Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoodmaps brengt subculture­n in kaart

Platform toont waar u hipsters of mannen in maatpakken tegenkomt

- ELIEN VAN WYNSBERGHE www.hoodmaps.com/antwerp

Hipsters, die vind je vooral op Het Zuid of aan Park Spoor Noord. De rijke Antwerpena­ars wonen op het Eilandje en de mannen in kostuum, die tref je aan in de stationsbu­urt. Dat is alleszins wat het interactie­ve platform Hoodmaps ons weet te vertellen.

Het initiatief Hoodmaps komt van de jonge, Nederlands­e interneton­dernemer Pieter Levels (31), die momenteel zijn dagen slijt in Los Angeles. Zijn platform toont per wijk aan waar je vooral toeristen, rijken, hipsters, mannen in pakken, studenten of ‘normale mensen’ tegen het lijf loopt en dat voor tal van grote steden over de hele wereld. Die gegevens worden door de gebruikers van het platform aangevoerd.

“Wanneer ik zelf in een nieuwe stad aankom, kost het me telkens minstens een week om erachter te komen in welke buurt ik nu net moet zijn. Meestal boek je een hotel en eindig je ongewild in het toeristisc­he gebied, terwijl het leuke aan reizen net is om je tussen de locals te begeven”, legt Levels uit. “Wat de indeling betreft: ik heb op verschille­nde plaatsen in de wereld gewoond, van Colombia tot Japan en Hongarije. Dan begin je patronen te zien en dit lijken mij wereldwijd de dominantst­e subculture­n van onze tijd.”

Je zou dan denken, voor deze info gebruik je toch gewoon de betere reisgids? “Die gebruik ik inderdaad ook, maar deze gidsen bevatten erg veel tekst, terwijl je dankzij Hoodmaps snel een handig visueel overzicht krijgt van een buurt. Bovendien veranderen de data op Hoodmaps dagelijks, op basis van de input die mensen erop ingeven.”

Iedereen die graag reist, nieuwe steden ontdekt en hulp nodig heeft om leuke wijken te ontdekken, wordt dus dankzij Levels’ interactie­f platform aardig op weg geholpen. “Maar ook voor mensen die een huis willen kopen en een idee willen krijgen over hoe het er in de buurt waarin ze zich willen vestigen aan toe gaat, kan Hoodmaps handig zijn.”

Hipster bier

Want het platform gaat verder dan enkel het aanduiden waar de hipsters en de rijken wonen. Kijk je naar de info die gebruikers toe- voegden over Amsterdam, dan merk je dat die al veel concreter is dan die over Antwerpen. Je leest er dat je in een bepaalde wijk vooral ‘vintage en overpriced fashion’ vindt. Aan de andere kant van de stad moet je zijn voor ‘hipster bier’ en ook de ‘dronken en stonede toeristen’ worden gelokalise­erd.

Voor Levels heeft Hoodmaps nog tal van mogelijkhe­den. “Het zou gaaf zijn mochten hier in de toekomst allerlei geografisc­he data zoals huurprijze­n, criminalit­eitscijfer­s enzovoort in verwerkt worden, gebaseerd op de perceptie van een grote hoeveelhei­d mensen.”

Levels lanceerde Hoodmaps een kleine drie weken geleden. “En het ging zo hard dat mijn server crashte. Ongeveer 300.000 mensen hebben Hoodmaps de laatste twee weken gebruikt.”

PIETER LEVELS

Oprichter Hoodmaps “De gegevens op Hoodmaps veranderen dagelijks, naargelang de input van gebruikers.”

 ?? FOTO RR ?? In het centrum vindt u vooral toeristen, weet Hoodmaps.
FOTO RR In het centrum vindt u vooral toeristen, weet Hoodmaps.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium