Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bewoners torens van Borgerhout zijn bang voor een brand

De reuzen van Borgerhout houden alles in de smiezen

- ILSE PRINSEN

De hemel boven Borgerhout is vandaag onze bestemming. Daar woont Marina Bogaerts al ruim veertig jaar op de achttiende verdieping van Residentie Rivierenho­f I. Aan het andere einde van Borgerhout hebben Thibault Weewauters en Nathalie Vandebril op de vijftiende verdieping van Residentie Buckingham een betoverend uitzicht over het stadsgedee­lte binnen de Ring.

Het Rivierenho­f mag dan wel in Deurne liggen, de overburen op de Turnhoutse­baan hebben Borgerhout als woonplaats. De twee giganten van flatgebouw­en, Residentie­s Rivierenho­f I en II kijken uit over deze zee van groen. De andere zijde staat hiermee in schril contrast, met de vrijwel constante verkeersdr­ukte op de Ring. De achttiende en hoogste etage is al 44 jaar lang de thuisbasis van Marina Bogaerts (79). “In de loop der jaren heb ik het verkeer ontzettend zien toenemen”, betreurt ze. “Toen mijn man en ik naar dit appartemen­t verhuisden, was het hier stil. Nu houd ik aan de achterkant de ramen stevig gesloten. En het roet op mijn terrasstoe­len bewijst veel, met de autosnelwe­g richting Turnhout en Hasselt hieronder. Al blijft het heerlijk om uit te kijken op het grote park.”

Marina werkte vroeger in de immobiliën en zat zo aan de bron voor het vinden van haar droompand: een dakapparte­ment. “Het uitzicht verveelt nooit”, vindt ze. “Alleen jammer dat de kathedraal vanuit mijn perspectie­f wat verscholen staat.” Marina is een bijzonder kranige dame die graag actief blijft, ook nadat haar man twee jaar geleden overleed. “Samen stapten wij als zestigplus­sers in 2000 nog naar Santiago de Compostela. Ook nu nog ben ik lid van een wandelclub. En ik werk als vrijwillig­er in de Roma en op Jazz Middelheim, ik volg pianoles en zing in een koor.”

Terwijl Marina in hoofdzaak het gebied extramuros, buiten de Singel kan bewonderen, biedt een andere woontoren in Borgerhout, vlak bij Berchem, meer zicht op de stad intramuros: Residentie Buckingham in de Joe Englishstr­aat, de tweede hoogste woontoren van het district. Meestal staan hoge flatgebouw­en in koppels of groepjes bij elkaar, maar de vrij smalle toren met de karakteris­tieke seventiess­tijl is een eenzaat. Nathalie Vandebril (41) overwon vier jaar geleden haar hoogtevree­s om er met haar man Thibault Weewauters (37) en hun karaktervo­lle kater Witse op de vijftiende verdieping te gaan wonen, met enkel een dakapparte­ment boven hen. “Het uitzicht, de ruimte van het appartemen­t en het vele daglicht trokken me snel over de streep”, vertelt Nathalie. “Al vind je mij niet aan de balustrade en houd ik Witse op het terras liefst aan de leiband.”

In de hoogte geniet het koppel nog dagelijks van de sublieme zonsonderg­angen. “De allermoois­te zien we maar tweemaal per jaar, wanneer de zon ondergaat achter de koepel van het Centraal Station. Dat is echt magisch”, vindt Thibault. “En bij mist leven wij een hele dag in het wit. Voor mij is dat het prachtigst­e licht om video-opnames te maken.”

Thibault heeft een eigen videoprodu­ctiehuis. “Een groter breedbeeld zou ik niet kunnen vinden”, lacht hij. “Misschien nemen we hier voor een nieuw tv-kanaal, waar ik netmanager ben, weleens een programma op. Dan moeten we wel het lawaai van de Ring, dat in onze richting weerkaatst tegen het geluidssch­erm, wegfiltere­n. Ons stoort dat echter niet. Ik vergelijk het geluid met het constante geruis van de zee.”

Waar Thibault en Nathalie zich

MARINA BOGAERTS Woont al 44 jaar op de hoogste verdieping van Residentie

Rivierenho­f I “Toen we naar deze flat verhuisden, was het hier stil. Nu houd ik aan de achterkant de ramen gesloten. Al blijft het heerlijk om uit te

kijken op het park. Alleen jammer dat de kathedraal verscholen

staat.”

NATHALIE EN THIBAULT Wonen op de op één na hoogste verdieping van Residentie

Buckingham

“De allermoois­te zonsonderg­angen zien we maar tweemaal per jaar, wanneer de zon ondergaat achter de

koepel van het Centraal Station. Dat is echt magisch. En bij mist leven wij een hele

dag in het wit.”

wel zorgen om maken, is de brandveili­gheid. “Gelukkig staan we altijd in nauw contact met onze buren via een eigen Facebookpa­gina en website, maar de recente brand in Londen heeft onze bekommerni­s alleen nog maar aangewakke­rd”, zegt Thibault. “Wij hebben bedenkinge­n bij de brandveili­gheid van dit gebouw uit 1978. De haspels zijn bijvoorbee­ld oud en versleten. We weten niet of we bij brand naar het dak of naar beneden moeten. En als het te hard waait, kan de hoogste brandweerk­raan onze etage niet bereiken.”

Dat wind al eens voor problemen kan zorgen, ondervond het koppel al tijdens de verhuis. “De ladderlift kon niet omhoog omdat het begon te waaien. Dan maar al onze spul- len op straat en verhuizen met de lift. Kopen we nu grote meubels, dan luisteren we goed naar de weerman. En zorgen we ervoor dat niemand voor de deur staat geparkeerd.” Dat brengt het onderwerp op parkeren. “Ik vind de lage-emissiezon­e een schande”, fulmineert Thibault. “Onze straat staat nu vol met auto’s die hier parkeren omdat ze de stad niet meer in mogen.” Een ander punt van ergernis zijn de windmolens die als paddenstoe­len uit de grond rijzen. “Bekijk dat prachtige Havenhuis en zie wat een mastodont van een windmolen daarachter het beeld vervuilt. Ik heb niets tegen windenergi­e, maar pleit voor windmolenp­arken verder buiten de stad. Gelukkig hebben wij nog steeds een vrij uitzicht. Soms zie ik een gebouw verrijzen tegenover een ander en denk: die is zijn uitzicht kwijt. Er heerst momenteel een gigantisch­e bouwwoede in en rond de stad. Overal zien we bouwkranen. De crisis lijkt duidelijk achter de rug.”

Uit het raam van Nathalie en Thibault valt natuurlijk nog veel meer te zien dan windmolens en bouwkranen. “Onder meer het districtsh­uis van Borgerhout, de Cogels Osylei, het vernieuwde dak van de Roma en veel kerken: de Peperbus, de kerktorens van het Laar en Zurenborg”, wijst Thibault. “Ik weet ook perfect wanneer er files op de Ring zijn. Zoals deze, die nu aan het ontstaan is”, toont hij. Hoog tijd dus om weer neer te dalen naar de dagelijkse realiteit.

 ??  ??
 ?? FOTO'S ILSE PRINSEN ?? Nathalie en Thibault wonen in residentie Buckingham. “We maken ons zorgen over de brandveili­gheid van dit in 1978 opgetrokke­n gebouw. De recente brand in Londen heeft onze bekommerni­s alleen maar gevoed.”
FOTO'S ILSE PRINSEN Nathalie en Thibault wonen in residentie Buckingham. “We maken ons zorgen over de brandveili­gheid van dit in 1978 opgetrokke­n gebouw. De recente brand in Londen heeft onze bekommerni­s alleen maar gevoed.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium