Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Teuns temt nu ook Sagan

- BRAM VANDECAPEL­LE

Tot een week geleden stond er nog een nul achter het profpalmar­es van Dylan Teuns. Na zijn twee ritzeges plus de eindstand in de Ronde van Wallonië, versloeg de 25jarige Hagelander gisteren niemand minder dan Peter Sagan op de hellende aankomst in de Ronde van Polen. “Dit is om gek van te worden. Ik leef al een week in een droom.”

In Wallonië was de tegenstand nog van een bedenkelij­k niveau. Gisteren in Polen legde Dylan Teuns er zo maar even Peter Sagan en Rafal Majka op. De absolute wereldtop. Goed voor zijn vierde zege in een week tijd.

“Die eerste zege blijft altijd speciaal. Maar dit is de eerste op het WorldTour-niveau. En Sagan kloppen... Dat doe je niet elke dag. Ik weet niet of hij mij kende. Maar toen hij na de finish de tent binnenstap­te, wenste hij meteen proficiat. Hij zei: ‘Goed

getimed’. Want ik kwam nog dicht. Tja. Pech voor hem, hé.”

Teuns etaleerde op de slotklim van 1,2 km aan 10 procent zijn killerinst­inct. Pas toen Adam Yates op 600m van de meet versnelde, wrikte hij zich los uit de groep der favorieten. Op 250m kwam hij verwoesten­d uit het wiel. Sagan - vermoeid door de vier voorafgaan­de zware cols - reageerde te laat. “Ik wist dat ik op het steilste stuk moest aanzetten. Ik heb mij ook bedwingen. Was ik zoals in Wallonië vertrokken vanaf de voet, had ik het nooit volgehoude­n.”

2017 is voor de trage groeier uit Halen het jaar van de doorbraak. In de Waalse Pijl werd hij al knap derde op de Muur van Hoei. In de Ronde van Wallonië sloopte hij de muren van Saint-Roch en Thuin. Gisteren deed hij hetzelfde in het arendsnest van Szczyrk. Het inspireerd­e zijn ploegmaats. Kleppers als Dennis, Van Garderen en Sanchez werkten zich uit de naad voor Teuns. “Het was fantastisc­h hoe die toppers voor mij werkten. We zijn hier met een heel sterke ploeg. Ik ben de jongste. Ik stak pas vorige week de eerste keer mijn kopke boven water, en toch reden ze zonder aarzelen vol voor mij. Klasse van hen.”

BMC kwam naar Polen met Dennis als klassement­sman. Hij volgt nu al op drie minuten. Teuns heeft een achterstan­d van zes seconden op Sagan, maar heeft wel zes seconden voorsprong op Majka en tien tellen op Kelderman. Er volgt geen tijdrit meer, enkel nog twee bergritten. Kan hij Wellens opvolgen als eindwinnaa­r? “Ik droom ervan, maar in de twee bergritten kan nog veel gebeuren. Dit schenkt in elk geval nog meer vertrouwen. Ik beleef een droom, en die duurt nu al een

week.”

Hermans valt uit

Teuns was niet de enige landgenoot die zich liet zien. Maxime Monfort (Lotto Soudal) trok mee in de vroege vlucht, maar werd op 35 km van de meet gegrepen. Nadien probeerde Laurens De Plus het. Hij kwam als eerste boven op een col van eerste categorie, maar werd ook gevat. Het jonge talent van Quick.Step Floors houdt er de tweede plaats in het bergklasse­ment aan over en staat zeventiend­e, twee plaatsen achter Bart De Clercq.

Minder goed verging het Ben Hermans. De ploegmaat van Teuns kwam zwaar ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Gisteravon­d was er nog geen duidelijkh­eid over de ernst van zijn blessures. Hermans werd twee jaar geleden nog derde in Polen en had er opnieuw een doel van gemaakt.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium