Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen kunnen Van Damme naar Antwerp brengen

- (bla)

Antwerp hoopt nog deze maand Jelle Van Damme te kunnen losweken bij LA Galaxy. De verdediger wil na anderhalf jaar terug naar België om dichter bij zijn kinderen te zijn. Maar het is de vraag of zijn Amerikaans­e werkgever hem midden in het seizoen laat gaan.

De interesse van Antwerp in Van Damme dateert al van vóór de komst van Luciano D’Onofrio naar de club. In mei gooide de Great Old al eens een lijn uit, maar Van Damme liet verstaan dat zijn club hem niet midden in het seizoen wilde laten vertrekken. Het seizoen in de Amerikaans­e Major League Soccer loopt van maart tot oktober.

“Privé is het niet altijd even makkelijk, ik mis mijn kinderen”, zei Van Damme begin juni. “Maar puur sportief heb ik het in Los Angeles naar mijn zin. Ik word hier gewaardeer­d, ben kapitein en voel me fitter dan ooit. Op deze manier kan ik nog een paar jaar doorgaan. De kans is bijzonder klein dat ik in het midden van het MLS-seizoen vertrek. De club staat daar ook niet voor open.”

Twee maanden later is de situatie geevolueer­d. LA Galaxy is na 21 wedstrijde­n negende op elf ploegen in de Western Conference en kan de playoffs vergeten. Trainer Curt Onalfo werd vorige week na vijf nederlagen op rij de deur gewezen. Mogelijk kiest de Amerikaans­e club eieren voor haar geld en gunt ze zijn kapitein een vertrek. Daar staat tegenover dat Van Damme nog steeds als een sterkhoude­r wordt gezien en dat het eergierige LA Galaxy erop gebrand is het seizoen op een positieve noot te beëindigen.

Van Damme zelf neigt op dit moment naar een terugkeer naar België. Zijn kinderen keerden na een lang verblijf in de VS terug naar huis en het gemis is opnieuw voelbaar. De komst van D’Onofrio is een extra stimulans om bij Antwerp te tekenen. Van Damme zou de leidersfig­uur kunnen worden naar wie de club op zoek is.

510.000 euro per jaar

Een transferbe­drag en een competitie­f loon zouden geen obstakel mogen zijn indien eigenaar Paul Gheysens zijn portefeuil­le opentrekt. Volgens cijfers van de Amerikaans­e spelersvak­bond verdient Van Damme in LA 600.000 dollar (510.000 euro) per jaar.

 ?? FOTO AP ?? Jelle Van Damme is kapitein bij LA Galaxy.
FOTO AP Jelle Van Damme is kapitein bij LA Galaxy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium