Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen heeft alles om een chocolades­tad te worden”

NIEUW BELEVINGSC­ENTRUM IN VOORMALIG AQUATOPIA

- JOHAN VAN BAELEN

The Belgian Chocolate Experience, een belevingsc­entrum rond chocolade, neemt binnen anderhalf jaar het gebouw van Aquatopia in. En dat is niks te vroeg, zo blijkt. “Eindelijk, het verwondert me dat het zo lang heeft geduurd”, zegt chocolatie­r Dominique Persoone.

Antwerpen krijgt er dus een trekpleist­er bij. Eind 2018 opent er The Belgian Chocolate Experience, een belevingsr­uimte over chocolade, gespreid over drie verdieping­en.

Initiatief­nemers zijn Mickelle Haest en Jeroen Jespers, de mensen achter Joehoe, een bedrijf dat entertainm­entproject­en ontwikkelt. Jeroen Jespers is onder meer mede-initiatief­nemer van het Comics Station in Antwerpen-Centraal, dat overigens compleet losstaat van de chocoladeb­eleving. Zijn partner, zowel zakelijk als romantisch, is Mickelle Haest. Deze Nederlands­e ligt in feite aan de basis van The Belgian Chocolate Experience. “Zij vond het vreemd dat er in België geen creatieve sfeerbelev­ing rond chocolade bestaat. En ik moet als Belg toegeven dat wij daar vaak te bescheiden over zijn. Als je ziet hoe belangrijk chocolade is voor onze economie, dan heeft ze wel een punt, niet?”, zegt Jespers.

Dominique Persoone bouwde zelf een beleving uit in zijn zaak op de Meir. Klanten kunnen er zien er hoe pralines worden gemaakt. Zelf is hij daar wel bescheiden over. “Maar chocolade is hot. Waar het ook gebeurt, speelt geen rol, zolang we Antwerpen en België promoten als chocolades­tad en -land. Hoe meer er in een stad als Antwerpen te beleven valt, hoe beter. Eindelijk, zou ik dus zeggen. Het verwondert me dat het zo lang heeft geduurd. Ik geef deze mensen het voordeel van de twijfel.”

Initiatief­nemer Joehoe heeft een overeenkom­st met de eigenaar van het gebouw, het hotel Radisson Blu. “We hebben een contract van achttien jaar, eventueel verlengbaa­r. Er is meer dan 3.500 vierkante meter ter beschikkin­g. Die ruimte is momenteel compleet gestript en door ons in te vullen”, zegt Jeroen Jespers.

Aan de voorzijde komen een kiosk, een restaurant en een chocoladew­inkel. “In die drie zaken zal je binnen kunnen zonder toegangsti­cket.”

Niet zoals in Brugge

Nog een chocoladew­inkel. Eten we ons geen indigestie, of loopt het zo’n vaart niet? “Neen, mensen zijn geïnteress­eerd in chocolade. Dus ervan proeven kan nooit slecht zijn”, zegt Bernard Proot van Del Rey, huis voor chocoladel­iefhebbers. “Brussel heeft een chocoladem­useum, dus waarom geen belevingsc­entrum in Antwerpen? We moeten inderdaad opletten om niet te overdrijve­n, maar hier valt het nog reuze mee. In Brugge – en als geboren Oostendena­ar mag ik dat zeggen – zijn er iets te veel chocoladez­aken. Op den duur beginnen ze in elk

vrijkomend

pand een chocolater­ietje. Maar Antwerpen is groter, dus het kan wel.”

Alle zintuigen prikkelen

Over de invulling van de zaak zelf laat Jeroen Jespers nog weinig los. “De pure inhoud houden we nog even voor ons. Maar het zal geen klassiek museum zijn, dat staat vast. We willen alle zintuigen prikkelen. De sensatie moet compleet zijn na een bezoek aan ons belevingsc­entrum”, zegt Jespers. “Belgische chocolade is wereldwijd bekend. Toch be- staat er geen enkele merkbelevi­ng die het product geeft wat het verdient. Zo is Callebaut bijvoorbee­ld de grootste grondstoff­enleveranc­ier ter wereld.” Maar dat wil niet zeggen dat Jeroen en Mickelle hun karretje aan dat van Callebaut hangen. “We hebben hem enkel genoemd als producent. Wij willen de hele chocoladew­ereld een platform geven. We zullen alle chocolatie­rs en zeker de plaatselij­ke aanspreken.”

Chocolatie­rs Dominique Persoone en Bernard Proot geloven in nieuw belevingsc­entrum

Nog te veel koekenstad

“We zullen zien”, blijft Dominique Persoone op de vlakte. “Als namen van grote producente­n worden genoemd, word ik wat bang. Ik vind wel dat Antwerpen zich chocolades­tad mag noemen. Maar ze spelen het onvoldoend­e uit. Ze hangen vast aan het begrip koekenstad. Terwijl de haven de grootste opslagplaa­tsen voor cacao van de wereld heeft.”

“En in de Hovenierst­raat bouwde Meurisse in 1831 de allereerst­e chocoladef­abriek van het land. Redenen genoeg om te kiezen voor Antwerpen”, vult Jespers aan.

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Initiatief­nemers Jeroen Jespers en Mickelle Haest in de gestripte ruimte waar vroeger Aquatopia was. “We hebben een contract van achttien jaar. Het zal geen klassiek museum worden.”
FOTO WALTER SAENEN Initiatief­nemers Jeroen Jespers en Mickelle Haest in de gestripte ruimte waar vroeger Aquatopia was. “We hebben een contract van achttien jaar. Het zal geen klassiek museum worden.”
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S WIEGANDT, PATRICK DE ROO ?? Dominique Persoone (links) en Bernard Proot
FOTO'S WIEGANDT, PATRICK DE ROO Dominique Persoone (links) en Bernard Proot
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium