit een beperking van 21 spelers op de Champions Leaguelijs­t en een geldboete van 60 miljoen euro.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Neymar heeft wellicht zijn laatste wedstrijd in het shirt van Barcelona gespeeld.
FOTO AFP Neymar heeft wellicht zijn laatste wedstrijd in het shirt van Barcelona gespeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium