Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na tien dagen al opzijgezet

Na halfjaar is het circus compleet: Trump laat nieuwe aanwinst Scaramucci meteen vallen

- KIM CLEMENS, JENS VANCAENEGH­EM

Exact tien dagen na zijn aanstellin­g mag Anthony Scaramucci (53) alweer vertrekken uit het Witte Huis. Opzijgezet door de ook pas gisteren

ingezworen nieuwe stafchef van Donald Trump. De chaos in de hofhouding van de president is daarmee compleet. En dat terwijl viersterre­ngeneraal John Kelly de rust net moest terugbreng­en.

“Er is geen chaos in het Witte Huis.” Dat tweette Trump gisterenmi­ddag nog. De bonte postjescar­rousel later op de dag doet exact het tegenoverg­estelde vermoeden. Na amper zes maanden presidents­chap probeert Donald Trump voor de zoveelste keer de resetknop in te drukken, met nu al het achtste ontslag van een hooggeplaa­tst lid van zijn administra­tie.

Dat Anthony Scaramucci al na tien dagen moet vertrekken, had niemand zien aankomen. De flamboyant­e steenrijke bankier begon zijn ambt met een vulgaire tirade tegen andere leden van het kabinet in een interview met The New

Yorker. Vooral voormalig stafchef Reince Priebus moest het ontgelden. Volgens Scaramucci was hij niet alleen verantwoor­delijk voor de lekken in het Witte Huis, maar ook “een fucking paranoïde schizofree­n”. Scaramucci pochte ook nog dat hij alleen verweer antwoordin­g aflegt aan de president, níét aan de stafchef.

Generaal met ijzeren discipline

Op zich had de president niets tegen dat rondje moddergooi­en. Integendee­l. Hij zette eind vorige week Reince Priebus zelf aan de kant en lijfde gisteren als vervanger viersterre­ngeneraal John F. Kelly in. Maar Kelly verdiende zijn strepen bij de mariniers en staat bekend om zijn ijzeren discipline en natuurlijk­e autoriteit. En hij kan een ongeleid projectiel als Scaramucci wél missen in zijn kabinet. Of Scaramucci nog ergens een minder zichtbare plek krijgt in Team Trump, was gisteravon­d nog niet duidelijk. Wie hem zal vervangen evenmin. Hoe dan ook krijgt het imago van Trump als daadkracht­ige leider al- een forse dreun. Het ontslag van Priebus wordt gezien als wraak tegen de traditione­le Republikei­nse Partij. Trump moest de voorbije dagen lijdzaam toezien hoe partijgeno­ten hem openlijk tegenwerkt­en, van kritiek op de ban op transgende­rs in het leger, tot de drie Republikei­nse senatoren die tegen de afschaffin­g van Obamacare stemden. Priebus was als voormalig voorzitter van de Republikei­nen een van de laatste vertegenwo­ordigers van die gevestigde orde in het Trump-kabinet. Enkel vicepresid­ent Mike Pence blijft over.

“Er is een soort keizerlijk­e hofhouding aan het ontstaan, met verschille­nde facties die ver van het politieke Washington staan”, zegt Amerika-kenner Willem Post van het Clingendae­l Instituut. “Mensen van buiten het Witte Huis krijgen steeds meer politieke macht. Denk maar aan Trumps schoonzoon Jared Kushner of provocateu­r Steve Bannon.”

De kloof tussen de Republikei­nen en Trump wordt zo groter en groter. De bedoeling is dan ook dat John F. Kelly de rust terugbreng­t in het Witte Huis en de president tot rede brengt. “Trump heeft altijd opgekeken naar generaals”, zegt Post. “Als er iemand Trump kan beinvloede­n en hem wat realiteits­zin bijbrengen, dan is hij het wel.”

 ??  ?? FOTO AFP
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium