Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Knip of geen knip: u blijft shoppen in de binnenstad

Handelaars blikken tevreden terug op soldenperi­ode

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De vele mobiliteit­swerken in en rond Antwerpen hebben shoppers allerminst tegengehou­den. “Het is een zeer goed zomerseizo­en geweest”, klinkt het. De Stadsfeest­zaal mocht zelfs 10% meer bezoekers verwelkome­n dan dezelfde periode vorig jaar.

“We mogen spreken van een zeer goede eerste helft van 2017”, zegt Steven Bervoets, voorzitter van de winkeliers­vereniging van de Stadsfeest­zaal. “En ook de soldenperi­ode was een groot succes in de Stadsfeest­zaal. Zelfs vandaag (gisteren,

red.), op de laatste dag, is er heel wat volk langs geweest, op zoek naar een laatste koopje. We mochten dit jaar een dikke 10% meer bezoekers verwelkome­n tegenover dezelfde periode vorig jaar. En dat valt natuurlijk ook waar te nemen in ons omzetcijfe­r.”

Tevreden handelaars dus. “Van de knip van de Leien hebben we absoluut niets gemerkt. Integendee­l. We tellen op zaterdag meer bezoekers na de knip dan ervoor. Mensen komen op een slimmere manier naar de stad. Zelfs het openingswe­ekend was ongeloofli­jk goed, ondanks de stakingen van De Lijn”, weet Bervoets nog. “Daarom: een dikke duim voor het stadsbestu­ur. Zij hebben zeer duidelijk gecommunic­eerd over de verschille­nde manieren om de binnenstad te bereiken.”

“Ook doorheen de week veel volk”

Ook de handelaars van de Wilde Zee bevestigen enkele mooie maanden achter de rug te hebben. “Iedereen heeft zijn weg naar het centrum van Antwerpen goed gevonden. Heel wat bezoekers hebben gebruikgem­aakt van het openbaar vervoer. En hoewel de zaterdagen er vanzelfspr­ekend bovenuit steken, hebben we ook doorheen de week veel volk gezien in onze winkels”, zegt voorzitter van de handelaars­vereniging Filip Vercruysse­n.

Kijken we echter naar de algemene balans, opgemaakt door Mode Unie, Unizo en Comeos, dan is er in het omzetcijfe­r van de maand juli een lichte daling tegenover vorig jaar waar te nemen. “2,5%”, zegt Nico Volckeryck van Unizo Antwerpen-Stad. “Dat komt doordat aan de soldenperi­ode een zeer goed voorjaar voorafging met succesvoll­e koppelverk­open en braderieën. Een beetje verliezen tijdens de soldenperi­ode is dus niet noodzakeli­jk slecht.”

Vooral de eerste week van de solden was een groot succes. “Het was heel mooi weer en dat heeft zijn effect niet gemist. Er werd bijna 15% meer omzet gedraaid in vergelijki­ng met vorig jaar. En kijken we naar andere steden, dan doet Antwerpen het zoals ieder jaar traditione­el beter omwille van onze branding als modestad.”

Verder merkt ook Volckeryck op dat shoppers hun weg goed naar de binnenstad gevonden hebben. “De parkings hebben het wat minder gedaan omdat meer mensen uit voorzorg gebruik hebben gemaakt van het openbaar vervoer. Dat brengt wel met zich mee dat we moeten bekijken hoe we ons het best kunnen wapenen tegen zaken als stakingen van De Lijn.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Ook op de laatste dag van de solden vonden vele shoppers de weg naar de Antwerpse binnenstad. In de Stadsfeest­zaal mochten ze deze koopjesper­iode 10% meer bezoekers ontvangen dan dezelfde periode vorig jaar.
FOTO VICTORIANO MORENO Ook op de laatste dag van de solden vonden vele shoppers de weg naar de Antwerpse binnenstad. In de Stadsfeest­zaal mochten ze deze koopjesper­iode 10% meer bezoekers ontvangen dan dezelfde periode vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium