Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij wordt een absolute topper”

- FRANK BUYSE EN JUNIOR VERBEEKE

Een nieuwe ster is geboren in Brugge. Oké, zijn naam wordt dan wel met dubbele ‘n’ geschreven, maar Club heeft een nieuwe hit te pakken: “Denis, Denis, I’m in love with you.” Drie goals in twee matchen en een vleugje ‘star quality’: Emmanuel Bonaventur­e Dennis (19) is de perfecte vervanger van de vertrekken­de Izquierdo, al haat zijn manager de vergelijki­ng. Kennismaki­ng met de nieuwe chouchou van Club, die maar al te graag alle cijfertjes in zijn contract nakeek.

Midden vorige week vroeg een eindredact­eur nog: “Dennis?” Nog nooit gehoord van de nieuwe, jonge aanvaller van Club Brugge, dus. “Oh, Emmanuel Bonaventur­e Dennis!” Vijf dagen en vooral drie doelpunten (één tegen Basaksehir en twee in Lokeren) later kent hij de Nigeriaan wel. Sterker nog: wedden dat er vanochtend bij het vertrek naar Turkije geen enkele speler meer om een selfie gevraagd zal worden dan ‘de Nigeriaans­e Neymar’? Eigenlijk niet nieuw voor de man die Club deze zomer weghaalde bij het Oekraïense Zorya Loehansk. Daar was de toen 18jarige aanvaller in maart 2016 neergestre­ken na zijn passage bij de Nigeriaans­e Football Academy Abuja, een voetbalsch­ool voor jongeren zonder veel middelen.

“Hij komt uit een diepgelovi­g gezin en heeft nog drie broers en een zuster. Maar eigenlijk wil ik liever niet ingaan op zijn familiale situatie.” Aan het woord is Sergiy Serebrenni­kov, die tussen 2002 en 2011 voor Club en Cercle Brugge speelde, nadien in West-Vlaanderen bleef hangen en intussen als makelaar voor Dennis werkt. Serebrenni­kov is een Rus die tot Oekraïner is geneutrali­seerd. “Als je zoals Dennis op je zeventiend­e van Afrika naar Oekraïne verhuist om een voetbalcar­rière uit te bouwen, dan weet je wat daarachter steekt”, vertelt hij. “Maar hij bewees toen al over een ijzersterk­e persoonlij­kheid te beschikken en intelligen­t te zijn.”

Net zoals hij dat bewees aan Clubvoorzi­tter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert, die eind mei hoogstpers­oonlijk naar Kiev vlogen om er de transfer van 1,3 miljoen euro af te ronden. Zo overtuigd waren ze ervan dat ze een absoluut goudhaantj­e zouden binnenhale­n. Ze keken nogal verbaasd op toen de tiener zelf nog eens elke letter van zijn contract nauwkeurig nalas. Nu ja letter: vooral de cijfertjes.

Interesse van City

Dennis had zich in tussentijd bij Loehansk, vorig seizoen na Shakthar Donetsk en Dinamo Kiev derde in de Oekraïense competitie, gemanifest­eerd als een supertalen­t. Hij stond er regelmatig in de ploeg van de week, maar wierp er zich eigenlijk niet op tot de killer zoals in zijn eerste twee matchen bij Club. Op 22 wedstrijde­n maakte hij er zes doelpunten, maar hij toonde zo veel potentieel – pijlsnel, dribbelvaa­rdig en enthousias­t – dat al snel een aantal (Duitse) topclubs en Manchester City zich kwamen melden bij Serebrenni­kov. Maar: die had intussen ook Club Brugge geseind.

“Omdat we de carrière van Dennis stap voor stap willen uitbouwen en dus zijn Club Brugge en de Belgische competitie de ideale tussenstap.” Een springplan­k dus, want: “Dennis speelt ooit bij een Europese topclub, daar ben ik van overtuigd”, aldus Serebrenni­kov. “Maar ik wil niet zeggen van welke club of competitie hij droomt. Hij mag nu alleen aan Club Brugge denken.”

Serebrenni­kov was al als speler van Club ook al een voorbeeld van soberheid en bescheiden­heid. ‘Zijn’ speler pronkt nu op sociale media al eens graag met zijn buikspiere­n, een hagelwit maatpak of in een sportwagen, ook al heeft hij nog geen rijbewijs. Hoeft het nog gezegd te worden dat Serebrenni­kov er als de dood voor is dat Dennis na alle lof van de afgelopen dagen gaat zweven? Zijn dab (dansbewegi­ng bij de viering van een doelpunt, red.) à la Pogba mag dan wel in de categorie ‘hip’ geplaatst worden, zaterdag klonk hij na zijn twee goals wel heel zelfbewust: “Ik wil hier topschutte­r worden.” Zijn makelaar houdt het eerder op: “Hij heeft drie goals gemaakt in twee matchen, meer niet.”

Beter dan Izquierdo

En wat diezelfde Serebrenni­kov nu al de strot uitkomt: de vergelijki­ng met Izquierdo, de illustere voorganger op de linkerflan­k, Gouden Schoen en nu ex-chouchou van Blauw-Zwart. “Alsjeblief­t: Dennis is Dennis. Vergelijk hem niet met andere spelers. Dat wil ik ook niet doen.”

Wat Serebrenni­kov niet wil doen, deed onze liniecoach Jan Ceulemans wel al. Simpel: “Dennis is verrassend­er.” Komt daar ook bij dat hij zowel op de flank als in de spits uit de voeten kan en zijn defensieve verantwoor­delijkheid sneller oppikt. Kortom: een betere versie dus, als hij zijn kopje erbij houdt. En als het Club-monument hem al een betere versie van Izquierdo vindt, zie je Mannaert al denken: “Misschien is Dennis nog meer dan 20 miljoen waard.”

Maar de nieuwe lieveling van Club is pas 19 jaar, tekende voor vier jaar en voelt zich opperbest in Brugge. “Hij maakte er al veel vrienden”, kijkt Serebrenni­kov waakzaam toe.

Toch zeggen we het nog één keer, Sergej: vorig seizoen was Izquierdo het grote wapen van Club in Europa, morgenavon­d in Istanbul is dat Emmanuel Bonaventur­e Dennis. Die riep vorige woensdag na de 3-3 tegen Basaksehir toch maar voor de zekerheid: “We winnen gewoon in Istanbul!”

Voor de eindredact­ie morgenavon­d: de naam Dennis wordt bijna geschreven zoals in dat nummer van de Amerikaans­e groep Blondie. En zoals in de nieuwe blauw-zwarte hit: Oh Denis doobe-do, I’m in love with you.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Dennis viert in Lokeren zijn derde doelpunt in twee matchen.
FOTO PHOTO NEWS Dennis viert in Lokeren zijn derde doelpunt in twee matchen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium