Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paarswit verkoopt zich rijk

- JÜRGEN GERIL

U beseft het misschien niet, maar de transfer van Bram Nuytinck (27) naar Udinese voor 3 miljoen was een historisch­e overgang voor Anderlecht. Paarswit realiseert zo niet alleen zijn lucratiefs­te transferpe­riode ooit, met het vertrek van Nuytinck rondde het ook de kaap van 100 miljoen aan transferin­komsten in drie jaar tijd. Ongezien.

Het geld rolt in ons voetbal. Voetbalclu­bs doen vaak geheimzinn­ig over transferpr­ijzen, maar onderzoek bij Anderlecht bezorgt ons snel een vrij accuraat beeld van hun transferin­komsten van de laatste drie jaar. Paars-wit hoeft ook niets te verhullen, want het is dé grootverdi­ener in de Jupiler Pro League.

De club is bezig aan zijn meest winstgeven­de transferpe­riode ooit. En dat terwijl het nog maar één basisspele­r liet gaan: Youri Tielemans. Die ging voor een recordsom van 25 miljoen naar Monaco, terwijl in zijn zog voorlopig alleen jongens van de tweede garnituur vertrokken. Het gaat dan om bankzitter­s zoals Nuytinck en Acheampong, jeugdspele­rs zoals Mangala en overbodige jongens zoals De Maio, N’Sakala en Heylen. Dat het Chinese Tianjin zowaar 3 miljoen betaalde om Acheampong een half jaar te lenen, is ronduit straf. En zijn aankoopopt­ie bedraagt nog eens dik drie miljoen.

Manager Herman Van Holsbeeck is een meester in kopen en vooral in verkopen. Zo rijfde Anderlecht deze zomer al 37,1 miljoen euro binnen. Dat is nu al een record en de transferma­rkt is nog een maand open. Stel dat Kara, Dendoncker, Svilar en/of Teodorczyk nog vertrekken, dan wordt het transferre­cord helemaal verpulverd. Dat staat nu geregistre­erd in het seizoen 2015-2016, toen Anderlecht 34,9 miljoen cashte, onder meer door de verkoop van Mitrovic en Mbemba aan Newcastle.

“We merken dat voetballer­s uit België steeds meer naar waarde worden geschat”, legt Van Holsbeeck uit. “We zijn de achterstan­d op Nederland, waar al jaren grote miljoenent­ransfers gebeuren, aan het inhalen omdat onze competitie in aanzien stijgt. Een topschutte­r als Teo laten wij ook niet zomaar meer gaan. Daarvoor moeten we een enorm bod krijgen.”

De strategie werkt, want de teller van Anderlecht rondde met de transfer van Nuytinck – die nochtans maar een jaar contract meer had – de kaap van de 100 miljoen euro in drie seizoenen. 100,2 miljoen om precies te zijn, volgens onze berekening­en.

Logischerw­ijs verkoopt paars-wit

vooral jongens in het buitenland. Vooral Italië en Engeland zijn goede afzetmarkt­en, want daar dragen jongens uit België – zeker ex-Anderlecht­spelers – een bepaald kwaliteits­label. Jeugdprodu­cten als Kompany, Lukaku en Kouyaté effenden het Engelse pad, waardoor Premier Leagueclub­s daarna ook veel geld op tafel legden voor Mitrovic, Defour en zelfs Okaka. Al werd bij die laatste vooral met bonussen gewerkt). Het idee ‘hij komt van Anderlecht, dus ’t zal

wel een goeie zijn’ wordt uitgespeel­d. Daarnaast is het een feit dat Belgische clubs als Anderlecht, Genk en Club Brugge de jongste jaren goed presteerde­n in de Europa League en Gent zich zelfs liet zien in de Champions League. Ook dat verhoogt de marktwaard­e van onze spelers.

De paars-witte schatkist is dus goed gevuld, maar Anderlecht blijft er natuurlijk niet op zitten. Met het aantrekken van Kums (7 à 8 miljoen), Stanciu (9,8 miljoen) en Teodorczyk (4,5 miljoen) werd er ook stevig geïnvestee­rd in duurdere versterkin­gen die hoge lonen hebben. En van sommige floptransf­ers, zoals Galhardo (1 miljoen), werd ook amper geld gerecupere­erd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium