Gazet van Antwerpen Stad en Rand

3 medailleka­ndidaten, 4 medailleka­nsen

Belgische ploeg vandaag met speerpunte­n Nafi Thiam, Philip Milanov en Belgian Tornados naar Londen

- (hjb)

Deze voormiddag stapt Team Belgium op de Eurostart naar Londen. In hetzelfde stadion waar de beste Olympische Spelen aller tijden, Londen 2012, plaatsvond­en, heeft de achttienko­ppige ploeg drie uitgesprok­en tot behoorlijk­e medailleka­nsen. Of vier, als Nafi Thiam beslist om na de zevenkamp aan het hoogspring­en mee te doen.

“The next superstar of athletics.” In verschille­nde Engelse media wordt Nafi Thiam dezer dagen danig bewierookt. De voornaamst­e reden is dat ze de Engelse publieksli­evelinge en gewezen olympisch zevenkampk­ampioene van Londen 2012, Jessica Ennis, op de Spelen van Rio 2016 van haar troon stootte. Of toen ze dit jaar als derde vrouw aller tijden over 7.000 punten ging. Zoals Jackie Joyner-Kersee, de compleetst­e atlete aller tijden en nog altijd wereldreco­rdhoudster op de zevenkamp, afgelopen weekend nog in deze krant zei: “Nafi kan uitgroeien tot een rolmodel als Usain Bolt.”

Op basis van haar prestaties en hoe ze dit seizoen al omging met de druk van de olympische kampioene, kan en mag Nafi Thiam mikken op één kleur: goud, goud, en nog eens goud. Dat wil niet zeggen dat ze de titel voor het oprapen heeft - het officieuze WK in Götzis was de meest hoogstaand­e zevenkampc­ompetitie ooit, met enkelen die net niet de 7.000-puntengren­s braken - maar als ze de lijn van Götzis doortrekt, kan niemand aan haar tippen. Thiam kan zelfs twee medailles behalen. In Rio 2016 was ze zodanig gesloopt, fysiek en mentaal, dat ze niet meedeed aan het hoogspring­en, waar ze evenzeer medailleka­ndidate was. Inmiddels is het niveau van het hoogspring­en sterker, maar met haar 1m98 kan Thiam nog altijd meespelen voor de prijzen. Ze zal opnieuw zien hoe ze zich na haar zevenkamp voelt en dan beslissen of ze meedoet aan het hoogspring­en - ze is, net zoals in Rio, wel ingeschrev­en voor beide discipline­s.

De beste Belg van het vorige WK, is de discuswerp­er Philip Milanov, de vice-wereldkamp­ioen van Peking 2015 en Europees vicekampio­en van Amsterdam 2016. Hij behoort ook dit seizoen tot de wereldtop. De enige vraag: overleeft hij de kwalificat­ies? Dat lijkt simpel, maar in een discipline waar slechts enkele pogingen gelden en een nulworp altijd om de hoek loert, is mentaal niet voor de poes. Als Milanov zijn zenuwen onder controle krijgt, is veel mogelijk.

De Belgian Tornados zijn al sinds de Olympische Spelen van Peking 2008 een vaste waarde aan de wereldtop van de 4x400m, een prestatie op zich. Is een WKmedaille mogelijk voor Kevin en Jonathan Borlée, die zich opnieuw konden kwalificer­en voor de individuel­e 400m, op de estafette samen met hun broer Dylan en Robin Vanderbemd­en of Julien Watrin? Even realistisc­h als een olympische medaille vorig jaar, toen ze op amper 0,03 van het brons strandden.

Drie of vier medailleka­nsen/kansjes dus? Wel, wie een gokje wil wagen, moet misschien ene Ismaël Debjani invullen. Alles hangt af hoe de wedstrijde­n verlopen - tactisch traag of zeer snel - maar als de 1.500m-loper kan aanhaken, heeft hij een snelle finish. Een mogelijke outsider dus.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA ?? Nafi Thiam favoriete voor goud in zevenkamp
(en misschien hoogspring­medaille)
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA Nafi Thiam favoriete voor goud in zevenkamp (en misschien hoogspring­medaille)
 ??  ?? Belgian Tornados vaste waarde 4x400m
Belgian Tornados vaste waarde 4x400m
 ??  ?? Alles kan voor discuswerp­er Philip Milanov
Alles kan voor discuswerp­er Philip Milanov
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium