Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chinese serie met 380 miljoen kijkers komt filmen in ’t Stad

Kijkcijfer­kanon moet Antwerpen pak meer toeristen uit Azië opleveren

- TOM VETS

Wat als een grote Chinese filmploeg scènes voor een tvserie met 380 miljoen kijkers opneemt in Antwerpen? Dan mag je als stad vast en zeker hopen op een grote toestroom van Chinese toeristen. Cast en crew van de megahit Mr. Right blikken de komende dagen hun Antwerpse opnames in.

Antwerpen krijgt al jaren tal van tv-ploegen over de vloer. Maar deze zestigkopp­ige crew uit China is uitzonderl­ijk. De volgende dagen blikken ze scènes in voor Mr. Right, het vervolg op Mr. Gentlemen in de tv-reeks How

to be a Better Man. In Vlaanderen volslagen onbekend, maar in China, dat 1,367 miljard inwoners telt, is het een van de drie best bekeken feuilleton­s.

De serie gaat over tandarts Cheng Hao (Jin Dong), die daarnaast mannen adviseert in de liefde. Op het trouwfeest van een klant in België ontmoet hij Luo Yue (Jiang Shuying), een hotelmanag­er. Wanneer het fout loopt op het feest, wordt Luo Yue verplicht met Cheng Hao een roadtrip door Antwerpen te maken.

“De serie telt 42 aflevering­en en de Chinezen filmen twee volledige aflevering­en in Antwerpen”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Buiten een opname bij Campus Vesta in Ranst filmen ze op alle toeristisc­he toplocatie­s in onze stad, van de Grote Markt tot brouwerij De Koninck, en het Havenhuis (zie kaartje). Alleen op het stadhuis kunnen we ze niet toelaten, door de pas gestarte re- novatiewer­ken. Dat is jammer.”

Vriendscha­psakkoord

Dat de ploeg van Mr. Right aan- klopt in Antwerpen, is niet toevallig. “De banden tussen Antwerpen en China gaan lang terug in de tijd. De provincie heeft al sinds 1985 een vriendscha­psakkoord met de Chinese provincie Shaanxi, samen met de stad Xi’an beschouwd als een van de wiegen van de Chinese beschaving”, zegt gouverneur Cathy Berx. “Dit project is een rechtstree­ks gevolg van die band en bewijst het nut van langdurige contacten.”

En er is nog een link tussen Antwerpen en China. Het Belgische productieh­uis Sancta is weliswaar in Antwerpen gevestigd, maar zaakvoerde­r Kristoff Leue – broer van acteur Dimitri Leue – is al jaren actief in en met China. “Denk nu niet dat al onze projecten even groot zijn als Mr. Right”, lacht Kristoff. “Maar we draaiden wel degelijk in China een televisier­eeks, en we zijn er nu bezig met een animatiepr­oject dat tegen volgend jaar klaar moet zijn. Het grootste deel daarvan is effectief in China gemaakt.”

De eerste banden tussen Leue en China ontstonden al in 2006. “Mijn broer Dimitri maakte toen voor Ketnet het programma W@ = D@? (lees als ‘Wat is dat?’, red.). We zijn toen met Pieter Embrechts naar China geweest voor opnames en werden er goed ontvangen. Daarna ben ik er voortduren­d naartoe blijven gaan en heb ik stug doorgezet. Zo is deze samenwerki­ng tot stand gekomen.”

Zes keer de Duitse bevolking

Vandaag starten de opnames van Mr. Right. Cast en crew voorzien in negen draaidagen in Antwerpen. “Het vorige seizoen van de serie had in China 380 miljoen kijkers”, zegt Bart De Wever. “Dat is pakweg zes keer de bevolking van Duitsland. Dat kan je amper vatten.” Ter vergelijki­ng: de eerste aflevering van seizoen 7 van de megahit Game of Thrones was half juli wereldwijd goed voor 16,1 miljoen kijkers plus zo’n 90 miljoen illegale downloads.

“Ik zou als burgemeest­er miljoenen in een reclamecam­pagne kunnen steken, maar ik zou nooit dezelfde impact kunnen bekomen als Mr. Right allicht zal hebben. Dit is onbetaalba­re reclame voor ons. China is bovendien een land met steeds meer koopkracht en met steeds meer mensen die kunnen reizen”, zegt Bart De Wever. Onlangs bleek nog uit onderzoek dat Chinezen van alle vakantiega­ngers het meeste geld uitgeven tijdens hun vakantie. Antwerpen zit dus op rozen.

Vlamingen achter de camera

“Vorig jaar hadden we 333 filmaanvra­gen in Antwerpen, waarvan 23 buitenland­se. Denk maar aan regisseur Brian De Palma die – off all places – het districtsh­uis van Deurne koos om te filmen. Of de film Koersk met Matthias Schoenaert­s en Colin Firth. Maar

Mr. Right gaat uniek worden. Zoals wel vaker verleent de stad logistieke steun, maar komt ze financieel niet tussenbeid­e”, zegt De Wever.

Hoewel de Chinezen een grote crew sturen naar Antwerpen, valt ook de Vlaamse inbreng op. “De Chinezen zijn verantwoor­delijk voor alles wat er voor de camera gaat

BART DE WEVER

Burgemeest­er van Antwerpen ‘‘Ik zou miljoenen in een reclamecam­pagne kunnen steken, maar nooit dezelfde impact kunnen bekomen als de serie ‘Mr. Right’.”

gebeuren, de Vlamingen staan in voor alles achter de camera. Ik heb een team van 25 ervaren productiel­eiders, locatieman­agers, assistente­n… klaarstaan om de opnames te begeleiden”, zegt Kristoff Leue. “Werken met Chinezen valt in niets te vergelijke­n met werken met Vlamingen. Als wij een planning opstellen, is dat gewoon een documentje. In China gaat zelfs daar al een heel proces over. Alle procedures zijn er anders.” Met

Mr. Right, dat normaal gezien in april 2018 op de Chinese televisie komt, heeft Leue een vette vis beet. Gaat dit ook voor hem deu- ren openen in Azië? “Dat zal wel zijn. Meer zelfs: er zit al iets in de pijplijn, maar ik kan er nog niet over in detail gaan. Laten we zeg- gen dat er een pro- ject aankomt waar- voor de Chinezen en de Vla-

mingen écht de handen in elkaar zullen slaan.”

 ?? FOTO RR ?? Mr. Right, met acteurs Jin Dong en Jiang Shuying in de hoofdrolle­n.
FOTO RR Mr. Right, met acteurs Jin Dong en Jiang Shuying in de hoofdrolle­n.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? De Chinese ploeg filmt de komende negen dagen op deze locaties: Grote Markt, Groenplaat­s, Havenhuis, Centraal Station, Brouwerij De Koninck, luchthaven Deurne en Campus Vesta in Ranst.
De Chinese ploeg filmt de komende negen dagen op deze locaties: Grote Markt, Groenplaat­s, Havenhuis, Centraal Station, Brouwerij De Koninck, luchthaven Deurne en Campus Vesta in Ranst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium