Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Regering pakt fraude met uitkeringe­n harder aan

- WIM WINCKELMAN­S

De federale regering gaat mensen met een uitkering harder controlere­n op sociale fraude. Ze verhoogt ook de boetes voor wie wordt betrapt.

Werklozen die naast hun uitkering in het zwart werken, invaliden die een hogere uitkering krijgen als alleenstaa­nde maar verzwijgen dat ze samenwonen: dat soort sociale fraude heeft de federale regering al langer in het vizier. Nu voert ze de strijd nog op door een systematis­che controle van de gezinssitu­atie van al wie recht heeft op een uitkering. Dat heeft de regering beslist bij de opmaak van de begroting voor volgend jaar.

Controle via waterfactu­ur

RVA en ziekteverz­ekering (Riziv) gaan nauwer samenwerke­n om inspecteur­s op pad te sturen en databanken te vergelijke­n op zoek naar verdachte situaties, de zogenaamde datamining. Tegelijk worden de sancties bij sociale fraude opgetrokke­n. Overtreder­s moeten niet alleen de onterecht verkregen uitkering terugbetal­en, daarboveno­p krijgen ze een hogere boete. De bijkomende maatregele­n moeten volgens de begrotings­tabellen volgend jaar 52,7 miljoen euro extra opleveren.

Er loopt al een proefproje­ct rond datamining, waarbij een te hoog of te laag energiever­bruik moet verklappen of er wordt gelogen over de gezinssame­nstelling. Zo werden bij een elektricit­eitsnetbeh­eerder in zes maanden 27 gevallen van fraude vastgestel­d, nog eens 67 onderzoeke­n zijn lopende en 250 dossiers bleven zonder gevolg.

De regering wil het systeem tegen het eind van het jaar uitbreiden naar nog eens drie netbeheerd­ers en drie waterlever­anciers, waardoor het hele land gedekt moet zijn. Via de waterfactu­ur kan worden achterhaal­d waar het verbruikte water niet overeenste­mt met het aantal officiële bewoners, een indicatie van sociale fraude.

Meer inspecteur­s

Sinds de hervorming van de inspectied­iensten vorig jaar heeft de federale regering al 71 extra inspecteur­s in dienst genomen. Staatssecr­etaris voor Bestrijdin­g van de Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) werkt ook aan een protocol met de lokale politie. Die kan bijvoorbee­ld makkelijke­r vaststelle­n dat een huis dat officieel bewoond is, de facto leeg staat.

De regering is daarnaast ook van plan de bestaande regel dat het OCMW een deel van het leefloon voor studenten kan terugvorde­ren bij de ouders, strenger toe te passen. Dat moet volgend jaar vijf miljoen euro opleveren.

 ?? FOTO BELGA ?? De maatregele­n van de regeringMi­chel moeten de schatkist volgend jaar 52,7 miljoen opleveren.
FOTO BELGA De maatregele­n van de regeringMi­chel moeten de schatkist volgend jaar 52,7 miljoen opleveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium