Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als hij gaat, dan gaat hij hard”

Elias Cobbaut maakt indruk als stoomtrein op de linkerflan­k

- THOMAS STANDAERT

De onbetwiste uitblinker van de eerste competitie­speeldag van KV Mechelen was er eentje uit de eigen Mechelse stal. Elias Cobbaut, 19 jaar, maakte vorig seizoen al een goede beurt in Playoff 2 en schakelde zondag tegen Standard nog een tandje bij. Een veelbelove­nde start voor de man die Aleksandar Bjelica moet doen vergeten. De een zijn dood, is de ander zijn brood…

Bjeli-wie? De competitie is een speeldag ver en KV Mechelen is al een zorg armer. Met een dijk van een wedstrijd bewees Elias Cobbaut zondag dat hij een meer dan waardige opvolger is voor de Servo-Nederlande­r die aast op een transfer. Dat Cobbaut een aardig potje kan verdedigen, wist het Mechelse publiek al langer. Dat hij daarnaast ook nog eens offensief brokken kan maken op de linkerflan­k, is nieuw. Dossevi leek zondag wel meer achter Cobbaut te moeten lopen dan omgekeerd. “Het is ongelofeli­jk welke stappen hij op een jaar tijd heeft gezet”, vertelt zijn makelaar Alain De Nil, zelf een ex-speler van KV. “In de voorbereid­ing is er op training vooral offensief met hem gewerkt. Zelfs ik stond zondag versteld over hoe snel hij dat blijkbaar heeft opgepikt. Vorig seizoen zag ik soms dat hij wel wilde vertrekken, maar zich dan toch inhield. Dat is nu anders. Als hij gaat, dan gaat hij hard. Een kwestie van vertrouwen. Die jongen voelt zich goed in zijn vel. Dat zie je meteen.”

Pallieterj­ogging

Dat er met Cobbaut nog eens een rasechte Mechelaar op het veld staat bij KV, moet de Malinwa-aanhang ook plezier doen. Proud to be

Cobbaut, staat er sinds vorig seizoen elke thuismatch te lezen op een spandoek. De jonge linksback straalt dan ook de waarden uit waar KV zo graag voor staat: Passie en Strijd. “Het is een geboren winnaar”, stelt De Nil. “Iets dat hij geërfd heeft van zijn vader, die vroeger nog een mooie carrière als profession­eel basketspel­er heeft gemaakt. Die competitie­drang, de wil om te winnen, zit in zijn bloed.”

Dat Cobbaut daar wel eens te ver in durft te gaan, bewees hij nog in juni toen hij – net na afloop van het seizoen – deelnam aan de Pallieterj­ogging in Lier. Daar eindigde hij als tweede op de 10 kilometer in een knappe tijd van 37 minuten en 23 seconden. Een podiumplaa­ts waarmee ze bij KV niet echt opgezet waren.

“We hebben hem toen duidelijk moeten maken dat rust ook echt rust betekent in het profvoetba­l. Dan moet je geen halve marathons gaan lopen. Dat is energie die hij tijdens het seizoen meer dan nodig zal hebben. Na zijn carrière in het voetbal mag hij van mij zijn kans gaan als langeafsta­ndsloper, maar nu niet. Dat snapt hij nu ook wel.”

Racing Mechelen

Ook bij de grote stadsrivaa­l Racing Mechelen wordt de doorbraak van Cobbaut met veel interesse gevolgd. Tussen 2012 en 2014 speelde Cobbaut twee seizoenen voor Racing, waar hij als 16-jarige nog kampioen werd bij de beloften in derde klasse. Zijn coach van toen, James Van Vaerenberg­h, is nu T1 bij Racing, maar gunt Cobbaut alle succes bij ‘de grote vijand’. “Het doet me enorm veel plezier om hem bezig te zien zoals hij zondag speelde tegen Standard. Normaal kijk ik nooit naar KV. Elias is de enige reden waarom ik het nu wel doe. Alleen als hij speelt, kijk ik. Met zijn karakter en doorzettin­gsvermogen had ik toen al snel door dat hij het ver kon schoppen. Ik ben enorm blij dat het hem aan het lukken is. Ondanks de rivaliteit tussen de clubs denk ik ook wel dat Elias hier altijd welkom blijft in ons Oscar Vankesbeec­kstadion. Het zou tof zijn als hij nog eens langskomt.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS, RR ?? Cobbaut maakt zich klaar om naar voor te trekken. Inzet: Cobbauts tweede plek op de Pallieterj­ogging in Lier.
FOTO PHOTO NEWS, RR Cobbaut maakt zich klaar om naar voor te trekken. Inzet: Cobbauts tweede plek op de Pallieterj­ogging in Lier.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium